ETZ brengt verlichting bij chronische pijn met innovatief apparaatje
In het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) is recentelijk een innovatieve behandeling toegepast om chronische pijn in de benen te verlichten. Dit gebeurde met de plaatsing van de Eterna, een nieuw type neurostimulator, bij een patiënte. Het opvallende aan dit apparaatje is dat het extreem compact is en slechts vijf keer per jaar hoeft te worden opgeladen vanwege zijn efficiënte energieverbruik. De Eterna werkt door het ruggenmerg elektrisch te stimuleren, wat de pijn vermindert.
Dr. Wouter Verfaillie, neurochirurg bij het ETZ, verduidelijkt: “Hoewel de techniek die we gebruiken niet nieuw is, is de Eterna een opmerkelijke innovatie. We plaatsen elektroden met contactpuntjes aan de achterkant van het ruggenmerg. Door middel van elektrische stimulatie kunnen we de zenuwbanen beïnvloeden, waardoor de chronische pijn aanzienlijk vermindert.”
Nieuwe neurostimulator
De batterij van de firma Abbott, die deze stimulatie mogelijk maakt, speelt een cruciale rol. Volgens Verfaillie is dit type batterij, dat in Nederland nog zelden is gebruikt, kleiner en duurzamer dan zijn voorgangers. Dit resulteert in minder ongemak voor de patiënt en minder noodzaak voor herhaalde operatieve vervangingen. Bovendien hoeft de batterij slechts vijf keer per jaar te worden opgeladen, wat aanzienlijk minder is dan vergelijkbare batterijen.
De nieuwe batterij is nu voor het eerst in de Benelux door Verfaillie gebruikt met een chirurgische plaatelektrode. Verfaillie gaf de voorkeur aan deze plaatelektrode, die via een neurochirurgische ingreep wordt ingebracht. Het verschil zit hem in het feit dat chirurgische elektrodes rechtstreeks op het ruggenmerg in het lichaam worden geplaatst, terwijl ze bij de traditionele methode via naalden worden ingebracht. Hoewel de traditionele methode minder ingrijpend is en daarom vaak wordt gekozen, kan bij complexere anatomie of eerdere ingrepen in dit gebied, zoals patiënten met veel littekenweefsel, de chirurgische elektrode een betere aanpak bieden.
Pijn weg
De nieuwe batterij en de nieuwe chirurgische elektrode werden voor het eerst bij mevrouw Van den Berg geïmplanteerd. Ze is zeventig en loopt al een aantal jaar rond met pijn in haar benen. Eerdere operaties en pijnstimulatoren werkten niet voor haar, dus ze was maar al te blij toen ze in aanmerking kwam voor de nieuwe neurostimulator. ‘’Neurochirurg Verfaillie heeft door middel van een operatie de neurostimulator bovenin mijn bil geplaatst. Het bevalt me tot nu toe heel goed. Bij de vorige stimulator voelde ik vaak toch nog pijn of vervelende prikkels. Dat is nu helemaal weg.’’ Ook hoeft mevrouw Van den Berg niet langer rond te lopen met een apparaatje waarmee ze de stand van de neurostimulator kon aanpassen. De batterij is enkele dagen na de operatie ingesteld en ingeregeld door physician assistent Jojanneke van Rossum, waardoor mevrouw Van den Berg zelf niets hoeft aan te passen. ‘’Het is echt ideaal. In een uurtje tijd heeft Jojanneke alles voor me geregeld, ik hoefde helemaal niets zelf te doen. En de pijn in mijn benen, die is helemaal weg!’’
Samenwerking
In het ETZ gebeurt deze pijnbehandeling in nauwe samenwerking tussen de anesthesisten-pijnspecialisten en de neurochirurgen. Het ETZ werkt ook intensief samen met andere ziekenhuizen, waaronder het Bravis ziekenhuis en het Albert Schweitzer ziekenhuis, om deze complexe patiëntenzorg verder te optimaliseren. Verfaillie benadrukt het belang van multidisciplinair overleg bij de selectie van patiënten voor een neurostimulator: “Alle beslissingen worden in teamverband genomen. In ons team werken we samen met de pijnspecialisten, physician assistants en neurochirurgen. Zo beslissen we samen over de beste keuze voor de patiënt”.
Bron. www.etz.nl
Datum: 25 maart 2024