Skip to main content

Interview met oud-olympiër Patrick van Luijk

februari 13, 2019

Ambitieus, sportief en gemotiveerd. Dat is wel zo’n beetje hoe oud-olympiër Patrick van Luijk (34) kan worden omschreven. Iets meer dan een jaar geleden opende hij de eerste locatie van bedrijf: BioCheck BV. Samen met collega’s helpt hij mensen beter naar hun eigen lijf te luisteren.

Als geen ander weet Patrick hoe het is om altijd tot het gaatje te gaan. “Ik trainde zo’n 20 uur in de week. Daarbij kwamen nog de bezoeken aan de fysio, bezoeken aan de masseur, de tijd die ik nodig had om te herstellen en alle andere verplichtingen waar ik als sporter aan moest voldoen.” De atletiekcarrière van Patrick was voor hem echt een full time job. “Als topsporter ben je constant bezig met het verleggen van je grenzen. Eigenlijk wil je jezelf optimaliseren, maar je bent jezelf altijd aan het maximaliseren. Hierdoor nam ik vooral aan het begin van mijn carrière nauwelijks tot geen tijd om te werken aan mijn eigen balans.”

Hoewel Patrick vorig jaar een punt achter zijn atletiekcarrière zette, zit de oud-topsporter allesbehalve stil. Samen met Stans van de Poel, bedenker en ontwikkelaar van verschillende apparatuur die ademhaling, Heart Rate Variability (HRV) en hartslag in beeld brengt, begon hij zijn eigen bedrijf BioCheck. Het gaf hem de kans om zijn olympische kennis en ervaring in de praktijk te brengen. “Er zijn niet veel Olympiërs die de kennis en ervaring die zij hebben opgedaan delen buiten hun werkgebieden.” In tegenstelling tot vele andere topsporters, hoopte Patrick dit wel te kunnen doen. “De mensen die ik begeleidde, werden ook daadwerkelijk fitter”, merkte Patrick toen hij beginnende atleten training gaf als personal trainer. Die kennis en ervaring wilde de oud-topsporter benutten.

Een overgroot deel van de mensen weet volgens de ambitieuze oud-topsporter niet goed wat hun lichaam nodig heeft. “Dat is heel moeilijk aan te voelen”, zegt hij. In zijn bedrijf houdt Patrick zijn klanten een spiegel voor en helpt hen beter naar hun eigen lijf te luisteren. “We testen bij iedereen het rustniveau, het stressniveau en nemen een inspanningstest af. Op basis hiervan wordt er gekeken hoe we een lijf opnieuw kunnen helpen herprogrammeren.” Patrick adviseert mensen de tijd te nemen om fit te worden en het ‘fit worden’ langzaamaan een onderdeel van je leven te laten worden. “Je moet jezelf de tijd geven om fit te worden. Als je jezelf maar tussen de 1 à 3 maanden de tijd geeft, is dat een enorme belasting voor je lijf.”

Patrick krijgt allerlei verschillende mensen over de vloer. “Mensen die altijd tot het gaatje gaan, nooit nee kunnen zeggen en/of mensen die ontzettend perfectionistisch zijn.” Doordat een lichaam constant prikkels krijgt, blijft het lichaam actief. “Op een gegeven moment is je lichaam de rust kwijt en raakt je autonome zenuwstelsel, het deel dat een groot deel van je onbewuste processen reguleert (ademhaling, hartslag, de werking van je inwendige organen), helemaal in de war. Je kunt dan terwijl je op de bank zit dezelfde activiteit hebben als wanneer je aan het hardlopen bent en dat proberen wij met BioCheck te herstellen.”

Met de vitaliteit- en herstelprogramma’s geeft BioCheck haar klanten meer inzicht geven in hun fysieke staat. “We bieden mensen de kans om hun autonome zenuwstelsel weer in balans te brengen”, legt Patrick uit. Het onder controle krijgen van mensen hun ademhaling en het verminderen van pijnklachten door middel van mobiliteit zijn voorbeelden uit het herstelprogramma van Patrick zijn bedrijf.

Zelf heeft Patrick hij helaas niet meer zoveel tijd om te trainen. “Ik investeer behoorlijk veel uren in mijn startende bedrijf. Trainen probeer ik iedere zondag te doen en het liefst ook nog een à twee dagen in de week, maar dat lukt lang niet altijd. Wel draai ik gewoon mijn eigen programma in de avonduren als ik merk dat ik het nodig heb.” Ook let de oud-topsporter goed op zijn voeding. “Eten doe ik zo gezond mogelijk. Ik eet veel groenten en vaak ook biologisch, maar als ik uiteten ga dan ik eet ik heus ook wel eens wat slechts. Dat moet ook gewoon kunnen, vind ik. Je kan niet altijd alles perfect doen en dat moet je ook niet willen.”

Een groot deel van zijn kennis heeft Patrick van zijn zakenpartner Stans. Samen streven ze ernaar om deze kennis over de fysieke staat van het lichaam te delen. “Ik hoop dat wij als mens bewuster worden over onze fysieke staat en dat we daar meer inzicht in gaan krijgen”, zegt hij. Als advies geeft hij om goed op je ademhaling te letten. “Het helpt mij echt wanneer ik onder druk sta, geïrriteerd ben en voordat ik ga slapen”, vertelt hij. Daarnaast adviseert hij mensen om lekker te gaan bewegen. “Als volwassenen zouden wij eigenlijk veel meer moeten spelen zoals we als kind deden. Over straat rennen en op randjes springen is op een gegeven moment niet meer stoer, maar dat zorgt er juist wel voor dat je veel minder kwetsbaar en stijf wordt.” Om toch op een stoere manier fit te blijven, adviseert de oud-topsporter volwassenen om zo’n 2 à 3 keer in de week te trainen. Je lichaam moet in balans zijn en je moet goed naar je eigen lichaam luisteren, vind de oud-atleet. “En de enige die dat kan ben jezelf”, aldus Patrick.

Stem nu op Biocheck

Tijdens de regionale voorronde van de Nationale Zorginnovatieprijs heeft Patrick gepitcht en de regionale voorronde gewonnen. Help jij hem nu mee om de publieksprijs te winnen? Breng dan nu je stem uit: https://www.zorginnovatie.nl/finalisten-nationale-zorginnovatieprijs-2019

Wist je dat Patrick ook ambassadeur is van Gezond010? Check www.gezond010.nl

Voor meer informatie over BioCheck: www.biocheck.nl

Radio-interview

Patrick gaf ook een radio-interview op Omroep Wetering waarin hij meer vertelde over zijn bedrijf BioCheck, het winnen van de regionale voorronde van de Nationale Zorginnovatieprijs én over zijn ambassadeurschap van Gezond010:

  • Interview LSH010 ontbijt en BioCheck
  • Interview Gezond010

Laat ons weten wie jou inspireert! Email jouw inspiratiebron naar info@drsunhsine.nl en wij gaan hem of haar interviewen!
Wil je zelf geïnterviewd worden omdat jij iets bijzonders doet op het gebied van leefstijl / sport / ondernemen of in de zorg? Dat kan ook!

Meer nieuws