Bril op maat voor mensen met een verstandelijke beperking
Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaker moeite met zien. Een deel van deze doelgroep heeft ook nog eens een afwijkende vorm van de schedel en/of het gezicht. Een gewone bril is dan geen goede oplossing. Philadelphia Zorg werkt daarom sinds kort samen met Maatbril. Tanja Baack, beleidsadviseur van Philadelphia’s Horen en Zien-team, vertelt waarom deze samenwerking zo goed uitpakt.
Philadelphia Zorg is een van de grootste zorgorganisaties in ons land voor mensen met een verstandelijke beperking. Ruim 500 locaties zijn er, verspreid over het hele land. Daartoe behoren een aantal centra met rond de honderd bewoners, maar de meeste locaties zijn kleinschalige woonzorgcomplexen waar zo’n twintig tot vijftig cliënten gehuisvest zijn.
Begeleiders signaleren zichtproblemen
Het Horen en Zien-team ondersteunt de begeleiders van Philadelphia. ‘Zij spelen een belangrijke rol bij het constateren van visusproblemen,’ benadrukt Tanja. ‘Mensen met een verstandelijke beperking hebben een verhoogd risico op visuele beperkingen. Bijkomend probleem is dat de mensen vaak niet aangeven dat ze minder goed zien. En dus is het aan de begeleiders om de signalen van slechter zicht op te pikken en een oogscreening bij een huisarts of verpleegkundige te organiseren en daarna, als blijkt dat het zicht inderdaad niet optimaal is, een visusonderzoek aan te vragen.’
Voor het visusonderzoek hoeven de bewoners gelukkig niet te reizen. Bartiméus en Visio, twee landelijke instellingen voor blinden en slechtzienden, sturen een orthoptist naar de desbetreffende Philadelphia-locatie. Als blijkt dat er een bril met een speciaal montuur nodig is, dan wordt sinds kort ook de hulp van Maatbril ingeroepen. De medewerker van Maatbril komt dan tegelijk met de orthoptist naar de Philadelphia-locatie.
Lees meer hier!
Bron: Maatbril