Cryo-ablatie: nieuwe techniek voor nierkanker in Maasstad Ziekenhuis
mei 14, 2018
Als eerste ziekenhuis in de Rotterdamse regio heeft het Maasstad Ziekenhuis onlangs een nieuwe techniek toegepast voor de behandeling van niertumoren. Bij twee patiënten is de zogenoemde ‘cryo-ablatie’ succesvol uitgevoerd. Hierbij wordt de niertumor bevroren, waardoor de tumorcellen afsterven. Het lichaam ruimt vervolgens zelf de afgestorven cellen op. Door deze nieuwe techniek hoeven patiënten – die in aanmerking komen voor de behandeling – geen chirurgische ingreep te ondergaan, wat gunstig is voor hun herstel. Een cryo-ablatie wordt alleen uitgevoerd in een aantal gespecialiseerde centra in Nederland. De urologen, interventieradiologen en anesthesisten (Sedatie Praktijk Specialisten) van het Maasstad Ziekenhuis werken nauw samen bij deze behandeling.
Patiëntvriendelijke behandeling
“Bij cryo-ablatie wordt gebruik gemaakt van dunne naalden, die worden ingebracht in de tumor. Leverancier van de speciale vriestechniek, MML-Medical, is aanwezig bij de behandeling en maakt – samen met het medisch team van het ziekenhuis – de naalden heel koud zodat de tumor bevriest. De rest van de nier blijft hiermee gespaard. Om de tumor en het ijs tijdens de ingreep nauwkeurig te kunnen zien, vindt de behandeling plaats onder de CT scanner”, legt interventieradioloog Ronald Wassenaar uit.
Voor het comfort van de patiënt wordt tijdens de behandeling de zogenoemde ‘Propofol sedatie’ (roesverdoving) toegepast, waardoor angst en pijnlijke momenten geen rol meer spelen. De Sedatie Praktijk Specialist laat de patiënt slapen en bewaakt nauwlettend de hartslag, bloeddruk, het zuurstofgehalte in het bloed, de ademhaling en de diepte van de slaap.
Samenwerking Santeon ziekenhuizen: betere zorgkwaliteit
Uroloog Diederik de Lange: “De behandeling is geschikt voor patiënten met een niertumor kleiner dan 4 centimeter en patiënten voor wie een ander soort operatie, onder volledige narcose, een te zware ingreep is.” Interventieradiologen Ronald Wassenaar en Dammis Vroegindeweij voerden de twee behandelingen uit, met hulp van collega Marco van Strijen uit het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein. Een Santeon ziekenhuis, net als het Maasstad Ziekenhuis, waar deze behandeling al wordt uitgevoerd. De zeven Santeon ziekenhuizen leren continu van elkaar, met het doel de zorg voor patiënten te optimaliseren.
Bron: Maasstad Ziekenhuis
Datum: 14 mei 2018