Skip to main content

Resultaten gevaren- en risicobeoordeling aspartaam vrijgegeven

juli 17, 2023

Genève – International Agency for Research on Cancer (IARC), de World Health Organization (WHO) en Joint Expert Committee on Food Additives (JECFA) van de Food and Agriculture Organization (FAO) hebben vandaag hun beoordeling van de gezondheidseffecten van de niet-suikerhoudende zoetstof aspartaam gepubliceerd. Op grond van “beperkt bewijs” voor kankerverwekkendheid bij mensen classificeerde het IARC aspartaam als mogelijk kankerverwekkend voor mensen (IARC-groep 2B) en bevestigde het JECFA opnieuw de aanvaardbare dagelijkse inname van 40 mg/kg lichaamsgewicht.

Aspartaam is een kunstmatige (chemische) zoetstof die sinds de jaren tachtig op grote schaal wordt gebruikt in verschillende voedingsmiddelen en dranken, waaronder dieetdranken, kauwgom, gelatine, ijs, zuivelproducten zoals yoghurt, ontbijtgranen, tandpasta en medicijnen zoals hoestbonbons en kauwvitaminen.

“Kanker is wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken. Elk jaar sterft 1 op de 6 mensen aan kanker. De wetenschap breidt zich voortdurend uit om de mogelijke initiërende of bevorderende factoren van kanker te beoordelen, in de hoop deze aantallen en de menselijke tol te verminderen,” aldus Dr. Francesco Branca, directeur van de afdeling Voeding en Voedselveiligheid van de WHO. “De beoordelingen van aspartaam hebben aangetoond dat, hoewel de veiligheid geen groot probleem is bij de doses die algemeen worden gebruikt, er mogelijke effecten zijn beschreven die door meer en betere studies moeten worden onderzocht.”

De twee instanties voerden onafhankelijke maar complementaire beoordelingen uit om het potentiële kankerverwekkende gevaar en andere gezondheidsrisico’s in verband met de consumptie van aspartaam te beoordelen. Dit was de eerste keer dat het IARC aspartaam evalueerde en de derde keer voor het JECFA.

Na het bestuderen van de beschikbare wetenschappelijke literatuur, constateerden beide evaluaties beperkingen in het beschikbare bewijs voor kanker (en andere gezondheidseffecten).

IARC classificeerde aspartaam als mogelijk kankerverwekkend voor mensen (Groep 2B) op basis van beperkt bewijs voor kanker bij mensen (specifiek voor hepatocellulair carcinoom, een type leverkanker). Er was ook beperkt bewijs voor kanker bij proefdieren en beperkt bewijs met betrekking tot de mogelijke mechanismen voor het veroorzaken van kanker.

Het JECFA concludeerde dat de geëvalueerde gegevens onvoldoende reden gaven om de eerder vastgestelde aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van 0-40 mg/kg lichaamsgewicht voor aspartaam te wijzigen. Het comité bevestigde daarom opnieuw dat het veilig is voor een persoon om binnen deze limiet per dag te consumeren. Als een blikje light frisdrank bijvoorbeeld 200 of 300 mg aspartaam bevat, zou een volwassene van 70 kg meer dan 9-14 blikjes per dag moeten consumeren om de aanvaardbare dagelijkse inname te overschrijden, ervan uitgaande dat er geen andere inname is uit andere voedselbronnen.

De gevarenidentificaties van het IARC zijn de eerste fundamentele stap om inzicht te krijgen in de carcinogeniteit van een stof door de specifieke eigenschappen en het potentieel om schade, d.w.z. kanker, te veroorzaken te identificeren. IARC-classificaties weerspiegelen de kracht van wetenschappelijk bewijs over de vraag of een stof kanker kan veroorzaken bij mensen, maar ze weerspiegelen niet het risico op het ontwikkelen van kanker bij een bepaald blootstellingsniveau. De IARC-evaluatie van gevaren houdt rekening met alle soorten blootstelling (bijvoorbeeld via de voeding of op het werk). De classificatie op basis van bewijskracht in groep 2B is het op twee na hoogste niveau van de 4 niveaus en wordt over het algemeen gebruikt als er beperkt, maar niet overtuigend bewijs is voor kanker bij mensen of overtuigend bewijs voor kanker bij proefdieren, maar niet beide.

“De bevindingen van beperkt bewijs voor carcinogeniteit bij mensen en dieren en van beperkt mechanistisch bewijs over hoe carcinogeniteit kan optreden, onderstrepen de noodzaak van meer onderzoek om ons begrip over de vraag of consumptie van aspartaam een carcinogeen gevaar oplevert te verfijnen,” zei Dr Mary Schubauer-Berigan van het IARC Monographs programma.

De risicobeoordelingen van het JECFA bepalen de waarschijnlijkheid dat een bepaald type schade optreedt, namelijk kanker, onder bepaalde omstandigheden en blootstellingsniveaus. Het is niet ongebruikelijk dat het JECFA IARC-classificaties meeneemt in zijn overwegingen.

“JECFA heeft ook gekeken naar het bewijs voor het risico op kanker, in dierlijke en menselijke studies, en is tot de conclusie gekomen dat het bewijs voor een verband tussen aspartaamconsumptie en kanker bij mensen niet overtuigend is”, zegt Dr Moez Sanaa, hoofd van de WHO Eenheid Normen en Wetenschappelijk Advies over Voeding en Voeding. “We hebben betere onderzoeken nodig met een langere follow-up en herhaalde vragenlijsten over voeding in bestaande cohorten. We hebben gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken nodig, waaronder onderzoeken naar mechanistische routes die relevant zijn voor de insulineregulatie, het metabool syndroom en diabetes, met name in relatie tot carcinogeniteit.”

De evaluaties van het IARC en het JECFA over het effect van aspartaam zijn gebaseerd op wetenschappelijke gegevens uit verschillende bronnen, waaronder collegiaal getoetste artikelen, overheidsrapporten en onderzoeken die zijn uitgevoerd voor regelgevende doeleinden. De studies zijn beoordeeld door onafhankelijke experts en beide comités hebben stappen ondernomen om de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van hun evaluaties te waarborgen.

IARC en WHO zullen nieuw bewijs blijven volgen en onafhankelijke onderzoeksgroepen blijven aanmoedigen om verder onderzoek te doen naar de mogelijke associatie tussen blootstelling aan aspartaam en gezondheidseffecten voor consumenten.

Helpen zoetstoffen bij het afvallen?

Helpen niet-suikerhoudende zoetstoffen bij het afvallen? Vormen ze een risico voor je gezondheid? Hoe zit het met zogenaamde “natuurlijke” zoetstoffen zoals Stevia? Jason Montez legt de bevindingen uit het nieuwe WHO-rapport uit in Science in 5.
Gebruik van niet-suikerhoudende zoetstoffen: WHO-richtlijn.

Bron: World Health Organization

Datum: 17 juli 2023

Meer nieuws