Skip to main content

Oncologiepatiënt kan nu appen met zorgverlener CWZ

juli 16, 2024

Sinds kort kunnen oncologiepatiënten van afdeling B09 en B20 in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) snel, eenvoudig en veilig berichten uitwisselen met hun zorgverlener via de BeterDichtbij app. In de app is verder informatie te vinden over onderzoeken en behandelingen, op termijn ook in de vorm van animaties. Hiermee maakt CWZ de communicatie met patiënten toegankelijker voor verschillende groepen zoals anderstaligen.

Even persoonlijk contact

Als oncologiepatiënt doorloop je over het algemeen een intensief zorgtraject in CWZ. Binnen korte tijd krijgt de patiënt vaak veel afspraken en informatie. Pas later, als de diagnose en gevolgen zijn geland, komen meestal pas de vragen. Of de patiënt krijgt klachten waarvan misschien niet duidelijk is of die het gevolg zijn van de aandoening. Dan is het fijn als je even contact kunt hebben met je behandelend zorgverlener in CWZ. Dat kan nu via de BeterDichtbij app.

Eenvoudig via de app

Vragen kun je via de app snel en veilig stellen aan je zorgverlener. Vanaf iedere plek en op het moment dat je zelf kiest of waarop je dat nodig hebt. De appjes komen als meldingen binnen in het computersysteem bij het secretariaat B09, polikliniek en dagbehandeling oncologie & hematologie in CWZ. Het secretariaat bekijkt de meldingen 2x per dag, en zet ze vervolgens afhankelijk van de vraag door aan de oncoloog, verpleegkundig specialist of research of oncologie verpleegkundige.

Beter toegankelijk

Nieuwe oncologiepatiënten van afdeling B09 krijgen bij de bevestiging van hun afspraak in CWZ automatisch een uitnodiging om de BeterDichtbij app te downloaden en installeren. Naast berichten uitwisselen via de app bevat deze ook informatie over oncologische behandelingen. Op termijn komt deze informatie ook beschikbaar in beeld in de vorm van animaties van Indiveo. Dit maakt de informatie voor patiënten beter te verwerken en te begrijpen. En beter toegankelijk voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven in de Nederlandse taal.

Maaike Netten en Angela Reijnen

Fijn en handig in gebruik

Angela Reijnen, verpleegkundig consulent oncologie in CWZ: ‘Ruim 300 oncologiepatiënten gebruiken de BeterDichtbij app nu al en dit worden er iedere dag meer! Patiënten geven aan dankbaar te zijn voor de korte lijnen met het ziekenhuis en dat er zo snel reactie komt op hun vragen via de app. Dat is heel fijn, vooral voor patiënten zelf! Het voelt als samenwerken en geeft vertrouwen. Je kunt contact met elkaar zoeken als het nodig is of op het moment dat het uitkomt, aan beide kanten.’ 

Stap verder in digitale zorg

Maaike Netten, projectleider Medische Informatie Technologie in CWZ: ‘Met de BeterDichtbij app – die bij oncologie ook vast onderdeel is van de CWZ Thuis monitoring app – zetten we een nieuwe digitale stap in zorg voor en communicatie met de patiënt. Patiënten kunnen zo heel laagdrempelig fijn en eenvoudig in contact komen met hun zorgverlener in CWZ. We zijn heel blij en trots op dat we op deze manier écht waarde kunnen toevoegen in de zorg!’

Bron: CWZ

Datum: 16 juli 2024