Europese norm voorkomt doping in voeding voor sporters en supplementen
Er is een nieuwe Europese norm opgesteld met eisen aan de ontwikkeling en productie van voeding voor sporters en voedingssupplementen. Doel is om het risico op de aanwezigheid van verboden stoffen te minimaliseren. Het gaat om stoffen van de lijst van de World Anti-Doping Agency (WADA). Het gebruik van de norm leidt niet tot aanbeveling van bepaalde producten en de norm is niet van toepassing op energy drinks.
Het tegengaan van doping kan op verschillende manieren worden aangepakt. Bijvoorbeeld door te voorkomen dat sporters tijdens een training of in wedstrijd bepaalde verboden stoffen binnenkrijgen via voedsel of voedingssupplementen.
Gericht op producenten
NEN-EN 17444 is bedoeld als raamwerk voor producenten om het risico op de aanwezigheid van verboden stoffen in voeding speciaal voor sporters en voedingssupplementen tot een minimum te beperken. Dit risico zal nooit nul zijn, maar een bedrijf kan wel een aantal processen invoeren om het sterk te reduceren.
De norm gaat onder andere in op GMP, de selectie van ingrediënten, de competentie van personeel, het samenstellen van producten, traceerbaarheid en kruisbesmetting. Het maakt het er niet gemakkelijker op dat tegenwoordig voedingsproducten en supplementen overal ter wereld via internet besteld kunnen worden en dat deze producten soms onbedoeld met verboden stoffen verontreinigd kunnen zijn.
Raamwerk Raad van Europa en UNESCO
De norm past in het raamwerk van maatregelen die op internationaal niveau zijn vastgelegd in de antidoping conventie van de Raad van Europa en UNESCO (VN organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur). Hierin worden producenten en distributeurs van supplementen aangemoedigd om ‘best practices’ te ontwikkelen voor marketing en distributie van supplementen, waaronder informatie over de analytische samenstelling van de producten en kwaliteitsborging.
Meer informatie
Voor informatie: neem contact op met NEN Klantenservice, telefoon 015 2 690 391 of e-mail klantenservice@nen.nl.
Voor informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Marcel de Vreeze, consultant AgroFood & Consument, telefoon 015 2 690 125 of e-mail afc@nen.nl.
Bron: NEN
Datum: 24 maart 2021