De Blauwe Zones: Hoe gaan ouderen in Sardinië om met COVID-19?
Gebieden in de wereld waar de bevolking relatief langer leeft en waar sommige inwoners ouder worden dan 100 jaar: dit zijn de zogenaamde “Blauwe Zones”. Voorbeelden van deze zones zijn o.a. Okinawa in Japan en Sardinië in Italië. Journalist Barbara Schintu en levensverwachting-expert Carol Hymowitz rapporteerden over de leefstijl van ouderen in Sardinië en hoe het komt dat deze leefstijl lijkt bij te dragen aan het voorkomen van het coronavirus.
Geïsoleerde ligging
Een van de redenen waarom Sardinië minder ernstig is getroffen door de corona-pandemie heeft te maken met de geïsoleerde ligging van het eiland. Het eiland is daardoor beter beschermd gebleven tegen het gebied waar de corona-uitbraak het ergst was, namelijk in het gebied rond Milaan in Noord-Italië. In het Sardijnse dorpje Orosei heeft slechts één inwoner het virus opgelopen tijdens zijn verblijf in het buitenland.
Zorg door familieleden
In Sardinië onderhouden de kinderen een sterke band met hun ouders. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat de ouders met een van hun volwassen kinderen en kleinkinderen in één huis wonen. Daarnaast wonen de families vaak op loopafstand van elkaar en worden ouders vaak bezocht door hun kinderen, die hun eten brengen of andere dingen die ze nodig hebben. Sardijnse senioren wonen dus niet met elkaar in verzorgingstehuizen maar worden door hun kinderen verzorgd.
COVID-19 maatregelen
Families ondernemen gewoonlijk veel gezamenlijke activiteiten, zoals met elkaar eten en grootouders hebben veel contact met hun kleinkinderen. Nu echter, door de COVID-19 pandemie, zijn de inwoners genoodzaakt afstand van elkaar te houden. Grootouders hebben alleen nog telefonisch contact met hun kleinkinderen en eten niet meer gezamenlijk. Schintu en Hymowitz beschrijven in hun artikel dat de kinderen van bejaarde ouders verschillende opvattingen hebben over hoe ze hen het beste kunnen beschermen tegen het virus. Zo stelt een van de inwoners dat complete thuis-isolatie niet goed is voor hun mentale gezondheid en dat ze juist behoefte hebben aan regelmatige bezoeken door hun kinderen.
Hoe blijven Sardijnse ouderen zo vitaal?
De sterke vitaliteit van Sardijnse ouderen lijkt een belangrijke rol te spelen in de afweer tegen het coronavirus. Zo stellen Schintu en Hymowitz dat ongeveer vijftig procent van de Sardijnen een genetische mutatie heeft waardoor zij immuun zijn voor malaria. Het zou kunnen zijn dat deze genetische mutatie hen ook beschermt tegen COVID-19, maar hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden. Daarnaast zijn de ouderen op het eiland ondanks hun hoge leeftijd verre van inactief, ook tijdens de pandemie: ze werken op het platteland, oogsten fruit en groenten of tuinieren. Fysieke beweging is dan ook onderdeel van hun dagelijkse routine: ze lopen regelmatig en voeren andere klusjes uit. Schintu en Hymowitz vertellen in hun artikel hoe een moeder – voor de tijd van de coronacrisis – haar dochter hielp in de bakkerij.
Sociaal en lichamelijk actief
De Sardijnse ouderen in Orosei laten zien hoe een simpele en gezonde leefstijl zorgt voor een langere levensduur, goede conditie en een gelukkig bestaan. Ze lunchen gezamenlijk met de hele familie en zien hun kinderen regelmatig. Nu, in tijden van corona, zorgen ze ervoor dat ze actief blijven en houden ze contact met hun kleinkinderen en kinderen op afstand. Het hebben van sociale contacten en lichamelijke activiteit zijn een blijvend onderdeel van de Sardijnse leefstijl. Een leefstijl waar iedereen een voorbeeld aan kan nemen!
Wil je meer weten over de Blauwe Zones? Bezoek de Blue Zones website voor meer informatie.
Bronnen: Blue Zones, Gezondheidsnet