Stimuleert achteruitlopen je geheugen?
Sleutels kwijt? In plaats van je stappen te herhalen kan je beter achteruitlopen om te achterhalen waar je ze gelaten hebt. Onderzoek toont aan dat mensen die teruggespoelde videobeelden zien of achteruitlopen zich gebeurtenissen beter herinneren. In ieder geval beter dan mensen die vooruitlopen of stil zitten.
Waarom? Dat is nog een mysterie, volgens dr. Daniel Schacter, hoogleraar Psychologie aan de Harvard-Universiteit. Het zou kunnen dat we achteruitlopen associëren met het verleden, en ons geheugen daarom gestimuleerd wordt. Volgens de schrijvers van het onderzoek zal in de toekomst niet alleen uitgezocht worden waarom achterwaartse beweging het geheugen stimuleert, maar ook of dit toegepast kan worden in therapie voor ouderen met dementie.
De effecten van beweging testen
Vele eerdere onderzoeken toonden aan dat er een link is tussen beweging en het geheugen, daarom besloten onderzoekers het effect van achterwaartse beweging op het geheugen te testen. 114 participanten deden mee aan zes verschillende geheugenexperimenten. In deze experimenten zagen de participanten videobeelden van een geënsceneerd misdrijf, een woordenlijst of een groep afbeeldingen. Daarna werden de participanten gevraagd om vooruit te lopen, achteruit, stil te zitten, een teruggespoelde video te bekijken of een voorstelling te maken van vooruit- of achteruitlopen.
In alle gevallen waren de mensen die achteruitliepen, dachten aan achteruitlopen of een video keken die achterwaartse beweging weergeeft beter in staat om de informatie terug te halen dan de mensen die stil zaten. En in 5 van de 6 gevallen was het geheugen beter wanneer ze achteruitliepen dan vooruit. Gemiddeld duurde de geheugen-boost 10 minuten nadat ze stopten met bewegen.
In de video van het geënsceneerde misdrijf zagen de participanten een vrouw in het park zitten, wiens tas werd gestolen. De onderzoekers testten hoe goed de participanten 20 vragen over het misdrijf konden beantwoorden, afhankelijk van de richting ze opliepen of stil zaten. De mensen die achteruitliepen hadden significant meer vragen goed beantwoord, ongeacht factoren zoals leeftijd.
Geheugen verbeteren
Dr. Schacter zegt dat achterwaartse beweging mogelijk ooit gebruik kan worden om iemands geheugen op te frissen. Het kan helpen bij het terughalen van details, bijvoorbeeld bij misdrijven. “Zo proberen we zoveel mogelijk correcte informatie te verkrijgen”, zegt dr. Schacter.
De vraag of dit ook toegepast kan worden bij alledaagse gebeurtenissen blijft alleen nog onbeantwoord. Volgens dr. Schacter is er nog te weinig bekend om dit in de praktijk toe te passen.
Dus: helpt achteruitlopen bij het opfrissen van het kortetermijngeheugen? Volgens dr. Schacter is het ’t proberen waard!
Bron: Harvard Health Publishing
Datum: april 2019