Vandaag verschijnt het kinderboek De gezondste opa van Europa
Een unieke samenwerking van kinderboekenschrijver Erna Sassen en medicus William Cortvriendt
Wist je dat als een vijftigjarige met diabetes II wordt geconfronteerd er 8 jaar van zijn levensverwachting af gaat? Kun je nagaan wat het betekent voor de levensverwachting van een kind als dat wordt geconfronteerd met deze diagnose.
Uit Europees onderzoek blijkt dat 25% van de Nederlandse kinderen momenteel aan overgewicht lijdt. Je kunt de kinderen niet verwijten dat ze dik zijn, het probleem ligt bij de ouders. In de huidige levensstijl van veel gezinnen (veelal tweeverdieners) moet alles vlug, vlug. Er is minder tijd en ruimte voor het koken van een verse maaltijd. Men kiest vaak voor kant en klaar. Convenience maakt dik.
Daarnaast hebben we in onze samenleving een zeer schadelijke stof uitgekozen om kinderen (letterlijk) mee zoet te houden. Jengelende kinderen geef je een snoepje. Stel je voor dat je zou zien dat een ouder zijn kind een sigaret geeft? Dan zou je meteen ingrijpen. Terwijl al die suiker minimaal zo slecht is voor de gezondheid van een opgroeiend kind.
William Cortvriendt
William Cortvriendt propageert sinds jaar en dag een gezonde levensstijl via zijn boeken en de televisieserie Hoe word je 100. Zijn vrouw merkte op: “Je vertelt je verhaal vooral aan mensen die al een half leven achter de rug hebben. Je gaat pas echt verschil maken als je de jeugd bereikt.” Samen met bekende kinderboekenschrijver Erna Sassen maakte hij een kinderboek. Geert Gratama zorgde voor de prachtige illustraties.
Maak kinderen spelenderwijs bewust
Het boek De gezondste opa van Europa spreekt de kinderen aan en maakt ze spelenderwijs bewust van het belang van goede voeding en beweging. Het verhaal speelt in op de emotie dat het ontzettend naar is als je overgewicht hebt en je daardoor beperkt bent in je doen en laten in het dagelijks leven. Dat kan ook anders.
De gezondste opa van Europa leert kinderen zelf na te denken over een gezonde levensstijl, zodat ze misschien zelfs hun ouders kunnen aanspreken op minder gezonde keuzes. Een gezonde levensstijl is helemaal niet moeilijk of vervelend, maar gaat juist over ontspanning, sociale contacten, een lekkere strandwandeling en vers gekookte maaltijd. Dingen die gezond zijn, zijn vaak ontzettend leuk. En helemaal niet moeilijk. Vers fruit is bijvoorbeeld altijd binnen handbereik en makkelijk klaar te maken.
Het boek De gezondste opa van Europa
Opa John heeft een varkentje gekocht om een wedstrijd mee te winnen. Wat voor wedstrijd weet hij nog niet precies, hij denkt iets met schoonheid. Een varken kan volgens opa alleen een schoonheidswedstrijd winnen als hij lekker dikke billen heeft. Dus daar moet nog even aan worden gewerkt.
Gelukkig zijn varkens alleseters. Net als mensen. Elke dag haalt opa bij de bakker het afgekeurde brood en gebak op: croissantjes en krentenbollen van net over de datum, roze koeken, gevuld speculaas… het varken vindt alles lekker. Opa John trouwens ook.
Maaike ziet het allemaal met lede ogen aan. Tegelijkertijd met het varken zit opa John zichzelf vet te mesten. Volgens haar kan opa beter mikken op een ander soort wedstrijd. Iets met sport of zo? Het is toch helemaal niet gezond om dik te zijn?
De gezondste opa van Europa op school
Van 8 -12 april aanstaande is het De week van het schoolfruit. In die week gaan opa’s op scholen door het hele land voorlezen uit De gezondste opa van Europa.
William Cortvriendt is medicus en schrijver van bestsellers over gezond leven en eten. Op basis van zijn boeken is de televisieserie Hoe word ik 100 gemaakt, die door 6 miljoen mensen werd bekeken. Zijn meest succesvolle boeken zijn Hoe word je 100? Het kookboek, Maak je niet dik, Hoe word je 100?, Lichter en Puur en Lichter, met Pascale Naessens.
Erna Sassen is actrice en schrijfster van kinderboeken en boeken voor jongeren. Met haar boek Er is geen vorm waarin ik pas ontving zij de Gouden Lijst 2018, voor het beste literaire boek voor jongeren van 12 tot 15 jaar. Verder schreef zij o.a. Een indiaan als jij en ik, Dit is geen dagboek en Kom niet dichterbij.