Skip to main content

Een bril op maat, veilig opgemeten op 1,5 meter afstand

mei 26, 2020

Oplossing voor iedereen die geen standaardbril past, opgemeten in 10 seconden

26 mei 2020 – Als je een afwijkende gezichtsvorm hebt, kan het lastig zijn om de juiste bril te vinden. De reguliere monturen gaan namelijk allemaal uit van gemiddelde gezichtsafmetingen. Maatbril maakt brillen die wel goed passen, met name voor mensen met een beperking. Bij het aanmeten van de bril worden de maten van de cliënt zorgvuldig in beeld gebracht door middel van een 3D-scan. Dankzij deze techniek kan de scan op veilige afstand van 1,5 meter worden gemaakt. Zo is een bril op maat ook in het huidige corona-tijdperk gewoon mogelijk.

Unieke bril voor een uniek gezicht

Het ene hoofd is het andere niet. Iedereen is uniek, en dat geldt ook voor de bouw van het gezicht. De monturen die de opticien verkoopt, zijn vaak wel standaard. Natuurlijk zijn er kleine aanpassingen te maken, maar als de verhoudingen erg afwijken, past het montuur niet goed. Een ongebruikelijke gezichtsbouw komt bijvoorbeeld geregeld voor bij mensen met een aangeboren afwijking. Zo hebben mensen met het Downsyndroom vaak een lage neusbrug. Daardoor blijft een standaardbril niet zitten. Een maatwerkbril is dan een uitkomst.

Opmeten in 10 seconden en op veilige afstand

Om een goed passende bril op maat te maken, is het belangrijk om de vorm van het gezicht uitgebreid in kaart te brengen. Maatbril doet dat door middel van een 3D-scan. De scan wordt gemaakt met behulp van een iPad, die ook op een afstand van 1,5 meter alle meetpunten en contouren van het hoofd kan vastleggen. Dat proces is niet belastend: de cliënt hoeft alleen maar stil te zitten terwijl de medewerker van Maatbril met de iPad om de stoel heenloopt. Het opmeten is in slechts 10 seconden gebeurd. Dat is ook voor de cliënt prettig.

 “Normaal gesproken ga je naar een brillenwinkel vol prikkels waar je soms wel 10 tot 20 monturen moet passen. Probeer dat maar eens met iemand die dat waarschijnlijk niet wil of snel afgeleid is. Met de scan die Bril op Maat maakt ben je zo klaar. Het gezicht hoeft er niet eens voor aangeraakt te worden.”

– Wijnanda Asjes, orthoptist, Bartiméus; expertise-organisatie voor slechtzienden en blinden.

Oplossingen op maat voor meer kijkplezier

Aan de hand van de 3D-scan wordt in overleg met de cliënt een montuur ontworpen. Qua stijl en kleur is er van alles mogelijk. En uiteraard wordt er ook rekening gehouden met andere factoren, zoals de glazen, de leefstijl en eventuele beperkingen van de cliënt. Dat kan een hele uitdaging zijn waarbij soms unieke oplossingen worden bedacht. Zo ontstaat er een perfecte bril op maat die goed blijft zitten en daardoor vaker en met veel plezier gedragen wordt. Dat is belangrijk, want vooral mensen met een beperking hebben de neiging om hun bril af te zitten als hij oncomfortabel zit. De 18-jarige Kim had bijvoorbeeld lange tijd liever helemaal geen bril op. “De vorige bril zat overal, behalve op haar neus”, vertelt haar moeder. Inmiddels heeft ze een Maatbril die ze de hele dag draagt.

“Je weet dat een bril goed is wanneer je niet eens merkt dat je een bril draagt. Zo ben je bezig met de wereld om je heen, niet met het montuur op je neus.”

Wijnanda Asjes, orthoptist, Bartiméus

Aangepaste bril uitzoeken in de anderhalvemetersamenleving

De 3D-scan kan op alle gewenste locaties worden gemaakt, dus ook in een zorginstelling of bij de cliënt thuis. Ook het uitzoeken van een montuur kan tijdens de afspraak op locatie worden geregeld. Dat maakt reizen naar een opticien overbodig en voorkomt een bezoek aan drukkere winkelstraten. De werkwijze van Maatbril sluit daarmee naadloos aan bij de overheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Een geruststellend idee, want veel cliënten die een bril op maat nodig hebben, vallen juist in de risicogroep.

Maatbril op basis van moderne techniek

Maatbril is dé oplossing voor iedereen die, om welke reden dan ook, geen standaardbril kan dragen. Dankzij de mobiele 3D-scan kan de aangepaste bril overal worden aangemeten zonder dat hierbij lichamelijk contact nodig is. Maatbril werkt intensief samen met TU Delft. Daardoor zijn de technieken achter de scanmethode en de montuurproductie altijd gebaseerd op de meest recente inzichten. Een maatbril is niet duurder dan een standaardbril en wordt in sommige gevallen vergoed door de verzekering.

Meer informatie over de coronabestendige werkwijze van Maatbril is te vinden op de website: www.maatbril.nl

Bron: Maatbril
Datum: 26 mei 2020

Meer nieuws