Skip to main content

Promoties VU -UVA 4 November

november 4, 2020
Woensdag 4 november 
Promotie (VU), Aula, 9.45 uur
Robbert Schouten: Angst en depressie klachten komen veel voor bij patiënten met nierziekten

Patiënten met eindstadium nierfalen hebben vaak veel lichamelijke en psychische klachten. Zowel de nierziekte zelf als de intensieve dialyse zorgen voor een verminderde kwaliteit van leven, veel ziekenhuisopnames en hoge sterfte.
Het onderzoek van Schouten laat zien dat 22% van de patiënten met eindstadium nierfalen leidt aan angstklachten en 43% aan depressieve klachten. Deze klachten hebben een negatief effect op de kwaliteit van leven, maar ook op het aantal ziekenhuisopnames en zelfs sterfte. Patiënten met een migratie-achtergrond hebben een (nog) hoger risico op zowel angst als depressie. Meer onderzoek is nodig om deze klachten beter te behandelen in deze kwetsbare patiëntengroep.
Link naar proefschrift 

Woensdag 4 november
Promotie (UvA), 10.00 uur, Agnietenkapel
Pieter Geervliet: Een kunstgewricht bij artrose aan de schouder

Schouderpijn is een veelvoorkomend probleem. Het herstel verloopt langzaam en bij een kwart van de patiënten komt de klacht op bepaalde momenten terug. Geervliet gaat in zijn proefschrift dieper in op artrose van het gleno-humerale gewricht, dat tussen de bovenarm en het schouderblad zit. De promovendus onderzocht of het geven van injecties in het schoudergewricht het plaatsen van een kunstgewricht kan uitstellen.
Link naar proefschrift

Woensdag 4 november
Promotie (UvA), 11.00 uur, Aula
Eliane Wenstedt: Teveel zout mogelijk schadelijk via huid

Bij een hoge inname van keukenzout vindt zoutopslag in de huid plaats. Alhoewel dit in eerste opzicht voordelig lijkt, vinden er veranderingen plaats die mogelijk op termijn schadelijk zijn. Door het zout gaan bepaalde typen afweercellenmeer in de ‘ontstekingsstand’ staan. Aangezien de laatste jaren meer bewijs komt dat ontsteking een rol speelt bij ziekten, zoals hoge bloeddruk en andere cardiovasculaire aandoeningen, is dit een mogelijke link tussen zout en schadelijke gezondheidseffecten.
Dit is een belangrijke conclusie uit het onderzoek van Wenstedt over de relatie tussen een hoge inname van keukenzout en hoge bloeddruk. Haar vraag was of de leerboeken volledig zijn en ze ging op zoek naar andere schadelijke effecten van zout.
Link naar proefschrift 

Woensdag 4 november
Promotie (UvA), 13.00 uur, online
Kleopatra Pirpinia: Behandeling borstkanker verbeteren met vervormbare beelden

Vervormbare beeldregistratie (DIR), het proces van het vervormen van het ene beeld naar het andere, is een techniek die steeds belangrijker wordt bij diagnose en behandeling van kanker. Toch kleven er nog problemen aan waardoor het gebruik van DIR in de praktijk beperkt is. Pirpinia beschrijft in haar proefschrift een nieuw perspectief op DIR waardoor het gebruik ervan in de klinische praktijk beter en makkelijker wordt.
Link naar proefschrift 

Woensdag 4 november
Promotie (UvA), 14.00 uur, Aula
Sanne Uitentuis: Betere zorg voor vitiligo-patiënt

De huidaandoening vitiligo (witte vlekken) ontstaat doordat de melanocyten, cellen die kleur geven aan de huid, zijn vernietigd. Dit heeft een negatief effect op de kwaliteit van leven. Met haar proefschrift wil Uitentuis de zorg verbeteren door de kennis over vitiligo te verbreden, met focus op beeldvorming (met UV-straling), uitkomstmaten en behandeling. Dit proefschrift werpt nieuw licht op de verschillende facetten binnen de zorg voor vitiligopatiënten en evalueert hoe de kleur van gedepigmenteerde vlekken optimaal kan worden hersteld.
Link naar proefschrift

Woensdag 4 november
Promotie (UvA), 16.00 uur, Agnietenkapel
Ilara Jansen: De kans op herhaling bij blaaskanker inschatten

Een niet-spierinvasieve blaastumor, een tumor die niet is doorgegroeid tot in de spierlaag van de blaas, komt bij de meeste patiënten (78 procent) binnen vijf jaar terug. De patiënten worden daarom levenslang in de gaten gehouden, onder andere met beeldvormingstechnieken. Een adequate risicobeoordeling is moeilijk. Met de huidige instrumenten kan de arts de kans op een nieuwe tumor niet goed voorspellen. Jansen ontwikkelde methoden die het herhalingsrisico voor patiënten met niet-spierinvasieve blaaskanker beter voorspellen.
Link naar proefschrift

Woensdag 4 november
Promotie (UvA), 17.00 uur, Aula
Art van Schaaijk: Werken in goede gezondheid tot aan pensioen

Het evenwicht tussen de eisen die het werk aan een individu stelt en de middelen die de werkende tot zijn beschikking heeft om de werkzaamheden uit te voeren, wordt het werkvermogen genoemd. Dit wordt steeds belangrijker in het huidige leven. De pensioenleeftijd stijgt en daarmee wordt ook de verwachte arbeidsduur langer. Er komt daarom meer aandacht voor het in goede gezondheid kunnen werken tot de pensioengerechtigde leeftijd en behoud van een goede gezondheid daarna.
Link naar proefschrift 

Datum: 4 November
Bron: VUUVA

Meer nieuws