Eerste patiënt krijgt buitenmeniscus van kunststof

Het Radboudumc en ATRO Medical onderzoeken het gebruik van een kunstmatige buitenmeniscus bij patiënten met chronische kniepijn. De eerste patiënten zijn inmiddels geopereerd en hun revalidatietraject is gestart. De klinische studie is bedoeld om de werking en veiligheid van de buitenmeniscusprothese bij patiënten te onderzoeken. Zestien patiënten kunnen deelnemen aan deze studie.
In Nederland lijden veel mensen aan chronische kniepijn. Bij sommige patiënten komt dat doordat hun meniscus verwijderd is. De kunstmeniscus is bedoeld voor die mensen bij wie eerder al een deel of de hele meniscus werd verwijderd (meniscectomie). Ongeveer één op de vijf patiënten heeft daarna chronische kniepijn. Er bestaan weinig chirurgische mogelijkheden om deze pijn te verminderen. De kunstmeniscus kan hierin uitkomst bieden. Na de positieve resultaten van de mediale meniscus (binnenmeniscus) is nu ook een kunstmeniscus voor de laterale (buiten) meniscus ontwikkeld. Deze studie wordt geleid door Sebastiaan van de Groes, orthopedisch chirurg in het Radboudumc.
Sebastiaan van de Groes over deze studie: “Als Radboudumc willen we impact maken op de grote problemen in de gezondheidszorg. Pijn bij bewegen is daar een belangrijk voorbeeld van en heeft een hele grote invloed op de kwaliteit van leven. Ik ben daarom erg blij dat we met deze innovatie de kans hebben om hopelijk de kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren.”
Uniek
De vervanging van de volledige buitenmeniscus door een kunstmeniscus is uniek. De buitenzijde van de knie is erg mobiel en zorgt voor een groot deel voor de stabiliteit. Hierdoor is een ontbrekende meniscus moeilijk te vervangen. Er zijn al positieve resultaten van het gebruik van een kunstmeniscus voor de binnenzijde (mediale meniscus) van de knie. Voor de buitenmeniscus was nog geen vervanging, nu lijkt ook hiervoor een oplossing te zijn gevonden.
Ontwerp en Materiaal
De kunstmeniscus heeft een uniek ontwerp en is gemaakt van bijzonder soepel materiaal: polycarbonaat-urethaan. Het materiaal kan veilig in het menselijk lichaam gebracht worden. Het is niet biologisch afbreekbaar en kan extreem glad gemaakt worden. Daardoor glijdt het kraakbeen er makkelijk overheen en is het zeer geschikt voor gebruik als schokdemper tussen het bovenliggende en onderliggende kraakbeen.
Orthopedisch Onderzoekslaboratorium
Onderzoekers van het Orthopedisch Onderzoekslaboratorium (Orthopaedic Research Lab) van het Radboudumc testten de veiligheid van de meniscus voor de klinische studie. Dit laboratorium beschikt over uitgebreide faciliteiten om de beweging en belasting van de knie na te bootsen en daarmee de prothese aan een soort “IKEA” test te onderwerpen. De testen waren positief en de kunstmeniscus was klaar voor de klinische studie.
Samenwerking
Het Radboudumc en ATRO Medical werken al langer samen. In 2017 ontstond het orthopedische bedrijf als spin-off van het Radboudumc met als eerste product: de mediale Artimis® meniscus prothese. Met dank aan een grote EU-subsidie en de voortdurende samenwerking met het Radboudumc is nu ook de laterale (buiten) kunstmeniscus beschikbaar voor onderzoeksdoeleinden.
Deelname onderzoek
Binnen de EARTH-studie worden patiënten geopereerd met chronische kniepijn in het Radboudumc. Niet alle patiënten zijn geschikt om deel te nemen aan de studie. Eenmaal geselecteerd voor deelname en na de ingreep volgt het revalidatietraject onder begeleiding van de eigen fysiotherapeut. Deze patiënten worden twee jaar lang door het ziekenhuis gemonitord om de werking van de kunstmeniscus vast te leggen. De meniscusprothese is momenteel alleen voor dit onderzoek beschikbaar. Er kunnen zestien patiënten deelnemen aan de studie. Heb je interesse om mee te doen aan deze studie, neem contact op met: earth-studie.orthop@radboudumc.nl of kijk op de onderzoekspagina van ATRO Medical.