Wetenschappelijke waarheden herzien
Medische kennis moet altijd ter discussie staan. Dat is volgens LUMC-onderzoeker en arts Ype de Jong de essentie van wetenschappelijke vooruitgang. In zijn zoektocht om de gezondheidszorg op maat bij hart- en vaatziekten vooruit te helpen, onderzocht De Jong risicomodellen die momenteel worden geadviseerd door internationale richtlijnen. De studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift European Heart Journal, beschrijft potentiële problemen met ons huidige gebruik en begrip van deze risicomodellen.
In de wetenschap wordt een herhaaldelijk bevestigde waarneming vaak als ‘waar’ geaccepteerd. In het constant evoluerend geneeskundig onderzoek is deze waarheid echter zelden definitief. Door daaropvolgend onderzoek en het verzamelen van bewijsmateriaal kan wat de ene dag als een feit wordt geaccepteerd, op een andere dag worden gewijzigd of volledig worden verworpen. Het in twijfel trekken van feiten, het onderzoeken van hypotheses, maar ook het voortbouwen op bestaand onderzoek, is de essentie van wetenschappelijke vooruitgang.
In hun zoektocht hiernaar staan onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vaak ‘op de schouders van reuzen’ – eerdere toonaangevende onderzoekers – om bij te dragen aan de kwaliteit van medische kennis. Het onderzoek van De Jong naar de kwaliteit van risicomodellen voor beroerte bij patiënten met boezemfibrilleren en chronische nierinsufficiëntie illustreert hoe het in twijfel trekken van waarheden kan leiden tot hogere kwaliteit van zorg voor patiënten.
Bron: Leids Universitair Medisch Centrum
Datum: 11 juni 2021