Skip to main content

Met delen van data samen leren en de zorg verbeteren

augustus 22, 2024

Foto: Ashley De Bie, intensivist bij het Catharina Ziekenhuis, samen met informatieanalisten Milou van Keulen (midden) en Wilma Compagner (rechts).

Met delen van data samen leren en de zorg verbeteren

Catharina Ziekenhuis bezig met ‘potentiële goudmijn’

Eindhoven – Intensive Cares in Nederlandse ziekenhuizen willen samen de kwaliteit van zorg verbeteren door data van verschillende patiënten en ziekenhuizen samen te brengen en hier structureel van te leren. Voor ziekenhuizen die het elektronisch patiëntendossier HiX gebruiken, neemt het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven het voortouw.

Op de Intensive Care spelen medische data een heel belangrijke rol, zegt Ashley De Bie, intensivist bij het Catharina Ziekenhuis. “Omdat we vaak niet met deze kwetsbaar zieke patiënten kunnen praten, meten we continu heel veel bij onze patiënten. Zo kunnen we goed de gezondheid van hen monitoren en verslechtering vroeg opsporen om complicaties te voorkomen. Door alle technische vooruitgang kunnen we steeds meer en preciezer meten, maar dit levert zóveel data op dat het voor een dokter of verpleegkundige moeilijk wordt om alles te kunnen overzien.”

En dat is jammer, want al die data vormen een potentiële goudmijn om de behandeling van patiënten te verbeteren. Hoe fijn zou het zijn om die te kunnen aanboren. “Met de computerkracht, de techniek en de artificial intelligence die nu opkomen, wordt het mogelijk om geautomatiseerd naar deze data te kijken en belangrijke trends te herkennen. Computers kunnen ons dan eerder waarschuwen en gerichte adviezen geven om de patiënten beter en patiëntgerichter te kunnen behandelen”, aldus De Bie.

Ruis eruit filteren
Sommige ziektebeelden zie je heel vaak op de Intensive Care in een ziekenhuis, maar sommige ziektebeelden ook zelden, één of twee keer per jaar. “Daarom is het goed als álle ziekenhuizen hun data met elkaar gaan delen. Want hoe groter de dataset, hoe meer je de ruis eruit kunt filteren die de kwaliteit van de adviezen negatief beïnvloeden.”

Cruciaal is ook dat elk ziekenhuis de data op dezelfde manier noteert en aanlevert. ICUdata, een non-profit stichting, is kort en bondig gezegd het verzamel- en analysecentrum voor Intensive Care Nederland. Het Catharina Ziekenhuis speelt een grote rol in het organiseren van het aanleveren van data. “Nederlandse ziekenhuizen en hun Intensive Cares gebruiken verschillende elektronische patiëntendossiers. Wij gebruiken HiX van Chipsoft als elektronische patiëntendossiers, marktleider in Nederland. Dankzij onze uitgebreide ervaring met HiX gaan we nu andere HiX-ziekenhuizen helpen binnen dit project van ICUdata, zodat iedereen hiervan kan profiteren”, legt De Bie uit.

Hij vervolgt: “Tien jaar geleden zag onze afdeling Healthcare Intelligence, de data-analisten van het ziekenhuis, samen met de afdeling ICT Operations deze ontwikkeling al aankomen en heeft daarop ingezet. Deze technische teams zijn heel belangrijk voor het Catharina Ziekenhuis, want dankzij hun kennis en kunde plukken we nu megaveel vruchten. Niet alleen voor de dagelijkse praktijk, maar ook voor het recent gestarte Expertisecentrum AI, het al langer groeiende regionale innovatieve samenwerkingsverband e/MTIC (met onder meer de Technische Universiteit Eindhoven, Philips) en projecten met medische techbedrijven als SmartCare en DeepBreath. Onze data-analisten weten precies hoe onze ‘databibliotheek’ in elkaar zit, waar alles staat en hoe we dit kunnen vinden binnen het patiëntendossier. Die kennis willen we als publieke organisatie overdragen, zodat alles op een uniforme manier geregistreerd en gedeeld kan worden.”

Gekeken naar bredere Europese samenwerking

Als dat goed geregeld is, volgt stap 2: van elkaar leren en zodoende de zorg verbeteren en innoveren. De Bie: “Stel dat ze in Rotterdam veel sneller in staat zijn om een patiënt van het beademingsapparaat te ontwennen of dat ze in Amsterdam bij mensen met een bepaald ziektebeeld een hoger overlevingspercentage hebben, dan zijn dat heel waardevolle inzichten omdat we met ICUdata dan kunnen leren waarom het daar beter gaat. Door data samen te voegen kunnen we als Nederlandse gezondheidszorg leren van de successen van elkaar en deze kennis toepassen om de zorg te verbeteren. Zoals je nu bijvoorbeeld ziet bij het gebruik van een voorspellend computermodel dat intensivisten ondersteunt bij het nemen van ontslagbeslissingen.”

De samenwerking beperkt zich niet tot Nederland. Er wordt tot grote vreugde van De Bie ook gekeken naar mogelijkheden voor een bredere Europese samenwerking, wat nog meer mogelijkheden biedt voor het delen van kennis en het verbeteren van zorgstandaarden over landsgrenzen heen.

Het Catharina Ziekenhuis behaalde onlangs het zogeheten NEN75-10-certificaat. Dit komt erop neer dat het ziekenhuis aan alle wet- en regelgeving voldoet rondom het delen en gebruiken van (niet te herleiden) patiëntdata.

Bron: Catharina Ziekenhuis

Datum: 22 augustus 2024

Meer nieuws