Skip to main content

Goed eten in strijd tegen obesitas

november 8, 2019

Obesitas beter behandelen. Dat is de missie van buitengewoon hoogleraar Eric Hazebroek. Op donderdag 14 november houdt hij zijn inaugurele rede bij Wageningen University & Research.

“Bij obesitas geldt nog te vaak het stigma: eigen schuld, dikke bult. En dat is onterecht.”, aldus professor Hazebroek. “Dat roepen we ook niet over mensen die gedotterd moeten worden, omdat ze hun hele leven stress hadden. Er is een grote groep mensen met overgewicht bij wie afvallen om allerlei redenen oprecht niet wil lukken. Bij de leerstoel Nutrition and Obesity Treatment willen we beter begrijpen waarom die behandeling zo lastig is; wat kunnen we doen om het bestrijden van obesitas succesvoller te maken?”

Sleutel tot blijvend gewichtsverlies

Voor patiënten met zeer ernstig overgewicht is een operatie vaak nog de enige optie die significant gewichtsverlies kan geven. Bij zo’n operatie verkleinen chirurgen de maag, en leiden ze de darmen om. “Maar wie zijn leefstijl vervolgens niet aanpast, kan ook na een maagverkleining gewoon weer zwaarder worden. We weten dat een aangepast voedingspatroon één van de sleutels is tot blijvend gewichtsverlies”, zegt prof. Hazebroek, “maar er is nog veel onbekend. De komende jaren wil ik daarom in kaart brengen hoe de voedingsopname werkt. Met aandacht voor tekorten aan vitamines en mineralen, maar ook voor de het verbeteren van de voedingsadviezen. Kortom, hoe gevarieerde voeding kan helpen obesitas beter te behandelen.”

Onderdeel van het onderzoek zijn bijvoorbeeld vrouwen die na een maagoperatie zwanger worden. “Op dat moment verandert de vraag van het lichaam naar vitaminen en voedingsstoffen. Wat betekent dat voor moeder? En net zo belangrijk; wat is de invloed op het ongeboren kind? Met de lessen die we uit dat onderzoek leren, kijken we of er aanpassingen in de obesitasbehandeling nodig zijn.”

Benoeming

In februari 2019 werd Eric Hazebroek benoemd tot buitengewoon hoogleraar Nutrition and Obesity Treatment. Zijn leerstoel is ondergebracht bij de leerstoelgroep Nutrition and Disease die onder leiding staat van prof. Ellen Kampman. Daarnaast is prof. Hazebroek chirurg bij Vitalys, kliniek tegen overgewicht, onderdeel van topklinisch ziekenhuis Rijnstate in Arnhem.

De benoeming van Hazebroek is belangrijk, ook voor Rijnstate, Vitalys en hun patiënten. De onderzoekstraditie op het gebied van overgewicht binnen deze twee instellingen wordt hiermee verder uitgebouwd.

Samenwerking

Als expertisecentrum helpt Vitalys mensen met een jarenlange strijd tegen overgewicht. Jaarlijks worden hier meer dan 1.250 patiënten geopereerd en langdurig en intensief begeleiding. Daarbij werken zij aan een verandering van leefstijl.

Rijnstate, Vitalys, Wageningen University & Research en ziekenhuis Gelderse Vallei werken sinds 2017 via de Alliantie Voeding in de Zorg samen aan optimale voedingszorg, onder andere vóór en ná een bariatrische ingreep. Daaruit is het hoogleraarschap van Hazebroek voortgekomen. Rijnstate financiert de leerstoel van prof. Hazebroek. Het onderzoek ondersteunt de activiteiten van Alliantie Voeding in het Nationaal Preventieakkoord voor de preventie van overgewicht.

Bron: Wageningen University & Research
Datum: 8 november 2019

Meer nieuws