Skip to main content

Onderzoek slimme valpreventie door Catharina Ziekenhuis wint innovatieprijs

februari 7, 2025

Tijdens de Geriatriedagen 2025 in Den Bosch op donderdagmiddag wonnen Wendy Leurs, Marjolein Groeneveld en Carolien van der Linden van het Catharina Ziekenhuis de Innovatieprijs Geriatrie voor hun AI-onderzoek naar valpreventie bij ouderen.

Sommige ouderen lopen een groot risico op vallen, wat ernstige gevolgen kan hebben. Het onderzoeksteam heeft een AI-model ontwikkeld dat valincidenten kan voorspellen. Dit model is sinds april 2024 gekoppeld aan elektronische patiëntendossiers, zodat zorgverleners beter kunnen inschatten wie risico loopt. “We kunnen nu met veel meer zekerheid voorspellen wie níet zal vallen,” vertelde Van der Linden eerder in een interview. “Dit is belangrijk, omdat we dan minder beweegsensoren hoeven in te zetten. Hierdoor krijgen verpleegkundigen minder alarmen en wordt hun werklast verlaagd. En dat is net zo belangrijk als voorspellen wie wél valt, want daardoor kunnen we zorg op maat leveren.”

Het slimme voorspelmodel, ontwikkeld met het Expertisecentrum AI van het Catharina Ziekenhuis, is gebaseerd op een aantal woorden die verpleegkundigen opschrijven in vrije tekst van patiëntendossiers, zoals ‘ontslag’, ‘normaal’ en ‘spontaan’. Ook de leeftijd van de patiënt en het gebruik van verschillende soorten medicatie zijn toegevoegd aan het model.

De klinisch geriater hoopt dat in de toekomst deze werkwijze in alle Nederlandse ziekenhuizen wordt gebruikt. “Dat is inderdaad de stip op de horizon die we zien. En wie weet kan het ook wel gebruikt worden in verzorgings- of verpleeghuizen en door de thuiszorg. En nog mooier zou zijn dat dit model gebruikt kan worden voor andere aandoeningen of risico’s.”

Indruk op de jury

De pitch van arts-assistent Wendy Leurs en verpleegkundig onderzoeker Marjolein Groeneveld maakte donderdag indruk op de jury (en het publiek). “Ze hadden vijf minuten om hun verhaal te vertellen”, zegt Van der Linden. “Ze begonnen met een enorm hard alarmgeluid van een bewegingssensor. De hele zaal was meteen bij de les.” Ondanks de sterke concurrentie waren er na afloop veel positieve reacties. “Veel mensen zeiden: ‘Natuurlijk gingen jullie winnen’, maar wij waren zelf toch wel verrast, omdat de andere kandidaten ook mooie thema’s naar voren brachten.”

De prijs van €2.500 zal bijdragen aan verdere ontwikkeling van het project. “Het bedrag is uiteraard niet voor onszelf,” legt Van der Linden uit. “Misschien kunnen we er een goede cursus van volgen of deelnemen aan een belangrijk congres. Of het helpt bij de daadwerkelijke implementatie van het systeem op de afdelingen geriatrie en neurologie. We zijn al heel ver met het onderzoek, maar dat gaat natuurlijk ook gewoon door.”

Meer weten over dit baanbrekende onderzoek, waar ook de Technische Universiteit Eindhoven bij betrokken is en mede wordt gefinancierd door het Catharina Onderzoeksfonds? Lees hier het hele verhaal: Nauwkeurig voorspellen wie niet gaat vallen.