Zonder zicht, niet zonder onderwijs
“Vanaf mijn vierde riep ik al dat ik juf wilde worden”, vertelt de 52-jarige Marianne Brilstra; woonachtig in Lelystad en werkzaam in Almere. In 2004 is zij, in samenwerking met de directeur, basisschool ’t Drieluik gestart, waar zij nu 15 jaar werkzaam is. Onverwacht verloor Marianne echter een groot deel van haar zicht.
Zonder zicht…
Marianne had al jaren last van een verdikt rechteroog. In 2014 bleek uit een MRI dat zij twee tumoren in haar hoofd had. Een van deze tumoren lag erg dicht bij de oogzenuw. Aangezien het om langzaam groeiende en goedaardige tumoren ging, was de tijdelijke behandeling het blijven monitoren van de tumoren. Na twee jaar werd echter besloten om de tumoren toch operatief te verwijderen, omdat ze anders op de oogzenuw zouden drukken. Tijdens de riskante operatie werd de oogzenuw echter geraakt waardoor Marianne 100% zicht aan haar rechteroog verloor en 75% aan haar linkeroog.
Plotseling je zicht verliezen
Marianne legt uit dat ze na de operatie aan de slag ging met ergotherapie. Bartiméus, een organisatie die blinden en slechtzienden ondersteunt bij het overwinnen van hun hindernissen, heeft Marianne o.a. begeleid in het leren vertrouwen op haar taststok én het verplaatsen buitenshuis.
…Niet zonder onderwijs
Marianne is gelukkig weer terug in het onderwijs. “Toen ik uit het ziekenhuis ontslagen was en regelmatig mensen vanuit het onderwijs op ziekenbezoek had, dacht ik: Wat er ook gebeurt, ik ga weer terug.” Marianne is dan ook snel samen met collega’s, vrienden en familie gaan kijken hoe ze dit kon bereiken. Marianne vertelt dat ze haar functie als intern begeleidster hebben aangepast aan de situatie: “Ik heb nu veel pratende taken.” Lachend geeft ze aan dat ze dat als geen ander kan. Daarnaast kan Marianne nog heel goedluisteren. Waar ze voorheen de situatie in de klas kon overzien, moet Marianne nu afgaan op wat ze hoort. “Ik hoor wat leerkrachten zeggen én hoeveel leerlingen zeggen en zouden moeten zeggen.”
Toch bleef een deel van het werk lastig. In het onderwijs is er ook veel informatie die gelezen moet worden. Tijdens vergaderingen lazen collega’s haar stukken voor. Dat is volledig veranderd sinds zij gebruik maakt van de OrCam, een minicamera bevestigd aan een brilmontuur. De OrCam leest – als Marianne naar de tekst wijst – de tekst voor. “Als ik tijdens een vergadering iets moet lezen, dan pak ik heel efficiënt mijn bril erbij en kan ik met behulp van de OrCam meelezen”.
“Lezen is mijn lust en mijn leven.” Zo zit Marianne in een boekenclub, voor privé en voor werk. Boek nummer één in Marianne’s slechtziende tijd, werd door haar mede-boekclubleden hoofdstuk voor hoofdstuk als spraakmemo ingesproken via Whatsapp. Hoewel veel boeken tegenwoordig ook verkrijgbaar zijn als luisterboek, geldt dit vaak niet voor de vakgerichte boeken. “Het grootste voordeel van de OrCam is dat ik me er heel zelfstandig mee voel. Ik zet de bril op en lees, net als vroeger, mijn boek. Waar en wanneer ik maar wil.” Tijdens de laatste MT-vergadering met de directie, vertelde Marianne over een geweldig boek dat ze met de OrCam heeft gelezen. “Iedereen heeft het boek aangeschaft en nu bekijken we hoofdstuk voor hoofdstuk wat we komend schooljaar kunnen meenemen!”
“Dankzij de OrCam heb ik een groot deel van mijn oude leven terug. Met de OrCam kan ik weer alles lezen én volledig deelnemen aan vergaderingen.”
Marianne geeft aan dat haar aandoening niet alleen impact heeft gehad op haar leven, maar ook op het leven van haar man. “Nadat ik een groot deel van mijn zicht verloor, moest mijn man gebruiksaanwijzingen voorlezen en helpen bij de selectie van kruidenpotjes. Met de OrCam kan ik dit gelukkig weer zelf.” Iets waar Marianne enorm naar uitkijkt? Naar het restaurant met de Bluetooth oortjes. “Mijn man hoeft niet langer de menukaart voor te lezen. Ik kan nu zelf iets kiezen van de menukaart!”
Ontwikkeling
“Mooi aan de OrCam is de continue ontwikkeling: Toen ik voor het eerst van de OrCam hoorde, zaten er nog geen Bluetooth-oortjes bij.” Sinds afgelopen voorjaar kan de OrCam gekoppeld worden aan Bluetooth-oortjes.
Voor eigen rekening
Bij het UWV bestaat de mogelijkheid om de OrCam voor werk- of studie aan te vragen. Aangezien het UWV eerder al hulpmiddelen voor Marianne heeft vergoed, werd haar aanvraag afgewezen. Marianne heeft toen besloten om de OrCam zelf aan te schaffen.
De OrCam is via Low Vision Totaal geleverd.
Meer weten over de OrCam?
www.orcam.com/nl
Extra informatie over Low Vision Totaal?
https://www.lowvisiontotaal.nl/