De WHO introduceert een digitale assistent voor gezondheid die gebruikmaakt van slimme AI voor volksgezondheid
Voor Wereldgezondheidsdag, gericht op ‘Mijn gezondheid, mijn recht’, kondigt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de lancering aan van S.A.R.A.H., een prototype van een digitale assistent voor gezondheid met betere empathische reacties dankzij slimme kunstmatige intelligentie (AI).
S.A.R.A.H. is een slimme hulpbron voor gezondheid die een nieuwe generatie van AI-gebaseerde gezondheidsinformatie biedt, in eenvoudige taal en met geavanceerde technologie. Het kan mensen in 8 talen, op elk moment en op elk apparaat betrekken bij verschillende gezondheidskwesties.
De digitale assistent van de WHO is ontworpen om informatie te geven over belangrijke gezondheidsaspecten, zoals gezonde gewoonten en mentale gezondheid, om mensen te helpen hun gezondheid en welzijn te verbeteren. Het doel is om mensen extra hulpmiddelen te bieden om hun recht op gezondheid te begrijpen, waar ze zich ook bevinden.
S.A.R.A.H., ook wel bekend als Sarah, kan mensen helpen beter inzicht te krijgen in risicofactoren voor enkele van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld, zoals kanker, hart- en longziekten, en diabetes. Ze kan mensen bijstaan met actuele informatie over stoppen met roken, actief blijven, gezond eten en ontspannen, onder andere.
“De toekomst van gezondheid is digitaal, en het is belangrijk om landen te helpen bij het gebruik van digitale technologieën voor gezondheidsdoeleinden,” zei Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. “S.A.R.A.H. laat zien hoe kunstmatige intelligentie in de toekomst kan worden ingezet om op een interactieve manier toegang te bieden tot gezondheidsinformatie. Ik roep de onderzoeksgemeenschap op om ons te helpen begrijpen hoe deze technologie kan bijdragen aan een eerlijkere verdeling van gezondheidsinformatie en hoe mensen kunnen profiteren van betrouwbare informatie.”
S.A.R.A.H. maakt nu gebruik van slimme AI in plaats van een vooraf ingesteld algoritme, wat zorgt voor nauwkeurigere reacties in realtime en meer persoonlijke gesprekken die menselijke interacties nabootsen en empathische reacties bieden in een oordeelvrije omgeving. De technologie wordt ondersteund door Soul Machines Biological AI.
De WHO pleit voor verder onderzoek naar deze nieuwe technologie om de mogelijke voordelen voor de volksgezondheid te verkennen en de uitdagingen beter te begrijpen. Hoewel AI enorme mogelijkheden heeft om de volksgezondheid te verbeteren, zijn er ook ethische zorgen, zoals gelijke toegang, privacy, veiligheid, nauwkeurigheid, gegevensbescherming en vooroordelen.
Dit project benadrukt de inzet van de WHO om gezondheidsinformatie toegankelijker te maken, terwijl de hoogste ethische normen worden gehandhaafd. Ontwikkelaars, beleidsmakers en zorgverleners moeten deze ethische kwesties aanpakken bij het ontwikkelen en implementeren van AI om ervoor te zorgen dat iedereen ervan kan profiteren.
Het S.A.R.A.H.-project streeft naar voortdurende verbetering van een betrouwbaar, verantwoordelijk en toegankelijk informatiesysteem.
Eerdere versies van S.A.R.A.H. werden gebruikt om belangrijke gezondheidsberichten te verspreiden tijdens de COVID-19-pandemie, onder de naam Florence, over onderwerpen zoals het virus, vaccins, tabaksgebruik, gezonde voeding en lichaamsbeweging.
De WHO blijft diverse digitale tools en kanalen gebruiken om gezondheidsinformatie te verspreiden en te versterken, waaronder sociale media, chatbots, kanalen en sms-berichten.
Voor vragen aan de WHO kunt u contact opnemen met:
Bron: www.who.int
Datum: 2 april 2024