‘Slapend’ gordelroosvirus ontrafeld
maart 26, 2018
Opheldering functie VZV-gen biedt perspectief op behandelingen ter voorkoming van waterpokken en gordelroos
Onderzoek gecoördineerd door de afdeling Virologie van het Erasmus MC en University College London heeft opgehelderd hoe het gordelroosvirus in mensen zich levenslang kan schuilhouden in zenuwen.
Al bijna 35 jaar proberen onderzoekers wereldwijd dit slapende virus in kaart te brengen. De onderzoekers hebben hun bevindingen eind maart gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. Hun ontdekking helpt bij de zoektocht naar een behandeling tegen gordelroos, aldus de wetenschappers.
Gordelroos, veroorzaakt door het varicella zoster virus (VZV), is een pijnlijke huiduitslag en treedt vooral op bij mensen van boven de 60 jaar en personen met verminderde afweer. De ziekte gaat vaak gepaard met chronische pijn en kan zelfs tot blindheid en beroertes leiden. Het virus veroorzaakt bij een eerste besmetting, meestal op jonge leeftijd, waterpokken. Daarna houdt het zich levenslang schuil in zenuwcellen. Dit wordt latentie genoemd.
Nagenoeg 90 procent van de volwassenen over de hele wereld is met het virus geïnfecteerd. Bij ruim een op de drie ontwaakt het virus vroeger of later en veroorzaakt het gordelroos.
“Het is al 35 jaar bekend dat VZV in zenuwen aanwezig blijft. Maar we weten niet hoe het virus eruit ziet en hoe het in stand gehouden wordt. In ons onderzoek beschrijven wij de ontdekking van één bepaald gen van het virus dat actief wordt tijdens latentie”, vertelt onderzoeker dr. Werner Ouwendijk.
De ontdekking van dit VZV-gen was mogelijk door gebruik te maken van uniek klinisch materiaal en een innovatieve moleculair biologische techniek. Het onderzoek heeft eveneens aangetoond dat dit virusgen de vermeerdering van VZV remt. “Hiermee zijn wij tot de kern van VZV-infectie gekomen die als aangrijpingspunt voor verder onderzoek naar deze infectie kan dienen. Ons lopend onderzoek is gericht op de opheldering van de functie van dit unieke VZV-gen waarmee uiteindelijk nieuwe behandelingen ter voorkoming van zowel waterpokken als gordelroos ontwikkeld kunnen worden”, vertelt dr. Georges Verjans, hoofdonderzoeker op de afdeling Virologie.
Bron: Erasmus MC
Datum: 23 maart 2018