Wetenschapsagenda Amsterdam UMC 5 oktober
Maandag 5 oktober
Promotie (VU), Aula, 11.45 uur
Dinja Kruger: Behandeling op maat bij hormoongevoelige borstkanker
Kruger doet onderzoek naar hormoongevoelige borstkanker. Steeds meer vrouwen overleven de ziekte door een aanvullende behandeling met medicijnen afgestemd op het type borstkanker. Vrouwen met hormoongevoelige borstkanker kunnen bijvoorbeeld behandeld worden met hormoontherapie. Desondanks heeft niet elke vrouw een betere kans op overleving met de aanvullende behandeling.
In haar proefschrift beschrijft Kruger de factoren (biomarkers) die kunnen aantonen welke vrouwen met hormoongevoelige borstkanker toch te maken krijgen met terugkeer van de ziekte ondanks de speciale hormoontherapie. Ze kwam erachter dat als er in de kankercellen eiwitten uit bepaalde groeisignaalroutes aanwezig zijn, patiënten minder baat hebben bij de hormoontherapie.
Verder zag ze dat borstkankerpatiënten met uitzaaiingen die behandeld worden met everolimus en exemestaan (een behandelcombinatie van hormoontherapie met een groeisignaalremmer), korter leven als er veel DNA in het bloed wordt gevonden dat afkomstig is van de borstkankercellen. Kruger toont aan dat onderzoek naar biomarkers belangrijk is om een op de patiënt afgestemde behandelkeuze te maken. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen wereldwijd.
Link naar proefschrift
Maandag 5 oktober
Promotie (VU), Aula 13,45 uur
Hans Meel: Behandeling kinderen met hersenstamkanker
Het onderzoek van Meel gaat over de ontwikkeling van een nieuwe behandeling voor diffuus intrinsiek ponsglioom (DIPG), een zeer agressieve en onbehandelbare vorm van kanker in de hersenstam bij kinderen. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van de eerste generatie laboratorium- en proefdiermodellen van deze ziekte. Door middel van deze modellen is een eigenschap van DIPG-cellen ontdekt die ervoor zorgt dat deze tumorcellen zeer resistent voor behandeling zijn.
Datum: 3 oktober
Bron: VU