Wereld Glaucoomweek 2021: tijdige diagnose voorkomt gezichtsveld verlies
Utrecht, 1 maart 2021 – Bent u 40 jaar of ouder, zit de oogaandoening glaucoom bij u in de familie, of heeft u een bril sterker dan +6 of -6? De Oogvereniging en de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) raden u dan aan uw ogen te laten controleren op glaucoom, een oogaandoening die ongemerkt kan leiden tot verlies van gezichtsveld en zicht. De Oogvereniging en de OVN vragen hier aandacht voor tijdens de Wereld Glaucoomweek van 7 tot en met 13 maart 2021.
Glaucoom is een oogaandoening waar u in het begin niet veel van hoeft te merken. Langzaam wordt uw gezichtsveld kleiner, maar het ontbrekende beeld wordt meestal door uw hersenen ingevuld. De meest voorkomende vormen van glaucoom kenmerken zich door een verhoogde oogdruk. Bent u 40 jaar of ouder, komt glaucoom bij u in de familie voor of heeft u een bril sterker dan +6 of -6? Dan is het risico op glaucoom groter. Neem in dat geval contact op met uw huisarts voor een verwijzing naar de optometrist of maak direct een afspraak met een optometrist om uw ogen te laten controleren. Zonder (tijdige) behandeling – meestal door middel van oogdruppels – kan glaucoom leiden tot blijvende vermindering van gezichtsveld en zelfs tot blindheid.
Luuk-Jan Boon, directeur Oogvereniging: “Het lastige van glaucoom is, is dat het een sluipende aandoening is die u niet direct merkt. Als u boven de 40 jaar bent en u mist regelmatig een stoeprandje, denkt u vermoedelijk dat u gewoon een nieuwe bril nodig hebt… terwijl tijdige behandeling (meestal met oogdruppels) gezichtsveld- en zichtverlies kan voorkomen.”
“Een oogonderzoek voor de screening op glaucoom is niet ingrijpend, dus laat dat u niet weerhouden om uw ogen te laten onderzoeken door een optometrist als u in de risicogroep valt”, aldus Gabriëlle Janssen, voorzitter OVN.
Informatievoorziening
In het kader van de Glaucoomweek 2021 vindt u op informatieschermen bij veel huisartsen en op posters in optiekzaken informatie over het belang van de tijdige opsporing van glaucoom.
Ga voor de 10 meest gestelde vragen over glaucoom naar: www.oogvereniging.nl/glaucoomweek. Wilt u uw kennis over glaucoom testen? Dan kunt u op deze pagina ook meedoen aan de online quiz.
Daarnaast zijn er webinars in samenwerking met Het Oogziekenhuis Rotterdam (9 en 10 maart) en het UMCG(11 maart).
Bron: Oogvereniging
Datum: 1 maart 2021