Instructievideo met tips voor ex-covid-19 patiënten
Twee longartsen, een fysiotherapeut en een diëtist van het Erasmus MC hebben een instructievideo gemaakt voor ex-Covid-patiënten die niet onder controle van een arts staan.
In de video leggen ze uit dat het herstel na een coronabesmetting lang kan duren, en dat de genezing met lichamelijke oefeningen en goede voeding kan worden ondersteund. Fysiotherapeut Edith Reijmer toont een serie eenvoudige oefeningen, die ex-patiënten thuis kunnen doen. Ze adviseert daarbij met klem dat ex-patiënten de oefeningen rustig moeten opbouwen.
Ook stelt ze hen gerust: als ex-patiënten moeite ervaren met het onder controle krijgen van de adem na een inspanning, dan komt dat niet door een verkeerde ademtechniek. “Dit is het aanpassingsmechanisme van het lijf op de ziekte in de longen.”
Diëtist Ana Kordic legt uit hoe eiwitrijke voeding bijdraagt aan het herstel van de spiermassa. Door ziekte, dus ook door Covid-19, raken de spieren verzwakt. Door dagelijks 1,5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te eten, sterken de spieren weer aan. Zij tipt: “Eet dingen die u lekker vindt, en eet zes kleine maaltijden per dag als grote maaltijden u tegen staan.
Longarts Merel Hellemons drukt ex-patiënten op het hart dat mensen na een longontsteking, en dus ook na Covid-19, zeker zes weken tijd nodig kunnen hebben om te herstellen. “Had de patiënt vóór de ziekte al een matige conditie, of heeft de patiënt op de IC gelegen, dan kan het nog langer duren.” Ze adviseert ex-patiënten contact op te nemen met de huisarts als het herstel na drie maanden nog steeds niet de goede kant op gaat.
De makers van de video hopen dat de tips ex-patiënten zullen ondersteunen met hun herstelproces. “Van soortgelijke infecties weten we dat patiënten langdurig klachten kunnen houden”, stelt longarts Susanne Huijts in haar introductie. “Vermoeidheid, zelfs blijvende longschade, maar ook psychische klachten als angst, somberheid, slapeloosheid en post-traumatische stress. Mensen die kampen met klachten, en die geen professionele nazorg krijgen, willen wij met deze video ondersteunen bij hun herstel.”
Datum: 30 juni 2020
Bron: Erasmus MC