Slimme omgeving: als het plafond weet hoe het met je gaat
Zeg maar dag tegen je fitbit: binnenkort heb je geen smartwatch of andere draagbare health-apparatuur meer nodig om te weten hoe het met je gaat. Alles wat er aan je te meten valt, wordt dan geregistreerd door de ruimte waarin je je bevindt.
De ontwikkeling van innovatieve technieken in de life sciences & healthsector staat niet stil. Dat heeft als gevolg dat de zorg steeds beter wordt afgestemd op de individu. Gepersonaliseerde zorg dus, waardoor mensen gezonder oud worden, de kwaliteit van leven verbetert en de zorgkosten dalen. De komst van de zogenaamde wearables (draagbare, slimme apparaatjes om onder andere je lichaamsfuncties te meten) was al een grote stap in die richting. Nu lijkt de technologie er klaar voor om gepersonaliseerde zorg naar een hoger plan te tillen: een slimme ruimte die feilloos aanvoelt hoe het met je gaat.
Slimme, interactieve kamers
Welkom in de kamer van de toekomst. Strategisch geplaatste sensoren in het plafond en de muren registreren direct je ademhaling, hartslag, temperatuur en bloeddruk. Andere sensoren zien hoe je beweegt, waar je naar kijkt en hoe groot je pupillen zijn. Slimme microfoontjes detecteren feilloos iedere subtiele verandering in je stem. Verborgen vochtmeters analyseren de lucht om veranderingen in CO2 en andere stoffen vast te stellen. Al deze gegevens worden razendsnel omgerekend naar bepaalde waarden. Zo weet je kamer eerder dan jij dat je last hebt van stress.
Zo’n slimme kamer is trouwens interactief. Naar aanleiding van jouw lichamelijke en/of emotionele toestand kan het systeem bepaalde omstandigheden aanpassen. De temperatuur bijvoorbeeld, de achtergrondmuziek, of de kleur en intensiteit van het licht. De ruimte wordt op die manier helemaal geoptimaliseerd zodat jij beter kunt doen wat je had moeten of willen doen. Zo val je in een slimme slaapkamer sneller in slaap, kun je je in je slimme studeerkamer beter concentreren en voel je je in je slimme woonkamer meer ontspannen.
De slimme ruimte is dichterbij dan je denkt
Mocht je denken, zover zijn we nog lang niet: dat is een misverstand. We zijn al een eind op weg, kijk maar naar ‘the internet of things’ en andere domotica. Zo zijn er momenteel al slimme vloerkleden die registreren waar iemand loopt en die een noodsignaal kunnen uitzenden bij een valpartij. Slimme koelkasten, die zien of iemand wel goed eet. Sensoren in de wc die veranderingen in toiletbezoek (en dus het risico op bijvoorbeeld diarree of blaasontsteking) opmerken en kunnen doorgeven aan een mantelzorger. De stap naar een slimme huiskamer of andere ruimte is dus niet eens zo heel groot meer.
Slimme omgeving en privacy
Een slimme ruimte kan bijvoorbeeld helpen om ouderen langer zelfstandig te laten wonen. Of je helpen om optimaal te functioneren en dus efficiënter te werken. Maar dat alles gaat wel ten koste van je privacy. De technologie die een slimme ruimte mogelijk maakt, is grotendeels gebaseerd op kunstmatige intelligentie en machine learning. Daarbij is het gebruik van ‘big data’ essentieel. Ook jouw gegevens worden door de software dus opgeslagen en gebruikt. Een goede regelgeving om deze data te beschermen is daarbij essentieel. Wereldwijd zijn overheidsinstanties dan ook druk bezig met het vaststellen en aanscherpen van zulke wetten en regels.
Afgezien daarvan blijft natuurlijk de vraag: willen we eigenlijk wel dat alles wat we doen en laten, wordt gemeten en geanalyseerd? Als de muren en het plafond je kunnen lezen als een boek, dan blijft er ook wat dat betreft weinig over van je privacy. Big ceiling is watching you…
Wat vind jij: zie jij een slimme omgeving wel zitten?
Datum: 17 februari 2020
Bron: Wired, MobiHealthNews, Emerce, Internet of Things Nederland, Internet of Things Nederland