Geen drempels meer voor studenten met een visuele beperking!
63% van de studenten met een visuele beperking zegt tijdens de studie te maken te hebben (gehad) met ontoegankelijke leermiddelen en leeromgevingen. Hierdoor lopen ze onnodig vertraging op of moeten zij zelfs stoppen met hun studie. Dit blijkt uit een onderzoek van de Oogvereniging onder mbo-, hbo- en wo-studenten.
Onderzoek over toegankelijke leermiddelen
De Oogvereniging vroeg 100 studenten met een visuele beperking en 30 ambulant onderwijskundig begeleiders werkzaam bij Bartiméus of Koninklijke Visio naar hun ervaringen. Ontoegankelijke digitale leermiddelen en leeromgevingen vormen het grootste obstakel van studenten met een visuele beperking.
Toegankelijkheid nog te vrijblijvend
Helaas vallen toegankelijke leermiddelen buiten de European Accessibility Act (EAA). Om studenten volwaardig te laten studeren mag toegankelijkheid niet vrijblijvend zijn.Toegankelijkheid vastleggen als basis voor leermiddelen en leeromgevingen is hard nodig zodat ook studenten met een visuele beperking een studie naar keuze kunnen volgen.
Behoefte aan aanvullende regelgeving
Toegankelijkheid moet vertaald worden in een eenduidige zorgstructuur voor onderwijsinstellingen en uniforme regelgeving over het op maat kunnen afnemen van examens en toetsen. Deze aanpassingen zijn onmisbaar om studenten met een visuele beperking gelijke kansen te bieden en een goede start te geven op de arbeidsmarkt!
Quote van een van de respondenten:
Debat over toegankelijk onderwijs
Woensdag 29 mei debatteert de vaste commissie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de toegankelijkheid van het beroepsonderwijs in Nederland. De uitslagen van dit onderzoek vormen de leidraad voor het gesprek. De Oogvereniging hoopt daarmee vooruitgang te verwezenlijken voor studenten met een visuele beperking op het mbo, hbo of wo.
Rapport onderzoek ‘Toegankelijk onderwijs’
De uitkomsten van het onderzoek onder studenten met een visuele beperking en de ambulant onderwijskundige begeleiders, zijn gepubliceerd in het rapport onderzoek ‘Toegankelijk onderwijs’, uitgevoerd door de Oogvereniging en mede mogelijk gemaakt door de Visio Foundation.
Bron: Oogvereniging
Datum: 30 mei 2024