Wageningen Food Safety Research van start
Op 1 juni 2019 is Wageningen Food Safety Research (WFSR) van start gegaan. WFSR is het nieuwe instituut voor voedselveiligheid in Nederland. De nieuwe organisatie is een samenvoeging van RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- en Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). WFSR is onderdeel van Wageningen University & Research.
Videoboodschap minister
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) feliciteerde de medewerkers van WFSR tijdens de officiële opening op 3 juni in een videoboodschap. Ze benadrukte hoe belangrijk de veiligheid van voedsel en diervoeders is. Daarmee onderstreepte ze het belang van het nieuwe instituut: burgers en overheid moeten kunnen vertrouwen op laboratoriumonderzoek van de hoogste kwaliteit.
Unieke kennisinstelling
WFSR is een unieke kennisinstelling voor de voedsel- en voederveiligheid in Nederland. Het nieuwe instituut kan de laboratoriumondersteuning voor de NVWA en de rijksoverheid effectiever en kennisintensiever uitvoeren. Door deze samenvoeging wordt de kennis op het terrein van voedsel- en voederveiligheid en voedselfraude vergroot. WFSR is een steunpilaar bij incidenten en crises voor de NVWA, de ministeries van LNV en Volksgezondheid, Welzijn en Sport en speelt een rol bij milieu-incidenten en (voedsel)vergiftigingen. Daarnaast functioneert WFSR als nationaal en Europees referentielaboratorium.
Het nieuwe instituut kan zijn activiteiten als internationaal gerenommeerd onderzoekscentrum verder uitbouwen door de bundeling van krachten.
Al nauwe samenwerking
Het RIKILT (230 medewerkers) en het Laboratorium voor Voeder- en Voedselveiligheid (130 medewerkers) zitten al geruime tijd in hetzelfde gebouw op de Wageningen Campus en werken al nauw samen.
Aan deze samenvoeging is een lang proces voorafgegaan. In juni 2018 bekrachtigden minister Carola Schouten van LNV en Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport dit politieke besluit door middel van een Kamerbrief.
Bron: Wageningen University & Research
Datum: 3 juni 2019