Nieuwe genen voor haarkleur gevonden
mei 14, 2018
Haarkleur steeds accurater te voorspellen door middel van DNA
Wetenschappers van o.a. Erasmus MC en King’s College London hebben meer dan honderd nieuwe genen gevonden die een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de kleur van menselijk haar. De onderzoekers publiceren hun resultaten in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.
De ontdekking geeft nieuw inzicht in de genetische complexiteit bij variatie in haarkleur en is ook relevant voor het beter begrijpen van redenen waarom huidkanker en andere ziekte ontstaan. De nieuwe genen zijn tevens belangrijk voor de forensische wetenschap.
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat haarkleur grotendeels genetisch bepaald is, maar er was slechts een handvol genen gevonden met deels weinig effect. Voor het nieuwe onderzoek, het grootste ooit op dit gebied, werd DNA van bijna 300.000 mensen van Europese afkomst gebruikt, samen met de haarkleur die zij zelf hadden opgegeven. De haarkleur werd vergeleken met de genetische informatie op miljoenen verschillende locaties op het genoom. 124 genen bleken een relatie met de variatie van haarkleur te hebben. Van meer dan honderd van deze genen was tot op heden onbekend dat ze te maken hebben met pigmentatie.
Prof.dr. Manfred Kayser van de afdeling Genetische Identificatie van het Erasmus MC leidde het onderzoek samen met prof.dr. Tim Spector van het King’s College London. UK Biobank, 23andMe Inc. en het VisiGen Consortium (dat zich bezig houdt met onderzoek naar DNA en gelaatskenmerken) leverden de data.
Kayser: “Deze grote hoeveelheid nieuwe genen stelt ons in staat om haarkleur veel accurater haarkleur te voorspellen uit DNA dan tot nog toe mogelijk was op basis van het bestaande van het kleine aantal reeds bekende genen. In forensisch onderzoek, waar DNA op een plaats delict wordt gevonden, kan het voorspellen van uiterlijke kenmerken zoals haarkleur uit DNA nuttig zijn om onbekende daders, die niet kunnen worden geïdentificeerd met standaard forensische DNA profilering, beter op te sporen.”
Sinds mei 2017 coördineert Kayser het Europese Horizon2020 VISAGE project, met als doel het beter kunnen voorspellen van uiterlijke kenmerken van personen die DNA hebben achtergelaten op een plaats delict. Zie de perskamer voor eerdere berichtgeving daarover.
Erasmus MC is het grootste Universitair Medisch Centrum van Nederland. Het zet zich in voor een gezonde bevolking. Bijna 13.000 medewerkers spannen zich dagelijks in voor excellente zorg door internationaal baanbrekend onderzoek en onderwijs. Zij vergroten de kennis over ziekte en gezondheid en verbinden de nieuwste wetenschappelijke inzichten met praktisch én preventief handelen, zodat patiënten hier optimaal van profiteren en gezonde mensen gezond kunnen blijven. Zichtbaar beter zijn en voorop blijven lopen op het gebied van complexe, innovatieve en acute zorg door samenwerking met anderen, zijn belangrijke ambities van het Erasmus MC.
Bron: Erasmus MC
Datum: 17 april 2018