Skip to main content

Extern nieuws

Skipr Skipr helpt beslissers in de zorg om hun koers te bepalen. Altijd het meest actuele zorgnieuws zodat u de juiste beslissingen neemt.

SoloPartners richt vereniging op

oktober 18, 2024
SoloPartners richt vanaf het nieuwe jaar een vereniging op om zich naar eigen zeggen nog onafhankelijker, transparanter en krachtiger in te kunnen zetten voor zzp’ers.

Bouwinvest koopt woonzorgcomplex in Heemstede

oktober 18, 2024
Bouwinvest Healthcare Fund heeft woonzorgcomplex Thagaste met 66 zorgeenheden in Heemstede verworven van Gaudium Real Estate. Kloek, een zorgaanbieder gespecialiseerd in ouderenzorg en dementiezorg, zal de zorg in het gebouw leveren en heeft zich langjarig verbonden aan de locatie.

Femke Adema nieuwe bestuurder van Stichting Eykenburg

oktober 18, 2024
Femke Adema wordt vanaf 29 november de nieuwe bestuurder van Stichting Eykenburg. Zij neemt het stokje over van Alex Reede, die na een periode van 16 jaar zijn functie bij Stichting Eykenburg neerlegt.

Ikazia verduurzaamt verder met ondergrondse energieopslag

oktober 18, 2024
Het Ikazia Ziekenhuis zet een belangrijke stap in haar verdere verduurzamingsproces met de realisatie van een eigen innovatieve ondergrondse energieopslag centrale met een WKO-systeem (Warmte-Koude Opslag). Dit systeem maakt gebruik van ondergrondse warmte- en koude bronnen. Dit moet een flinke energiebesparing opleveren en de CO₂-uitstoot flink verminderen. 

Wetsvoorstel VVD en D66: vaccinatieplicht kinderopvang bij lage vaccinatiegraad

oktober 18, 2024
Het moet mogelijk worden om bij hoge nood dreumesen en peuters alleen toe te laten tot de kinderopvang als zij gevaccineerd zijn, stellen VVD en D66 voor in een initiatiefwet. Ze opperen om vaccineren verplicht te stellen zodra het percentage geprikte kinderen onder de “kritische grens” zakt van 92 procent. Daarna wordt de kans volgens de partijen te groot dat ziektes als de mazelen rondgaan onder kinderen.

Siza wil zorgactiviteiten Midden-Brabant overdragen

oktober 17, 2024
Siza wil haar zorgactiviteiten in Midden-Brabant overdragen aan lokale zorgorganisaties. Hiermee wil de zorgorganisatie zich meer richten op de activiteiten in Gelderland. 

Maasstad neemt afscheid van deel dbc’s in ‘Zorgcontract 3.0’

oktober 17, 2024
Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en Zilveren Kruis hebben een zorgcontract getekend voor drie jaar. Hierin staat passende zorg meer dan ooit centraal. “We nemen afscheid van de bekostiging per behandeling als basis voor het contract”, zegt Roland Eising, senior manager zorginkoop bij Zilveren Kruis: “Een majeure transitie. We hadden pittige gesprekken, maar zien allebei dat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben.”

Vincent Maas gaat interimmen bij Zorggroep Almere

oktober 17, 2024
Maas (67) heeft in de loop der jaren een grote staat van dienst opgebouwd vanuit diverse rollen binnen de zorgsector, onder andere als bestuurder en toezichthouder.

Nieuw lid voor toezichtsraad Zorggroep Apeldoorn

oktober 17, 2024
Marjolein Bolt start per 1 oktober als lid van de raad van toezicht van Zorggroep Apeldoorn.

Dekkingsgraad PFZW licht gedaald door dalende rente

oktober 17, 2024
De actuele dekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is in het derde kwartaal van 2024 gedaald van 110,2 procent naar 109,8 procent.

Podcast Voorzorg: cultuursensitieve zorg is geen one size fits all

oktober 17, 2024
Cultuursensitief werken is niet compleet iets anders doen, maar je aandacht richten op persoonsgericht werken doormiddel van de juiste bejegening, beleving en communicatie met de cliënt. Dat zegt Moustapha el Baroudi in de podcast Voorzorg.

Museum van de Geest voert actie tegen dreigend faillissement

oktober 17, 2024
Het Museum van de Geest, het museum over mentale gezondheid in Nederland, dreigt te verdwijnen. “Door de nasleep van corona, inflatie en het uitblijven van structurele subsidies is er een acuut exploitatiegat ontstaan”, aldus het museum.

Zorginstelling hoeft 1,2 miljoen euro niet terug te betalen aan gemeenten

oktober 17, 2024
Het Regionaal Autisme Centrum (RAC) hoeft zes Peelgemeenten geen geld terug te geven voor eventuele te hoge declaraties. Dat bepaalt de rechtbank Oost-Brabant woensdag. Het gaat om een totaalbedrag van ruim 1,2 miljoen euro.

ZuidOostZorg: techcoach helpt zorgteams met inzet van technologie

oktober 17, 2024
Een medicijndispenser, muziekkussen of robothond. Om zorgprofessionals een technologisch duwtje in de rug te geven, werkt ZuidOostZorg met techcoaches. Na een jaar succesvol experimenteren gaat de Friese vvt-aanbieder de werkwijze opschalen.

GGZ Oost Brabant benoemt voorzitter college geneesheren-directeuren

oktober 17, 2024
Ariane Bour start per 1 oktober als voorzitter college geneesheren-directeuren bij GGZ Oost Brabant. Eerder vervulde ze deze positie op interim basis.

Instanties negeerden jarenlang waarschuwingen van Co-Med werknemers

oktober 17, 2024
Misleiding, declaratiefraude, zelfverrijking, wanbestuur, misbruik van gemeenschapsgeld en slechte zorg. Zeker drie jaar lang kwamen er bij toezichthouders, inspecties, opsporingsinstanties en zorgverzekeraars serieus onderbouwde meldingen binnen over een van de grootste commerciële huisartsenketens van Nederland: Co-Med. De waarschuwingen waren afkomstig van huisartsen, medisch specialisten, werknemers van Co-Med uit alle lagen van de organisatie, onder wie eigen dokters en assistenten, en patiënten. Harde ingrepen bleven uit.

RUG en Lentis GGZ lanceren leerstoel leefstijl in de ggz

oktober 16, 2024
Het aantal mensen in Nederland met een psychische aandoening blijft stijgen. Meer zorg is niet de oplossing, aldus psychiater en bijzonder hoogleraar Rogier Hoenders. Met de aanvaarding van de leerstoel zingeving, leefstijl en geestelijke gezondheid breekt hij een lans voor preventie.

Bezuiniging ouderenzorg is alleen uitgesteld, erkent kabinet

oktober 16, 2024
De bezuiniging van 600 miljoen euro op de ouderenzorg blijkt niet van tafel te zijn, maar een jaar uitgesteld, naar 2026. Pas in 2027 komt er met een nieuw Hoofdlijnenakkoord weer structureel geld bij in de ouderenzorg.

NWZ stapt over op duurzaam wassen

oktober 16, 2024
Elk jaar belanden 620.000 washandjes van de Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) in de verbrandingsoven. Daarom introduceerde het Noord-Hollandse ziekenhuis afgelopen voorjaar de pilot duurzaam wassen. “Wij gaan terug naar de washand en de waskom”, aldus duurzaamheidsmanager Marco Lagrand.

NIP lanceert vernieuwde wegwijzer voor wet- en regelgeving

oktober 16, 2024
Wettelijke bepalingen in de geestelijke gezondheidszorg zijn vaak ingewikkeld en soms ondoorzichtig. Dat stelt het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Daarom bundelt de koepel de meest relevante wet- en regelgeving in een wegwijzer.

Onderhandelingsronde nieuwe cao vvt van start

oktober 16, 2024
De tweede onderhandelingsronde voor de nieuwe cao vvt 2025 is achter de rug. Op dinsdag 15 oktober kwamen vakbonden FBZ, CNV, FNV en NU’91 samen met werkgeversorganisaties ActiZ en ZorgthuisNL.

Huisartsen en patiënten bezorgd over bezuinigingen ZorgSaam

oktober 16, 2024
Huisartsen en patiënten in Zeeuws-Vlaanderen maken zich zorgen over de financiële zorgen bij ZorgSaam. Dat meldt Omroep Zeeland.

IGJ heft verscherpt toezicht op bij verpleeghuis De Linde

oktober 16, 2024
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het verscherpt toezicht op De Linde in Dordrecht opgeheven. De Linde heeft de afgelopen 9 maanden voldoende verbeteringen doorgevoerd, stelt de IGJ.

Lage instroom studie Verzorgende IG neemt ‘dramatische’ vormen aan

oktober 16, 2024
Het aantal studenten dat kiest voor die opleiding tot verzorgende IG is de afgelopen vijf jaar met 41 procent gedaald. Beroepsvereniging V&VN waarschuwt de politiek dat hier wat aan moet gebeuren. 

Amsterdam geeft soms Wmo-indicatie voor onbepaalde tijd

oktober 16, 2024
De gemeente Amsterdam gaat indicaties vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) niet meer voor bepaalde, maar voor onbepaalde tijd toekennen aan mensen met chronische of progressieve aandoeningen.

Patiëntenfederatie zet Generiek Kompas weer op politieke agenda

oktober 16, 2024
Het Generiek Kompas blijft onderwerp van politieke discussie. Patiëntenfederatie Nederland, Alzheimer Nederland en Spierziekten Nederland maken zich zorgen over de toekomstige kwaliteit van de ouderenzorg omdat er in het kompas volgens de patiëntenverenigingen te weinig kwaliteitseisen in staan.

Consumentenbond: Zorgverzekeraars in de fout met incassokosten

oktober 16, 2024
De Consumentenbond en Consumentenclaim openen een meldpunt omdat sommige verzekeraars op de verkeerde manier incassokosten hebben gerekend. Dat blijkt volgens de bond uit verschillende rechterlijke uitspraken. 

LHV en Verenso: 24/7 ouderenzorg alleen nog geclusterd aanbieden

oktober 15, 2024
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Verenso willen dat de zorg voor cliënten die 24 uur per dag en zeven dagen per week zorg nodig hebben, alleen nog geclusterd georganiseerd mag worden. 

Transformatieplan voor Drentse revalidatiezorg krijgt 3 miljoen

oktober 15, 2024
Icare, Interzorg Noord Nederland en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) krijgen 3 miljoen euro aan transformatiegelden vanuit het Integraal Zorgakkoord. Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ hebben goedkeuring gegeven aan een plan om de revalidatiezorg opnieuw in te richten.  

MIND waarschuwt kabinet voor ‘techno-optimisme’

oktober 15, 2024
MIND waarschuwt het kabinet-Schoof I voor ‘techno-optimisme’: het idee dat technische innovaties complexe maatschappelijke problemen oplossen.

Vilans-onderzoeker benoemd tot bijzonder hoogleraar VU

oktober 15, 2024
Onderzoeker Hennie Boeije is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Organisatie van (informele) zorg en ondersteuning’ bij de VU en Vilans. Boeije blijft werken als onderzoeker bij Vilans, met de focus op informele zorg.

Weer regionale staking bij apotheken, voor het eerst een dag lang

oktober 15, 2024
Ongeveer 150 apotheken in de provincies Utrecht en Gelderland blijven woensdag de hele dag dicht. De medewerkers voeren actie voor hun cao. Het is de achtste regionale protestactie in de sector, maar de eerste die een hele dag duurt. De voorgaande stakingen duurden telkens een middag.

CPB: middeninkomens dragen zwaarste lasten Zorgverzekeringswet

oktober 15, 2024
Huishoudens met een middeninkomen dragen relatief het meeste bij aan de Zvw, de rijkste huishoudens juist het minst, concludeert het CPB.

Catharina ziekenhuis wil minder alarmpiepjes op IC

oktober 15, 2024
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven wil op de afdelingen intensive care (IC) en anesthesiologie het aantal alarmsignalen fors verminderen.

Brandbrief KWF en AVL: kankerzorg in neerwaartse spiraal door bezuinigingen

oktober 15, 2024
De voorgestelde bezuinigingen op hoger onderwijs en wetenschap van het kabinet vormen een serieus risico voor de behandeling en overlevingskansen van de kankerpatiënten van morgen. Daarvoor waarschuwen KWF, AVL, NKI, NFU, UNL, IKNL en NFK in een brandbrief aan de Kamer.

Philips wil met ziekenhuizen verduurzamen

oktober 14, 2024
Philips werkt met diverse ziekenhuizen samen om minder CO2 uit te stoten en apparatuur duurzamer te gebruiken.

Maasstad vult bestuursfunctie in met twee interimmers

oktober 14, 2024
Twee interim-bestuurders, namelijk Luc Demoulin en Jan Harm Zwaveling, gaan samen met de zittende bestuurder, Sander Dekker, de raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis vormen. Dat heeft de raad van toezicht bekendgemaakt.  

Gupta: Ziekenhuizen in regio’s Noord en Zwolle minst toegankelijk 

oktober 14, 2024
Noord-Nederland en de regio Zwolle staan voor de grootste opgave om de toegankelijkheid van ziekenhuiszorg te garanderen. Alle ROAZ-regio’s kennen ‘hoofdpijndossiers’ bij het borgen van de acute zorg, het omgaan met personeelstekorten en het zorgen voor een betere financiële gezondheid van ziekenhuizen, stelt adviesbureau Gupta. 

NZa: Co-Med overtrad regels zorgfusietoets

oktober 14, 2024
De failliete huisartsenketen Co-Med heeft de regels overtreden bij de overname van huisartsenpraktijken. Dat zegt de NZa.

Zorgprofessionals onvoldoende paraat voor nieuwe pandemie

oktober 14, 2024
Zorgprofessionals beoordelen hun eigen pandemische paraatheid gemiddeld als ‘net voldoende’ en er is behoefte aan extra scholing.

Landelijke koepel maakt nieuw stappenplan voor openen hospice

oktober 14, 2024
Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) Nederland heeft een vernieuwd stappenplan gemaakt voor de oprichting van hospices. De behoefte aan hospicebedden neemt de komende jaren toe. 

Jeroen Bosch neemt nieuwe OK in gebruik

oktober 14, 2024
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis neemt een nieuwe hybride operatiekamer (OK) in gebruik. Er zijn verschillende technische verbeteringen ten opzichte van de oude OK.  Zo worden patiënten, maar ook het team, minder vaak blootgesteld aan straling  en contrasteermiddel. 

Nieuwe leerstoel voor preventie ggz

oktober 14, 2024
Er is een transitie nodig naar een werkelijke geestelijke gezondheidszorg door meer te investeren in preventie om met de uitdagingen van het leven te kunnen omgaan. Dat stelt psychiater Rogier Hoenders bij het aanvaarden van de nieuwe leerstoel zingeving, leefstijl en geestelijke gezondheid.   

Onderzoek: universiteiten lijden verlies, maatregelen niet genoeg

oktober 14, 2024
De universiteiten hebben vorig jaar bij elkaar opgeteld een verlies van ruim 105 miljoen euro geleden. Ze verwachten dit jaar zelfs meer dan een kwart miljard euro tekort te komen, dus meer dan twee keer zoveel. Ook voor 2025 gaan de universiteiten uit van een verlies, meldt accountantskantoor EY.

OM eist straf tegen huisarts voor huiselijk geweld

oktober 12, 2024
 Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag bij de rechtbank in Lelystad tegen de 39-jarige huisarts Jim de V., verdacht van onder meer huiselijk geweld over een lange periode, een geheel voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 120 uur geëist. “Angst, intimidatie en geweld”, vormden volgens de officier van justitie de rode draad in het gedrag van De V.

MUMC+ en Annadal Kliniek openen polikliniek cardiologie

oktober 11, 2024
Annadal Kliniek en Maastricht UMC+ starten op 15 oktober een gezamenlijke polikliniek cardiologie. Het umc detacheert één van zijn cardiologen naar de kliniek.

ActiZ wil dat kabinet keuzes maakt en politiek leiderschap toont 

oktober 11, 2024
Een van de belangrijkste ambities van het kabinet is het afsluiten van een Hoofdlijnenakkoord ouderenzorg. Branchevereniging ActiZ wil daar graag aan bijdragen, maar wil wel duidelijke keuzes over de toekomst van de ouderenzorg zien van het kabinet.  

Hans Spekman nieuwe voorzitter raad van toezicht Movisie

oktober 11, 2024
Hans Spekman is benoemd tot nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van Movisie.

Weer minder collectieve zorgverzekeringen

oktober 11, 2024
Het aantal collectieve zorgverzekeringen is opnieuw gedaald, ziet onderzoeksinstituut Nivel.

Ambulance en ziekenhuis in Utrecht wisselen digitaal gegevens uit

oktober 11, 2024
In de regio Utrecht wisselen ambulance en ziekenhuis nu digitaal gegevens uit.

NU’91: skip volledige naam zorgmedewerker om veiligheid

oktober 11, 2024
Beroepsorganisatie voor zorgpersoneel NU’91 wil dat mensen die met name in verpleegtehuizen en thuiszorg actief zijn, tijdens hun werk daar niet langer hun volledige naam hoeven te gebruiken, bijvoorbeeld op hun werkkleding.

Bravis ziekenhuis start proef met zelfmeetkiosk

oktober 11, 2024
Het Bravis ziekenhuis start op de locatie Roosendaal met een proef met de zelfmeetkiosk.

Coronacommissie en kabinet ruziën over ongelakte chatberichten

oktober 11, 2024
Er is een geschil tussen de parlementaire-enquêtecommissie die onderzoek doet naar de coronacrisis en het kabinet over het leveren van ongelakte chatberichten. Hierdoor “bestaat de mogelijkheid” dat de enquêtecommissie vertraging oploopt, schrijft commissievoorzitter Daan de Kort aan de Tweede Kamer.

Stel zelf een actieplan op voor Goed Werk en voorkom burn-out en verzuim

oktober 11, 2024
De zorgsector staat voor een enorme uitdaging: een toenemend aantal zorgprofessionals kampt met burn-outklachten. Recent onderzoek toont aan dat maar liefst 24 procent van de jonge artsen in 2022 burn-outklachten ervoer, een forse stijging ten opzichte van 14 procent in 2020.

Begrip Agema voor sluiten SEH, Zuyderland doet toezeggingen

oktober 10, 2024
VWS-minister Fleur Agema heeft er begrip voor dat Zuyderland ziekenhuis de SEH en IC in Heerlen per 2030 sluit. Ze heeft wel bedongen dat Zuyderland in de tekeningen voor de nieuwbouw ruimte vrijmaakt voor een SEH en een IC, mocht er tegen die tijd wél voldoende zorgpersoneel zijn.

Proef met digitale gegevensuitwisseling LUMC en Groene Hart geslaagd

oktober 10, 2024
Het LUMC en het Groene Hart Ziekenhuis hebben een pilot met digitale gegevensuitwisseling succesvol afgerond. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

VieCuri en Franciscus opnieuw erkend als topklinische ziekenhuizen

oktober 10, 2024
VieCuri Medisch Centrum en Franciscus Gasthuis & Vlietland zijn opnieuw beoordeeld als topklinisch ziekenhuis.

Hartstichting presenteert agenda om hart- en vaatziekten terug te dringen

oktober 10, 2024
De Hartstichting heeft de ambities en doelen van de landelijke Hart- en vaatagenda bekend gemaakt. Met deze agenda zijn de 7 belangrijkste uitdagingen vastgesteld voor de komende tien jaar die ervoor moeten zorgen dat het aantal mensen met hart- en vaatziekten daalt.

Bestuurder Jos Merx vervolgt loopbaan buiten De Zorggroep

oktober 10, 2024
Jos Merx, lid raad van bestuur van De Zorggroep Noord- en Midden-Limburg, gaat de organisatie na 4,5 jaar verlaten.

Aantal eenzame opsluitingen in de ggz weer toegenomen

oktober 10, 2024
Het aantal mensen dat in de  geestelijke gezondheidszorg wordt gesepareerd, ofwel opgesloten, was in 2023 weer hoger dan in het jaar daarvoor.

Commissie: ‘Taakstrafverbod bij geweld tegen hulpverleners is risico rechtsstaat’

oktober 10, 2024
Een commissie van de Nederlandse Orde van Advocaten stelt dat het taakstrafverbod bij geweld tegen hulpverleners een risico is voor de rechtsstaat. Het taakstrafverbod is een van de voorstellen van het regeerprogramma van het kabinet Schoof. 

Gemeenten krijgen extra geld in nieuw IZA-akkoord

oktober 10, 2024
Het ministerie van VWS heeft met IZA-partijen afgesproken dat er structurele financiering komt voor domeinoverstijgende zorg. De gemeenten krijgen een fors bedrag om dat te realiseren, zo is besloten tijdens het Bestuurlijk Overleg IZA.

NZa: zorgkantoren moeten zorg kwetsbare cliënten verbeteren

oktober 10, 2024
De NZa wil dat zorgkantoren de zorg ‘pro-actiever’ organiseren voor kwetsbare cliënten, met name voor degenen die een combinatie nodig hebben van langdurige gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Minder deeltjes coronavirus in riool, maar nog steeds hoog niveau

oktober 10, 2024
In het rioolwater zijn afgelopen week iets minder deeltjes van het coronavirus aangetroffen dan in de week ervoor. De circulatie is ‘niet verder toegenomen’, maar zit nog altijd op ‘een relatief hoog niveau’, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Mondriaan Heerlen gekozen tot ‘groene icoonlocatie’

oktober 10, 2024
Mondriaan zal de komende jaren de mentale gezondheid van haar cliënten gaan verbeteren door de inzet van natuur. De hoofdlocatie in Heerlen is vandaag, op de internationale dag van de Mentale Gezondheid, uitgeroepen tot één van de dertien koplopers in de beweging naar een Groene ggz.

Hacker steelt data jeugdzorgorganisatie Eindhoven

oktober 10, 2024
Een hacker heeft ruim 10.000 e-mailadressen buitgemaakt van de Eindhovense organisatie Combinatie Jeugdzorg. Het gaat vooral om gegevens van andere organisaties en voor een klein deel om gegevens van cliënten.

Frank Buskes uit raad van toezicht Zorgthuisnl

oktober 9, 2024
Frank Buskes is vorige maand om gezondheidsredenen teruggetreden uit de raad van toezicht van branchevereniging Zorgthuisnl.

Zorgverzekeraars mogen per post premie later bekendmaken

oktober 9, 2024
Zorgverzekeraars krijgen een week extra tijd om in het najaar hun nieuwe premies bekend te maken aan mensen die deze informatie graag per post willen ontvangen. Daarmee wordt een concurrentienadeel weggenomen voor verzekeraars die relatief veel verzekerden hebben die hechten aan een brief, meldt VWS-minister Fleur Agema aan de Tweede Kamer.

Ggz-sector vraagt Tweede Kamer meer steun 

oktober 9, 2024
Tweede Kamerleden moeten meer aandacht hebben voor de problemen in de ggz-sector als ze over twee weken debatteren over de begroting van het ministerie van VWS. In een brief wijzen patiënten, hun naasten, zorgverleners en ggz-instellingen op de toenemende wachttijden, personeelstekort en het onder druk staan van de mentale gezondheid.

Karremans hoort sluiting ggz-bedden Breburg via media

oktober 9, 2024
Staatssecretaris Vincent Karremans van VWS was ‘niet blij’ dat hij de sluiting van de ‘cruciale ggz-bedden’ van GGz Breburg via de media hoorde. Regionaal was er wel goed gecommuniceerd door Ggz Breburg, maar de landelijke partijen waren niet op de hoogte.

Nieuwe bestuurder bij De Twentse Zorgcentra

oktober 9, 2024
De Twentse Zorgcentra heeft per 1 november 2024 Geke Blokzijl benoemd tot bestuurder.

Isala-specialisten stellen met AI-app sneller diagnose beroerte

oktober 9, 2024
Radiologen en neurologen van het Isala ziekenhuis in Zwolle gaan met een AI-app sneller van scan naar behandeling van acute beroertes.

Nieuwbouw Bravis ziekenhuis krijgt vorm van klaverblad

oktober 9, 2024
Het nieuwe Bravis ziekenhuis wordt compact, duurzaam en krijgt de vorm van een klaverblad.

Ggz publiceert nieuwe zorgstandaarden leefstijl en somatische screening

oktober 9, 2024
De nieuwe zorgstandaarden leefstijl en somatische screening zijn gepubliceerd op GGZ Standaarden.

Raad van Ouderen publiceert twee adviezen over participatie van ouderen

oktober 8, 2024
Staatssecretaris Vicky Maeijer van Langdurige en Maatschappelijke Zorg (VWS) nam maandag twee adviezen in ontvangst van de Raad van Ouderen (RvO). De publicaties gaan in op het versterken van ouderenparticipatie in de samenleving en in beleidsvorming.

Inspectie meldt meer registraties van gedwongen zorg

oktober 8, 2024
Zorgaanbieders registreren de laatste jaren vaker een geval van gedwongen of onvrijwillige zorg. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Nieuwe ggz zorgstandaarden leefstijl en somatische screening gepubliceerd

oktober 8, 2024
Vandaag zijn de nieuwe zorgstandaarden Leefstijl en Somatische screening gepubliceerd op GGZ Standaarden. Deze zorgstandaarden maken het makkelijker om lichamelijke gezondheid in kaart te brengen en leefstijlgesprekken te voeren.

Utrechtzorg legt de focus op skills bij werving in zorg en welzijn

oktober 8, 2024
Werkgeversorganisatie Utrechtzorg zet in op het matchen op basis van skills via een nieuw loopbaanplatform. Het platform jouwzorgbaan.nl moet de regio Utrecht helpen om in de toekomst goede zorg met voldoende personeel te kunnen blijven leveren.

Agema verwacht geen massale uittocht zzp’ers

oktober 8, 2024
Minister van VWS, Fleur Agema, denkt niet dat zzp’ers de zorg zullen verlaten vanwege angst voor de Belastingdienst en het vervallen van het handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid per 1 januari 2025. Agema: “Het stoppen met je baan en het verlaten van de zorg is een rigoureuze stap.”

Maeijer: ‘Verzorgingshuis is voor ouderen zonder indicatie’ 

oktober 8, 2024
Staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg, Vicky Maeijer, is voor het eerst wat explicieter ingegaan op de terugkeer van de verzorgingshuizen en voor wie die bedoeld zijn. Voor het verzorgingshuis hebben ouderen geen indicatie nodig. 

Zorginstituut steunt artsen bij off-label gebruik medicijnen

oktober 8, 2024
Het Zorginstituut stelt wel voorwaarden bij het off-label gebruik van medicijnen. Zo raden ze beroepsgroepen van artsen aan dat ze openbaar toelichting geven hoe en waarom ze medicijnen off–label doseren en voorschrijven. Deze toelichting komt het liefst tot stand in samenwerking met ziekenhuisapothekers en patiëntenorganisaties. Verder moet voorop staan dat de effectiviteit van de behandeling […]

Gratis parkeren bij ziekenhuizen steeds zeldzamer

oktober 8, 2024
Slechts zeven ziekenhuizen in Nederland bieden nog gratis parkeergelegenheid aan. Ook zijn de parkeertarieven bij ziekenhuizen de afgelopen jaren vrijwel overal flink gestegen.

Uitvoering kankeragenda kan zeker 120.000 kankergevallen schelen

oktober 8, 2024
Als de zogenoemde Nederlandse Kankeragenda uitpakt zoals de deelnemende organisaties haar hebben opgesteld, kan dat in de periode tot en met 2045 minstens 120.000 kankerdiagnoses schelen. Dan moet het aantal rokende volwassenen in Nederland in 2032 wel naar 5 procent zijn gedaald en niemand meer met de gewoonte beginnen, zoals in de agenda staat.

Prik tegen RS-virus volgend jaar in Rijksvaccinatieprogramma

oktober 8, 2024
Kinderen kunnen vanaf het najaar van 2025 in hun eerste levensjaar worden ingeënt tegen het RS-virus, dat met name bij baby’s gevaarlijke infecties aan de luchtwegen veroorzaakt. De prik tegen deze ziekte wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat meldt staatssecretaris Vincent Karremans (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

NZa: veranker landelijke gezondheidsdoelen in de wet

oktober 8, 2024
De NZa roept op tot wettelijke verankering van landelijke gezondheidsdoelen. Dat is nodig om Nederland gezonder te maken en de zorgkloof te dichten.

Met Vooruitkijken weten zorgorganisaties wat er écht op ze afkomt

oktober 8, 2024
Eerst even de basis: PFZW Datadiensten is onderdeel van PFZW, hét pensioenfonds van de sector zorg en welzijn. Gortworst: ‘Werkgevers leveren iedere maand heel veel gegevens bij ons aan die nodig zijn om alles rond de pensioenuitvoering in goede banen te leiden. Die data is van enorme waarde. Voor de pensioenen, maar ook voor de […]

Acute financiële problemen bij grootste jeugdzorgaanbieders

oktober 7, 2024
Achttien jeugdzorgaanbieders, verantwoordelijk voor 30 procent van de omzet in de sector, zitten in acute financiële problemen, meldt de Jeugdautoriteit. De problemen worden eerder groter dan kleiner en het gevaar ontstaat dat de jeugdzorg minder toegankelijk wordt. Het gaat vooral om de grootste jeugdzorgaanbieders.

Nieuw lid raad van toezicht bij ZorgAccent

oktober 7, 2024
Sinds 1 oktober is Ine van Son lid van de raad van toezicht van ZorgAccent.

Poll: Een slim ziekenhuis doet zijn voordeel met volumenormen

oktober 7, 2024
Volumenormen worden gezien als een maatstaf voor kwaliteit van medisch-specialistische zorg. Een dokter die een behandeling honderd keer per jaar doet, zal er beter in zijn dan een dokter die het vijf keer doet, is de gedachte. 

Meetcentrum in MUMC+ geeft arts meer tijd voor de patiënt

oktober 7, 2024
Binnen het meetcentrum van het Maastricht UMC+ worden voorafgaand aan het consult met de arts de vitale waardes van een patiënt gemeten. Dat gebeurt via een zelfmeetkiosk of door een doktersassistente.

Nieuwe bestuursvoorzitter Reinier de Graaf ziekenhuis

oktober 7, 2024
Vanaf 1 januari start Gert Jan de Borst als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van het Reinier de Graaf ziekenhuis.

UMC Utrecht breidt onderwijsprogramma statushouders uit

oktober 7, 2024
Het St. Antonius Ziekenhuis en Diakonessenhuis sluiten vanaf 2025 aan bij het onderwijsprogramma voor nieuwkomers waarmee UMC Utrecht in 2022 is gestart. Het gezamenlijk aanbieden van onderwijs, meeloopdagen, stageplekken en/of werkplekken vergroot volgens de drie ziekenhuizen de kansen op een geslaagde vervolgstap in de zorg.

Kans op opiaten-epidemie in Nederland is klein

oktober 7, 2024
Een opiaten-epidemie zoals in de Verenigde Staten heerst, zal in Nederland niet zo snel optreden vanwege de manier waarop ons zorgstelsel is ingericht. Het is wel van belang om waakzaam te blijven voor de risico’s.

Start-up sleept epd-leverancier Epic voor de rechter

oktober 7, 2024
De Amerikaanse epd-leverancier Epic, die ook in Nederland actief is, moet zich in eigen land voor de rechter verantwoorden. Start-up Particle Health stelt dat het techbedrijf haar ijzersterke positie op de markt misbruikt.

Zuyderland brengt no shows fors omlaag met AI-model

oktober 7, 2024
Medisch Centrum Zuyderland heeft een voorspellend model getest dat de kans op no shows berekent. Patiënten waarvan het risico groot is dat ze niet komen opdagen voor een afspraak worden gebeld. Gevolg: het aantal no shows daalde flink.

OM eist boete tegen FVD’er Van Houwelingen om hakenkruis-tweet

oktober 7, 2024
Het Openbaar Ministerie heeft een boete van 450 euro geëist tegen FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen voor een ‘onnodig grievende’ tweet over voormalig ministers Ernst Kuipers en Karien van Gennip. Hierop is een bewerkte foto te zien van de toenmalige bewindspersonen met een hakenkruisvlag.

Patiëntenfederatie signaleert veel (bijna-)fouten in ziekenhuis

oktober 7, 2024
Een kwart van de mensen die de afgelopen twee jaar voor behandeling in een ziekenhuis of kliniek waren, merkte dat er iets (bijna) niet goed ging. Dat maakt Patiëntenfederatie Nederland op uit de resultaten van onderzoek onder 7860 leden van het eigen Zorgpanel.

Congo begint vaccinatiecampagne tegen mpox

oktober 7, 2024
In de Democratische Republiek Congo zijn de eerste vaccinaties tegen mpox toegediend. In een ziekenhuis in de oostelijke stad Goma werd een ceremonie gehouden om de start van de vaccinatiecampagne te vieren. De eerste vaccins werden toegediend aan ziekenhuismedewerkers.

Ymke Fokma nieuw lid raad van bestuur LUMC

oktober 4, 2024
 Ymke Fokma start op 1 april 2025 als lid raad van bestuur van het LUMC. Zij vervangt Frida van den Maagdenberg, die op 1 februari 2025 stopt als lid raad van bestuur en CFO.

NSC wil onderzoek naar toegenomen euthanasiewens onder jongeren

oktober 4, 2024
NSC wil dat er onderzoek komt naar euthanasie bij psychisch lijden en vooral de verzoeken hiertoe van jongeren die geestelijk in de knel zitten. Actieve levensbeëindiging om deze reden neemt de afgelopen jaren flink toe, blijkt uit de cijfers. Onder hen zijn steeds meer mensen onder de dertig jaar, waarbij de stijging vooral bij jonge vrouwen zit.