Student is het aanspreekpunt voor patiënten op de leerunit
Dinsdag 29 oktober was een feestelijke dag voor de afdeling Kort Verblijf (3AB) in Roosendaal. Na anderhalf jaar voorbereiding opende de afdeling officieel haar nieuwe leerunit. Op deze unit krijgen studenten de kans om patiënten zelfstandig te verzorgen. “We merkten dat studenten de overgang van student naar gediplomeerd verpleegkundige vaak te groot vonden. Op de leerunit zijn twee studenten het aanspreekpunt voor maximaal zes tot tien patiënten en worden ze op afstand begeleid door ervaren verpleegkundigen. Zo krijgen ze een voorproefje van het werk na hun diplomering, leren ze verantwoordelijkheid te dragen en bouwen ze zelfvertrouwen op,” legt teamleider Marjolein Lamme uit.
Op de afdeling Kort Verblijf kunnen 47 patiënten worden opgenomen. Tijdens een dagdienst bestaat de leerunit uit maximaal 12 tot 20 patiënten. Deze patiënten worden verdeeld over vier leerlingen en twee verpleegkundigen, waarbij de verpleegkundigen de rol van begeleider op zich nemen. In een avonddienst bestaat de leerunit uit maximaal 10 patiënten, verdeeld over twee leerlingen en één verpleegkundige. Welke patiënten onderdeel zijn van de leerunit, verschilt per dag. “We kijken dagelijks naar welke en hoeveel patiënten er op de afdeling liggen, hoeveel studenten er zijn en wat hun niveau is. Op basis daarvan maken we een beslissing,” legt praktijkcoach Caroline Zantboer uit. “De leerunit is flexibel. Zijn er geen studenten, dan nemen de begeleiders het zelfstandig over.”
Extra aandacht
Omdat de studenten altijd begeleid worden door een ervaren verpleegkundige en er goed gekeken wordt naar het niveau van de student, is de kwaliteit van zorg op de leerunit gelijk aan die op de rest van de afdeling. “Patiënten kunnen op de leerunit echter wel rekenen op extra aandacht. Een verpleegkundige moet haar tijd over meer patiënten verdelen dan een student. Bovendien krijgen patiënten op de leerunit soms zelfs meer informatie over hun opname, omdat de studenten meer aan het bed met de patiënt en begeleider bespreken,” vertelt Marjolein.
Positieve ervaringen
De leerunit is opgericht met ondersteuning vanuit het Kennis Ontwikkel Centrum (KOC) van Bravis, Curio en Avans Hogeschool. Van februari tot juni 2024 heeft de afdeling Kort Verblijf proefgedraaid. Na de proefperiode bleken zowel studenten als verpleegkundigen enthousiast. “De studenten hadden het gevoel zelfstandiger te kunnen werken en doordat een begeleider maximaal twee studenten begeleidt, voelden ze meer ruimte om vragen te stellen. We zien de studenten op de leerunit met sprongen vooruitgaan. Ze voelen meer verantwoordelijkheid, maar ervaren geen extra druk,” aldus Caroline.
Met de komst van de leerunit hebben de verpleegkundigen een nieuwe rol gekregen. “Ze zijn niet meer sturend of leidend, maar nemen nu een ondersteunende en coachende rol aan. Om de verpleegkundigen zo goed mogelijk te ondersteunen bij deze grote verandering, hebben we verschillende trainingen aangeboden. Dat blijkt succesvol. De meeste verpleegkundigen geven aan dat de leerunit hun werkplezier vergroot, omdat het hen een nieuwe uitdaging en kans op ontwikkeling biedt,” vertelt Marjolein trots.
Nieuwe studenten aantrekken
Met de nieuwe leerunit hoopt de afdeling Kort Verblijf niet alleen de overstap naar gediplomeerd verpleegkundige te verkleinen en het werkplezier van studenten en verpleegkundigen te vergroten, maar ook de kwaliteit van toekomstige zorgverleners te waarborgen. “Het aantal studenten dat een opleiding in zorg en welzijn volgt, daalt steeds verder. Daardoor werd het voor ons steeds moeilijker om stageplaatsen te vervullen. Met de leerunit en het aanbieden van extra scholingen – wekelijks gegeven in ons ziekenhuis door docenten van Curio en Avans Hogeschool – hebben we geprobeerd onze afdeling extra interessant te maken voor studenten. Dat dit goed gelukt is, zien we terug in de aanmeldingen,” zegt Caroline.
Feestelijke opening
De leerunit werd op dinsdag 29 oktober geopend. “We hebben hier lang naartoe gewerkt en zijn blij dat we nu echt van start kunnen. Dat vraagt om een feestelijke opening. In plaats van een lintje door te knippen, hebben we er een van gips doorgezaagd! Dat vonden we toepasselijk voor onze afdeling, want we maken nu eenmaal deel uit van de afdeling Orthopedie,” lacht Marjolein.
Bron: Bravis Ziekenhuis
Datum: 31 oktober 2024