Hans: slechtziend, maar leest zelfstandig met minicamera
Slechtziendheid heeft een enorme impact op je leven. Hans Burgersdijk kan hier als geen ander over meepraten. Door zijn oogaandoening is hij afhankelijk van anderen. Bovendien werd hij al op vrij jonge leeftijd arbeidsongeschikt verklaard. Meedoen in de maatschappij wordt dan een stuk lastiger. Thuiszitten en nietsdoen is echter geen optie voor Hans. De 73-jarige Wageninger is al jaren actief binnen de Stichting van Berg tot Bergrace, als organisator van sportevenementen. Dankzij de OrCam, een minicamera die je met klipjes op een brilmontuur bevestigt, kan hij bij deze werkzaamheden zelfstandig brieven en andere documenten met kleine lettertjes lezen.
Zwak netvlies
De visuele beperking van de heer Burgersdijk wordt veroorzaakt door een aangeboren zwak netvlies in beide ogen. In eerste instantie is geprobeerd dit te herstellen door middel van een operatie. Het Radboudumc plaatste zo’n 45 jaar geleden kunststof achter het oog. Een ingreep die destijds uniek was. “Ik weet nog dat er allemaal mensen uit het buitenland kwamen om te kijken wat ze gedaan hadden,” herinnert Hans zich. “Er was ook geen andere keuze. De artsen vertelden me dat ik zonder operatie zeker blind zou worden.”
Helaas heeft de ingreep niet het gewenste resultaat gehad. Het zicht van Hans bleef verminderen. Op dit moment ziet hij met het ene oog 33% en met het andere zelfs nog maar 13%. Het implanteren van contactlenzen, zo’n 12 jaar geleden, hielp wel iets. “Er kwam een paar procent zicht bij, iets wat heel veel scheelt als je zo weinig ziet,” vertelt Hans. Desondanks is de prognose niet goed. Het gezichtsvermogen blijft achteruitgaan en de kans dat hij volledig blind wordt, is dan ook groot.
De aanvraagprocedure verliep soepel
“Het is fijn dat ik de OrCam nu al heb,” vindt Hans. “Ik moet toegroeien naar het gebruik van het hulpmiddel. Ik heb mijn aandoening altijd een beetje verdoezeld. Ik bedacht zelf trucjes om zo goed mogelijk mee te blijven draaien, zodat mensen niet zouden merken dat ik slecht zag. Nu is dat natuurlijk heel anders. Bartiméus vertelde me dat ik dat moest veranderen. Ze vonden dat ik mensen moest vertellen dat ik een handicap heb. Via hen maakte ik ook kennis met de OrCam.”
Low Vision Totaal, een van de leveranciers van de OrCam, is daarna een paar keer bij Hans thuis geweest om uit te leggen hoe de voorleesbril werkt. Het bedrijf helpt ook bij de aanvraagprocedure. In dit geval was dat niet nodig: “Ik moest van Menzis, waar ik verzekerd ben, een brief schrijven waarom ik dacht dat de OrCam mij zou helpen. Dat heb ik gedaan en ik kreeg direct te horen dat ik recht had op het apparaat.”
Voorleesbril is een hele uitkomst
Hans is erg positief over de vele mogelijkheden van de OrCam. “Niet alleen voor blinden en slechtzienden, maar wat dacht je van mensen met ernstige dyslexie, of laaggeletterden? Ook voor hen zou de voorleesbril een hele uitkomst zijn.”
De OrCam leest geschreven teksten voor, kan gezichten, kleuren en bankbiljetten herkennen, streepjescodes scannen en nog veel meer. Zelf maakt Hans het meeste gebruik van de voorleesfunctie. “Ik heb nooit een boek gelezen, vanwege mijn slechte zicht ging dat haast niet. Na een kwartier ploeteren was de koek wel op. Nu met de OrCam is lezen wel mogelijk.”
Even wennen aan al die mogelijkheden
En de andere OrCam-functies, gebruikt hij die niet? “Momenteel nog niet. Ik kan nog altijd gezichten en kleuren zien. Maar het is fijn dat die mogelijkheid is ingebouwd, voor als ik het op een dag wél nodig heb. Ik heb mezelf al op jonge leeftijd aangeleerd om inventief te zijn, alternatieven te bedenken voor iets dat me niet lukte.”
Meer weten over de OrCam MyEye 2.0? https://www.orcam.com/nl/myeye2
Extra informatie over Low Vision Totaal? https://lowvisiontotaal.nl