Skip to main content

Ikazia publiceert podcasts over palliatieve zorg voor patiënten

oktober 14, 2024

Zorgverleners in het Ikazia Ziekenhuis verlenen al jarenlang uitstekende palliatieve zorg aan patiënten en hun naasten. Het Rotterdamse ziekenhuis is al bijna tien jaar ESMO-gecertificeerd. ESMO is een Europees kwaliteitskeurmerk dat wordt uitgereikt aan ziekenhuizen die voldoen aan de strenge eisen voor goede palliatieve zorg aan patiënten en hun naasten. Daar komt bij dat het ziekenhuis onlangs drie podcasts publiceerde over palliatieve zorg, speciaal voor patiënten.

Stem horen

Internist-oncoloog Martine Thijs: “Om de zorg voor patiënten in de palliatieve fase te verbeteren, publiceerden wij onlangs drie podcasts. Patiënten kunnen deze podcasts beluisteren om meer te weten te komen over palliatieve zorg. Dit kunnen zij doen op een moment wanneer het hen uitkomt en wanneer zij daar behoefte aan hebben. Mensen vinden het vaak fijner om een stem te horen, in plaats van bijvoorbeeld informatie te lezen. Mijn collega Chelsea Bödeker en ik gaan in de podcasts met elkaar in gesprek over alles wat met palliatieve zorg te maken heeft. Wat is palliatieve zorg? Wie is de palliatief patiënt? Ook bespreken we proactieve zorgplanning. Er zullen nog meer podcasts volgen, waarin we onder andere het levenseinde en zingeving bespreken.”

Op tijd palliatieve zorg inzetten

“Vaak denken mensen bij palliatieve zorg aan de zorg die wordt gegeven in de terminale fase,” vult verpleegkundig specialist Chelsea Bödeker aan. “Maar palliatieve zorg richt zich juist op de fase ervoor. Denk bijvoorbeeld aan het stabiliseren van de ziekte, pijnbestrijding of aan begeleiding bij emotionele of juist heel praktische aspecten die een ziekte met zich meebrengt. Wij zien regelmatig patiënten in de terminale fase voor het eerst op onze polikliniek Palliatieve en Ondersteunende Zorg. Daar is een hele fase aan vooraf gegaan waarin wij hen waarschijnlijk al hadden kunnen helpen. Het is belangrijk om op tijd met elkaar in gesprek te gaan en palliatieve zorg in te zetten. Hoe normaler het gesprek over ongeneeslijk ziek zijn en palliatieve zorg wordt, hoe beter. Dat zorgt voor rust bij een patiënt. Wij denken dat onze podcasts daar ook bij kunnen helpen.”

Patiëntenbijeenkomst in Ikazia

Ikazia organiseert op vrijdag 15 november een patiëntenbijeenkomst over palliatieve zorg, van 14.30 uur tot 16.30 uur in het Ikazia Ziekenhuis. Tijdens deze bijeenkomst vertelt het palliatief team van Ikazia wat palliatieve zorg inhoudt. Er is ook een huisarts aanwezig die hier meer over zal vertellen. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar palliatiefteam@ikazia.nl.

Week van de Palliatieve Zorg

Omdat lang niet iedereen weet wat palliatieve zorg is, en wat het voor hen kan betekenen, staat palliatieve zorg in de week van 12 tot en met 19 oktober landelijk volop in de spotlights, tijdens de Week van de Palliatieve Zorg. Ga voor meer informatie naar: https://palliaweb.nl/weekvandepalliatievezorg.

Bron: Ikazia Ziekenhuis

Datum: 14 oktober 2024