Skip to main content

Deense behandelwijze voor artrose: Snel minder pijn in knieën en heupen

juli 24, 2024

Een artrosepatiënt die in slechts twaalf behandelingen fysiotherapie minder pijn aan knieën en heupen heeft? In Denemarken is bewezen dat het kan. De pijnklachten en stijfheidsklachten nemen bij deelnemers in rap tempo af. Ook blijkt uit onderzoek dat 70% van de deelnemers die het GLA:D-programma volgde, na 1 jaar nog steeds geen operatie nodig heeft gehad. De GLA:D methode wordt nu voor het eerst in Limburg toegepast. Het is een initiatief van het Knienetwerk Noord-Limburg waarin ziekenhuis VieCuri en 18 fysiotherapiepraktijken uit de regio samenwerken.

Artrose, ook wel gewrichtsslijtage, is een veel voorkomende aandoening. Mensen met artrose ervaren pijn of stijfheid aan de gewrichten, vaak de heupen of knieën. Hierdoor worden dagelijkse activiteiten moeilijker, zoals in- en uit bed of de stoel komen, hurken, sokken aantrekken of voorwerpen oprapen. Het aantal mensen met artrose in ons land stijgt. Nu al zijn dat er 1,5 miljoen. Doordat we steeds ouder worden, is de verwachting dat dit aantal in 2040 is gestegen tot meer dan 2 miljoen. Pijnstillers kunnen de klachten verlichten, maar remmen de ziekte niet af.

De Deense methode

Na jarenlange artroseklachten, wordt een patiënt nu nog vaak naar het ziekenhuis doorverwezen voor een knie- of heupprothese. In Denemarken doen ze dat al jaren anders. Daar komen patiënten veel minder vaak naar het ziekenhuis en vindt de behandeling allereerst plaats bij fysiotherapeuten. GLA:D is een afkorting voor ‘Good Life with osteoArthritis in Denmark’. Het programma is onderbouwd met 10 jaar wetenschappelijk onderzoek en wordt inmiddels toegepast in 10 verschillende landen. In Nederland was Zuidoost-Brabant de eerste die het programma toepaste, nu volgt Noord-Limburg.

Voorkomen dat klachten erger worden

Kern van het programma zijn een voorlichtingsbijeenkomst over artrose en twaalf sessies bij de fysiotherapeut. Ook is er een nazorgafspraak na een jaar. De 18 fysiopraktijken van het Knienetwerk zijn allemaal ambassadeurs en geschoold in het programma. 

Luuk Spreuwenberg is een van de fysiotherapeuten die de GLA:D trainingen geeft: “Het is een combinatie van educatie en actief oefeningen doen. Het zijn voor patienten geen heel ingewikkelde oefeningen. Maar wel met groot effect. Door deelname ervaren patiënten minder pijn en kunnen ze gemakkelijker fysieke activiteiten uitvoeren. Van een opa die weer met de kleinkinderen kan spelen tot iemand die weer zelfstandig het huishouden kan doen. Het ultieme doel is een knie- of heupprothese uitstellen of zelfs voorkomen.” 

Meer aandacht voor de patiënt

Stefan de Boer is orthopeed van VieCuri en enthousiast: “Artrose komt bij steeds meer mensen voor. Maar niet iedereen heeft een operatie nodig. De verwijzing van huisarts naar fysiotherapeut, en daarna pas naar de orthopeed, werkt voor alle partijen beter. Door GLA:D heeft een patiënt zelf meer grip op zijn klachten, er zijn minder medicijnen en minder operaties nodig. Natuurlijk, voor sommige patiënten is een operatie onvermijdelijk. Dan nog is het programma van toegevoegde waarde want dan gaat iemand sterker de operatie in. Bovendien kunnen we die groep heel gericht aandacht geven op ons spreekuur. We weten door de samenwerking met de fysiotherapeuten bijvoorbeeld heel goed welke oefeningen men heeft gehad en wat er wel en niet werkte.” 

Bron: VieCuri

Datum: 24 juli 2024

Meer nieuws