Europese wetenschappers: ‘Maak voedselkeuzelogo Nutri-Score verplicht’
Meer dan 250 Europese wetenschappers en medische instanties roepen de Europese Commissie op om het voedselkeuzelogo Nutri-Score verplicht te maken in de EU
AMSTERDAM 16 MAART 2021 – Deskundigen op het gebied van voeding en gezondheid waarschuwen tegen lobbypogingen van de voedselindustrie en een aantal EU-lidstaten om de verplichte etikettering van een nieuw voedselkeuzelogo op Europees niveau te verhinderen.
Voedselwaakhond foodwatch verwelkomt het initiatief van de wetenschappers en instanties, want de consumentenorganisatie strijd al jaren tegen door lobby van de industrie verwaterde voedselkeuzelogo’s. “De Nutri-Score ligt onder vuur. Fabrikanten van ongezonde voedingsmiddelen proberen uit alle macht het consumentvriendelijke voedselkeuzelogo te verhinderen. De Europese Commissie moet bewijzen dat ze de strijd tegen ongezonde voeding ernstig neemt en de Nutri-Score in heel Europa verplicht stellen”.
Na een intensieve campagne van foodwatch besloot de Nederlandse overheid de Nutri-Score in 2019 aan te wijzen als het voedselkeuzelogo voor de toekomst. Ook de regeringen van Frankrijk, Duitsland, België, Spanje, en Luxemburg hebben inmiddels voor Nutri-Score gekozen. Helaas blijft tot nu toe de etikettering vrijwillig, omdat een verplichting enkel op Europees niveau mogelijk is.
De Europese wetenschappers, met uit Nederland professor Denise de Ridder van de Universiteit Utrecht en Manuel Castro Cabezas, onder meer internist-endocrinoloog/vasculair specialist van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam, waarschuwen voor de invloed van lobbybelangen bij het vaststellen van het voedselkeuzelogo. De Nutri-Score is herhaaldelijk het doelwit van wetenschappelijk ongefundeerde aanvallen met de bedoeling de etikettering te voorkomen of in diskrediet te brengen. Nutri-Score is echter het enige wetenschappelijk effectief bewezen logo dat momenteel voorhanden is.
De Nutri-Score neemt naast het suiker-, vet- en zoutgehalte ook gezonde bestanddelen zoals vezels en bepaalde eiwitten in de beoordeling op en geeft vervolgens één oordeel voor het desbetreffende levensmiddel – op een vijfpuntsschaal. Van een “A” op een donkergroen veld voor de gunstigste uitkomst tot een gele “C” en een rode “E” voor de minst gunstige. Dit maakt de Nutri-Score tot het meest begrijpelijke voedselkeuzelogo.
Foodwatch voert al jaren campagne voor een lobbyvrij voedselkeuzelogo en deed eerder onderzoek naar 15 jaar voedsellobby tegen onafhankelijke voedsellogo’s. Logo’s met stoplichtkleuren (van groen tot rood) zijn het meest begrijpelijk voor consumenten, maar bepaalde bedrijven willen liever niet dat hun ongezonde producten ontmaskerd worden door een rood stoplicht.
De voedingstabellen met informatie over suiker, vet of zout zijn meestal verborgen in de kleine lettertjes op de achterkant van de verpakking. Daardoor kun je moeilijker een gezonde keuze maken. Consumenten moeten in de supermarkt in één oogopslag kunnen zien hoe (on)gezond een product is. Zo kunnen ze producten uit dezelfde productgroep gemakkelijker met elkaar vergelijken. Foodwatch pleit ook voor de verplichte invoering van Nutri-Score in de hele EU. Omdat bij vrijwilligheid producenten van ongezonde producten waarschijnlijk niet mee gaan doen, moeten bedrijven verplicht worden het logo te gebruiken.
Bron: Foodwatch
Datum: 16 maart 2021