PET-scan expert Jan Pruim benoemd tot Officier in Orde van Oranje Nassau
Hoogleraar medische beeldvorming Jan Pruim is bij zijn afscheid van het UMCG benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De koninklijke versierselen werden hem op woensdag 17 april uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling van de gemeente Groningen.
Verder overhandigde bestuursvoorzitter Ate van der Zee hem als dank voor alles wat hij voor het UMCG gedaan heeft de UMCG-kikker. Deze exclusieve onderscheiding kent de Raad van Bestuur toe aan personen die door hun bijzondere persoonlijke inzet een grote bijdrage hebben geleverd aan het verwezenlijken van de doelstellingen van het UMCG.
Lange loopbaan in het UMCG
Jan Pruim werkte vanaf 1985 in het UMCG. Hij heeft een bijzondere bijdrage geleverd aan alle kerntaken van het UMCG: topreferente en topklinische patiëntenzorg, onderwijs en opleidingen en translationeel onderzoek. In het bijzonder was hij actief op de vakgebieden transplantatie, oncologie en moleculaire geneeskunde c.q. beeldvorming. Sinds 2014 is hij hoogleraar Medische Beeldvorming, in het bijzonder gespecialiseerd in PET-scans.
Uitbouw transplantatiegeneeskunde
In het begin van zijn loopbaan werkte hij als transplantatiecoördinator. Transplantatiegeneeskunde werd in deze periode na de eerste pioniersfase groter en breder. Daarnaast deed hij veel onderzoek naar de communicatie rondom de donatievraag. Dit onderzoek zorgde e voor dat de omgang en communicatie met familie van orgaandonoren sterk verbeterde. Zijn onderzoek heeft ook bijgedragen aan de gedachtenvorming rond de Wet op de orgaandonatie.
Ontwikkeling PET-centrum
Door de niet aflatende inzet van Jan Pruim is de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB) uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende klinische afdeling met grote expertise op het gebied van PET-scans. Deze scans maken duidelijk of iemand een bepaalde aandoening heeft zoals kanker of een ontsteking. Hierbij wordt een radioactieve stof gebruikt die wordt opgenomen door het lichaam. Na zijn opleiding tot nucleair geneeskundige was Jan Pruim een tijd lang de enige arts bij het PET-centrum. Een grote multidisciplinaire researchgroep op dit gebied vormde de basis en onderbouwing van de patiëntenzorg vanuit dit PET-centrum. Jan Pruim was als een spin in het web betrokken bij deze ontwikkeling.
Sterke didactische kwaliteiten
Ook in het onderwijs op gebied van de nucleaire geneeskunde speelde Jan Pruim een vooraanstaande rol; zowel in het UMCG als landelijk en internationaal. In Europa was hij een van de meest gevraagde sprekers; niet alleen vanwege zijn expertise maar zeker ook door zijn sterke didactische kwaliteiten en visie. Hij werd verkozen tot Dean of the European School of Nuclear Medicine en was bepalend voor het succes van de European School of Molecular Imaging and Therapy. Hij was verder gasthoogleraar in Stellenbosch (Zuid-Afrika) en deed vele missies in Azië.
Enorme inzet als opleider
Jan Pruim heeft zich enorm ingezet als opleider. Niet alleen voor de afdeling NGMB, maar ook voor alle andere medische vervolgopleidingen van het UMCG. Hij was jaren voorzitter van de Centrale Opleidingscommissie (COC) van het UMCG. De COC bestaat uit alle opleiders die verantwoordelijk zijn voor de inhoud en de organisatie van de diverse opleidingen tot medisch specialist. Onder zijn voorzitterschap is de eerste geslaagde instellingvisitatie op het gebied van medische vervolgopleidingen gerealiseerd. En onder zijn leiding is de regiovisie van de Opleidingsregio Noord&Oost opgesteld. Tijdens zijn voorzitterschap werd de werk/privé balans voor medisch specialisten in opleiding een belangrijk thema. Hij zorgde voor een veilige, opleidingsgerichte sfeer. Hij beijverde zich voor zaken als werktijden, gezonde roosters en faciliteiten voor zwangeren en jonge moeders onder de medisch specialisten in opleiding.
Bekroning van unieke loopbaan
De koninklijke onderscheiding en De Kikker die Jan Pruim ter gelegenheid van zijn afscheid van het UMCG wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd heeft ontvangen, vormen een bekroning van zijn unieke loopbaan en veelzijdige maatschappelijke betrokkenheid.
Bron: https://nieuws.umcg.nl
Datum: 17 april 2024