Skip to main content

Extern nieuws

Skipr Skipr helpt beslissers in de zorg om hun koers te bepalen. Altijd het meest actuele zorgnieuws zodat u de juiste beslissingen neemt.

Máxima MC vernieuwt locaties

december 23, 2024
Om de zorg toegankelijk te houden voor de snelgroeiende Brainportregio gaat Máxima MC haar locaties in Eindhoven en Veldhoven vernieuwen. Met compactere gebouwen en meer digitale zorg. Met 25 procent minder oppervlakte kan Máxima MC straks “meer patiënten behandelen en betere zorg leveren”.

Gemeenten geven flink meer uit aan sociaal domein

december 20, 2024
De totale uitgaven voor het sociaal domein, de grootste kostenpost van gemeenten, kwamen in 2023 uit op 33,1 miljard euro. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

‘Cordaan stuurde directeuren weg na misstanden in verpleeghuis’

december 20, 2024
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft onlangs ingegrepen na meldingen over misstanden in een verpleeghuis van Cordaan. De organisatie besloot daarop de verantwoordelijke directie weg te sturen. Dat meldt de Volkskrant.

Chirurgen waarschuwen jongeren voor gevaren Cobra-vuurwerk

december 20, 2024
Met de campagne ‘CobraCode’ waarschuwen twee chirurgenorganisaties jongeren voor de gevaren van zwaar illegaal vuurwerk, zoals de Cobra-6. De verwondingen die dit soort vuurwerk kan veroorzaken zijn “verschrikkelijk”, zegt handchirurg Ernst Smits.

Partners voor zorg | De rol van zorgbestuurders in cybersecurity

december 20, 2024
Aan het woord zijn Inge Bryan, ex-directeur Fox IT, zelfstandig adviseur en voorzitter DIVD, Joost Boele, manager IT-operations van AVL, en Dirk de Wit, Head of Product Security bij Philips. Ze bespreken de urgentie van cybersecurity in de zorg, waarbij zorgbestuurders een actieve rol moeten spelen in het voorbereiden en reageren op toenemende cyberdreigingen, door […]

Informatieknooppunt Zorgfraude wordt stichting met wettelijke taak

december 20, 2024
Het Informatieknooppunt Zorgfraude (IKZ) gaat per 1 januari verder als Stichting Informatieknooppunt Zorgfraude. Op die datum gaat de Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg (Wbsrz) in en krijgt de stichting een wettelijke taak.

Vakbonden teleurgesteld over verbod staking apotheekmedewerkers, Patiëntenfederatie opgelucht

december 20, 2024
Vakbonden FNV en CNV reageren teleurgesteld op de beslissing van de rechter dat de aangekondigde staking van apotheekmedewerkers volgende week niet mag doorgaan. Werkgevers in de apotheekbranche hadden in een kort geding bij de rechtbank in Utrecht om een verbod gevraagd omdat ze de staking onverantwoord vonden in de kerstperiode.

Chaos rond tbs-kliniek Veldzicht brengt asielminister weer in problemen in Kamer

december 20, 2024
De linkse oppositie heeft het vertrouwen opgezegd in minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie). Directe aanleiding voor de motie van wantrouwen, ingediend door de SP en gesteund door GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, DENK en Volt, is de onrust die zij liet ontstaan rond de opvang van asielzoekers met psychische problemen.

Rechter verbiedt staking apotheekmedewerkers rond kerst

december 20, 2024
De aangekondigde staking van apotheekmedewerkers mag volgende week niet doorgaan.

Agema komt in voorjaar 2025 met kaders voor AI bij zorgadministratie

december 20, 2024
Minister Agema van VWS (PVV) is van plan om in het tweede kwartaal van 2025 met een aanpak en kaders voor het gebruik van AI bij het terugdringen van administratieve lasten in de gezondheidszorg. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Minder jeugdzorgaanbieders met verlies, maar druk blijft hoog

december 20, 2024
Hoewel het aantal jeugdzorgaanbieders met een negatief bedrijfsresultaat in 2023 iets is gedaald, staat de jeugdzorgsector financieel nog steeds enorm onder druk. Dat blijkt uit de nieuwste trendanalyse van de Jeugdautoriteit.

Achmea koopt twee gezondheidscentra van Zorggroep Almere

december 20, 2024
Achmea Real Estate heeft namens het Achmea Dutch Health Care Property Fund (ADHCPF) twee gezondheidscentra in Almere gekocht. Verkoper is de Zorggroep Almere, die een groot deel van de ruimtes weer terug huurt.

Eindhovens Onward mag technologie voor dwarslaesie in VS verkopen

december 19, 2024
Het Eindhovense medisch-technologische bedrijf Onward Medical heeft voor het eerst toestemming gekregen om zijn technologie voor mensen met een dwarslaesie te verkopen.

Zorgverzekeraar VGZ betaalt extra voor loonkosten apotheken

december 19, 2024
Zorgverzekeraar VGZ gaat apothekers extra betalen voor hun personeelskosten.

‘Grote zorgen’ van Nederlandse ggz over zzp-controle fiscus

december 19, 2024
De Nederlandse ggz heeft “grote zorgen” over de gevolgen van de handhaving van de wet DBA die schijnzelfstandigheid moet voorkomen. De brancheorganisatie vindt de brief van de staatssecretaris van Financiën over de handhaving “niet duidelijk”.

Prestigieuze prijs voor chief quality nurse Franciscus ziekenhuis

december 19, 2024
Jantine Faries-Touw kreeg op 18 december de AWARD ‘Veelbelovend verpleegkundige 2024’ uitgereikt in het Academiegebouw Universiteit Utrecht.

Agema zet bekritiseerde pgo-plannen onverminderd voort

december 19, 2024
Minister Fleur Agema trekt de ingezette lijn voor de persoonlijke gezondheidsomgevingen (pgo’s) door, inclusief de bekritiseerde onderdelen van een Europese aanbesteding en de ontwikkeling van Mijn Gezondheidsoverzicht. Ze stelt financiering beschikbaar en overweegt meer wettelijke dwang om zorginstellingen te verplichten data te ontsluiten, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

IGJ legt cliëntenstop op bij Amandel Bloesem Woonzorg Groep

december 19, 2024
De Amsterdamse woonzorgorganisatie Amandel Bloesem Woonzorg Groep mag voorlopig geen nieuwe cliënten aannemen, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) donderdag. Na een onaangekondigd bezoek in oktober, concludeerde de inspectie grote tekortkomingen bij de organisatie. Er werd niet voldaan aan alle normen voor goede en veilige zorg.

Ook agressie tegen zorgmedewerkers tijdens feestdagen

december 19, 2024
Onderzoek toont aan dat 1 op de 5 zorgmedewerkers meer agressie ervaart tijdens de feestdagen. Opvallend is dat jonge zorgmedewerkers het extra te verduren krijgen. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1100 zorgmedewerkers van Stichting IZZ. 

Cliënten met een beperking helpen zorgmedewerkers met updaten telefoon

december 19, 2024
Twaalf cliënten van ORO, een Brabantse zorgaanbieder voor mensen met een verstandelijke beperking, helpen met de ict van de eigen organisatie. De cliënten helpen medewerkers met de mobiele telefoons van ORO die uit voorzorg worden vernieuwd, opnieuw geïnstalleerd en beveiligd. 

Werkgevers apotheken willen staking blokkeren met kort geding

december 19, 2024
De werkgeversorganisaties van openbare apotheken hebben een kort geding aangespannen tegen de landelijke staking van apotheekmedewerkers volgende week. De apothekers vrezen voor de veiligheid van patiënten. 

FNV: NVZ zegt onderhandelingsafspraak nieuwe cao Ziekenhuis af

december 19, 2024
FNV stelt dat vakbonden en ziekenhuis-werkgevers lijnrecht tegenover elkaar staan bij de onderhandelingen over de nieuwe cao Ziekenhuizen. Werkgevers hebben volgens de vakbond zelfs het eerstvolgende overleg gecanceld.

Enquête: 40 procent zzp’ers in zorg gaat in loondienst

december 19, 2024
Ruim 40 procent van de verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten die als zzp’er werkt, gaat volgend jaar in vaste dienst. Dat blijkt uit een poll van V&VN waarop 514 zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) hebben gereageerd.

Familie vermoorde medewerker Mondriaan stelt ggz-instelling aansprakelijk

december 19, 2024
De familie van de doodgestoken Melanie Vrancken stelt haar werkgever Mondriaan aansprakelijk voor haar dood. Melanie werd eerder dit jaar om het leven gebracht door een bewoonster van de ‘Skaeve Huse’ bij het terrein van de instelling in Heerlen. Mondriaan had de vrouw daar geplaatst ondanks een negatief advies. Familie en vrienden zijn daar boos en verbijsterd over. 

Strafzaak tegen Sywert van Lienden om mondkapjesdeal van start

december 19, 2024
In de rechtbank in Rotterdam begint donderdag de strafzaak tegen Sywert van Lienden, Camille van Gestel en Bernd Damme over de omstreden mondkapjesdeal. De drie compagnons staan terecht voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het Openbaar Ministerie vervolgt ook hun persoonlijke holdings en gezamenlijke bedrijf Relief Goods Alliance.

Agema probeert onder bezuiniging verpleegkundigen uit te komen

december 18, 2024
Zorgminister Fleur Agema gaat proberen om de plotselinge bezuiniging op het bijscholen van zorgpersoneel af te wenden. Volgende maand komt ze met een voorstel, heeft ze op aandringen van de Tweede Kamer en actievoerende zorgmedewerkers toegezegd.

ETZ hanteert ‘hard plafond’ voor DSW-verzekerden

december 18, 2024
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en zorgverzekeraar DSW hebben afgesproken dat er in 2025 een maximaal bedrag is voor de zorg aan DSW-verzekerden. Het ETZ vindt dat inkopen van zorg op basis van nacalculatie tegen de laagste vergoeding niet bijdraagt aan passende zorg.

Msb’s vragen Kamer af te zien van plicht loondienst

december 18, 2024
Een groep van 61 msb’s heeft dinsdag een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer om te pleiten voor hun voortbestaan. Ze roepen met een manifest op om de keuzevrijheid van medisch specialisten te behouden.

Aanpak schijnzelfstandigheid verzacht, volgend jaar geen boetes

december 18, 2024
De hernieuwde handhaving van regels tegen schijnzelfstandigheid wordt, mede op aandringen van de Tweede Kamer, verder afgezwakt. Werkgevers die zzp’ers inschakelen voor werk dat eigenlijk in vaste dienst moet worden gedaan, kunnen vanaf 1 januari wel een naheffing krijgen van sociale premies, maar nog geen boete. Dat meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer.

Thuiszorgorganisatie vraagt Belastingdienst om proef met echte zzp’ers

december 18, 2024
Ouderenzorgorganisatie Thuiszorg Zoetermeer heeft een vooroverleg aangevraagd met de Belastingdienst vanwege het vervallen van het handhavingsmoratorium op de Wet DBA.

VNG: Agema te optimistisch over doorstart gesprekken zorgakkoord

december 18, 2024
Minister Fleur Agema (Volksgezondheid) en staatssecretaris Vincent Karremans zijn te optimistisch als ze nu al verwachten dat gemeenten weer zullen aanhaken bij vervolggesprekken over het Integraal Zorgakkoord (IZA). De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat dat weten. “Er zijn wel gesprekken met het ministerie, maar die gaan over de voorwaarden waaronder wij weer aan tafel willen komen”, zegt de woordvoerder van de VNG.

Oproep: houd Veldzicht open voor psychische zorg asielzoeker

december 18, 2024
Verschillende partijen, waaronder VluchtelingenWerk Nederland, GGZ Friesland en de portefeuillehouder Zorg & Veiligheid Nationale Politie, vragen het kabinet om ook na 2 januari asielzoekers met psychische problemen voorlopig te blijven behandelen in de tbs-kliniek Veldzicht in het Overijsselse Balkbrug.

D66 beticht Agema van voorkennis over bezuiniging

december 18, 2024
D66-Kamerlid Wieke Paulusma en zorgminister Fleur Agema zijn woensdag hard gebotst in een debat toen het ging over de extra bezuiniging op de zorg. Paulusma noemde de bezuiniging op bijscholing voor verpleegkundigen “hallucinant”, maar volgens Agema stond D66 aan de wieg van die bezuiniging.

Bouwsubsidie ook voor mensen met een beperking

december 18, 2024
Niet alleen ouderen, maar ook ouderen met een verstandelijke beperking mogen gebruikmaken van de overheidssubsidie ‘Stimuleringsregeling Zorggeschikte woningen’. Een aangenomen motie van Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) naar aanleiding van een artikel van Zorgvisie heeft dat mogelijk gemaakt.

Skipr99: veel nieuwkomers, weinig diversiteit

december 18, 2024
In de Skipr99, de lijst van de meest invloedrijke personen in de Nederlandse gezondheidszorg, staan dit jaar 25 nieuwe binnenkomers. Tekenend voor de generatiewissel die al enige jaren bezig is. Al zitten er ook bestuurders bij die na decennia in de zorg nu in de lijst komen. Opvallend is dat de toename van het aantal vrouwen in de lijst afvlakt en dat de lijst verder nog altijd weinig diversiteit vertoont.

MIND vreest opnamestops en wil uitstel zzp-controles

december 18, 2024
Mensen die hulp van de geestelijke gezondheidszorg nodig hebben, kunnen misschien niet meer overal terecht door opnamestops. Volgens belangenbehartiger MIND komt dat door de handhaving van de regels tegen schijnzelfstandigheid vanaf 1 januari.

Dode bij brand woonzorgcomplex Heerlen

december 18, 2024
In Heerlen is dinsdagavond een vrouw omgekomen bij een brand, meldt de politie. Het gaat om een bewoonster van een woonzorgcomplex aan de Keekstraat.

VNG: naar rechter als overheid te weinig betaalt

december 18, 2024
Gemeenten stappen naar de rechter als het Rijk “niet betaalt wat nodig is” om bepaalde taken uit te voeren, zoals die rond jeugdzorg. Dat zei Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dinsdag in het tv-programma Nieuwsuur.

Veel fysiotherapeuten stoppen met hun werk

december 18, 2024
Het afgelopen jaar stopten tweeduizend fysiotherapeuten ermee. Ongeveer 2000 van de 35.000 hebben zich dit jaar uit het BIG-register laten schrappen.

Digitale leefstijlinterventie komt in basispakket

december 18, 2024
Het digitale leefstijlprogramma van zorgonderneming Ancora wordt vergoed vanuit het basispakket. Het bedrijf en de zorgverzekeraars hopen daarmee leefstijlgerelateerde aandoeningen te kunnen aanpakken.

Hoogleraar Van der Voort: staken gesprekken zorgakkoord niet goed voor patiënt

december 17, 2024
De toegankelijkheid en kwaliteit van de gezondheidszorg staan onder druk nu het uitgebreide zorgakkoord op losse schroeven staat.

Kamer wil af van roken op sportveld, openluchtbad en dagattractie

december 17, 2024
Het is ongewenst dat mensen roken of vapen op sportterreinen, speeltuinen, openluchtzwembaden, dagattracties en op kinderopvanglocaties, vindt de Tweede Kamer. Een meerderheid nam een motie aan van GroenLinks-PvdA en CDA die het kabinet verzoekt het huidige rook- en vapeverbod uit te breiden naar deze locaties. Nu geldt er al een rookverbod op bijvoorbeeld schoolpleinen en treinstations. De Kamer wil ook nog andere maatregelen die ertoe moeten leiden dat er minder wordt gerookt, vooral door jongeren.

ActiZ ontevreden over gesprekken hoofdlijnenakkoord ouderenzorg

december 17, 2024
Koepelorganisatie van de ouderenzorg ActiZ vindt dat de gesprekken die het kabinet met de zorg voert over een nieuw hoofdlijnenakkoord ouderenzorg te weinig opleveren. Het gaat volgens de koepelorganisatie niet over de arbeidsmarkt en de beloning van medewerkers. ActiZ blijft voorlopig wel meedoen aan de onderhandelingen.

Gezondheidsraad: minder ziekenhuisopnames met nieuwe griepvaccins

december 17, 2024
De derde variant werkt mogelijk ook beter, maar “niet zo veel beter dat er een duidelijke voorkeur kan worden uitgesproken”, stelt de raad in een advies. Jaarlijkse vaccinatierondes Experts van het adviesorgaan hebben van vier vernieuwde vaccins bekeken of het wenselijk is om ze te gaan gebruiken voor de jaarlijkse vaccinatierondes. Van een daarvan, op […]

Beroepsverbod voor aan drugs verslaafde ggz-medewerker

december 17, 2024
Een aan drugs verslaafde verpleegkundige mag nooit meer in de zorg werken. Hij heeft een tijdlang dagelijks cocaïne en cannabis gebruikt en werkte op een detox-afdeling van een instelling in de geestelijke gezondheidszorg, waar verslaafde patiënten worden behandeld. Daar had hij privécontact met een cliënte, van wie hij ook geld leende.

Apotheken dicht in dagen rond kerst door landelijke staking

december 17, 2024
Apotheken in het hele land zijn volgende week drie dagen dicht door een staking van medewerkers. Ze leggen op maandag 23, dinsdag 24 en vrijdag 27 december het werk neer.

Eerste Kamer stelt stemming zorgbegroting uit

december 17, 2024
De voorzitter van de Eerste Kamer heeft zojuist besloten om de behandeling van de zorgbegroting uit te stellen tot 21 januari.

Leiden Bio Science Park: ‘Stop bezuiniging op arbeidsmarkt in de zorg’

december 17, 2024
Zes samenwerkende onderwijsinstellingen en bedrijven op het Leiden Bio Science Park roepen Tweede Kamerleden en de minister van VWS in een brief op om investeringen in de arbeidsmarkt niet te schrappen.

Tekort aan zorgpersoneel stijgt nog harder dan verwacht

december 17, 2024
Het verwachte tekort aan werknemers in 2033 is met 45.000 gegroeid. Minister Agema wil met drie beleidslijnen de personeelskrapte aanpakken.

Verdubbeling aantal 80-plussers verwacht in komende twintig jaar

december 17, 2024
De Nederlandse bevolking groeit de komende decennia gestaag, vooral door migratie en vergrijzing.

Meer zorgorganisaties willen uitstel stemming over zorgbegroting in senaat

december 17, 2024
Meerdere brancheverenigingen en beroepsorganisaties in de zorgsector roepen de Eerste Kamer op om de stemming over de zorgbegroting en de onderwijsbegroting uit te stellen.

Patiëntenfederatie praat nog mee over vernieuwd zorgakkoord

december 17, 2024
Patiëntenfederatie Nederland blijft voorlopig meepraten over uitbreiding van het Integraal Zorgakkoord,

Te krappe arbeidsmarkt in de zorg: aan welke knoppen kun je draaien?

december 17, 2024
Sanneke Schepman is manager bij Actie Leer Netwerk en onderzoeker en docent bij de Master Innovatie zorg en welzijn van Hogeschool Utrecht. Actie Leer Netwerk pleit voor een transitie van werken in de zorg, ‘verzamelt’ koplopers in het veld en helpt die versterken. “Dat doen we door het vertellen van hun verhalen. Die zijn onder […]

Technologie; drijvende kracht voor duurzame personeelsinzet

december 17, 2024
Technologie als drijvende kracht voor liefdevolle zorg

Acht Apeldoornse organisaties stap dichterbij IZA-geld voor zelfredzame ouderen

december 17, 2024
Acht samenwerkende (zorg)organisaties uit Apeldoorn en omgeving hebben met succes de zogeheten snelle toets voor de toekenning van IZA-financiering doorlopen. Hun initiatief is erop gericht om de zelfredzaamheid van ouderen te verbeteren.

Nederland geeft nog eens driedubbele aan mpox-vaccins weg

december 17, 2024
Nederland geeft nog eens 35.000 mpox-vaccins aan landen in Afrika waar het virus rondgaat. Experts hebben zorgminister Fleur Agema overtuigd dat het onnodig is om vaccins te bewaren voor eventueel gebruik in Nederland.

Hoe data samenwerking verbetert

december 17, 2024
Ontdek hoe een digitaal platform actuele zorgdata toegankelijk maakt en samenwerking in zorgnetwerken versterkt.

NVZ, FMS, NFU, ZKN en V&VN stappen uit IZA-overleg

december 16, 2024
NVZ, FMS, NFU, ZKN en V&VN stappen uit het IZA-overleg. Dat hebben ze maandagavond in een brief aan het kabinet-Schoof laten weten. Ze schorten de gesprekken op over uitbreiding en verlenging van dat IZA, het Integraal Zorg- en Welzijnsakkoord (IZWA).

Poll: Fleur Agema komt als minister niet lekker uit de verf

december 16, 2024
Fleur Agema was als oudgediende in de Tweede Kamer en vertrouweling van PVV-leider Wilders de gedoodverfde kandidaat voor het ministerschap op VWS. Ze kwam met grote ambities op haar post. Hoe vindt u dat ze het tot nu toe doet?

Rijnstate wil niets zeggen over gebruik zaad van wensvader

december 16, 2024
Het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem wil niets zeggen over het mogelijk verkeerde gebruik van sperma om vrouwen zwanger te maken. Het zaad van een man die met zijn echtgenote een kind wilde krijgen via ivf zou stiekem ook zijn gebruikt om een onbekend aantal andere vrouwen zwanger te maken. Hij had daar geen toestemming voor gegeven. Er loopt een rechtszaak “en daarom kunnen we nu niets vertellen”, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Melkert: ‘Eerst bezuinigingen van tafel, dan praten over nieuw IZA’

december 16, 2024
Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), wil dat de extra bezuinigingen op de zorgbegroting van tafel gaan voor hij verder wil praten over een nieuwe versie van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Ook heeft de handelswijze van het kabinet het vertrouwen geschaad, zegt Melkert in het programma Sven op 1.

Kabinet werkt aan investeringsmodel voor preventie

december 16, 2024
Het kabinet werkt aan een investeringsmodel voor preventie waarmee de besparingen op zorg gerelateerd kunnen worden aan de investeringen in preventie, schrijft onder meer staatssecretaris Vincent Karremans van VWS (Preventie) in een brief aan de Tweede Kamer.

’s Heeren Loo tekent contract om herbruikbaar incontinentiemateriaal voor hele sector mogelijk te maken

december 16, 2024
Elk jaar gooit de zorg 85 miljoen kilo aan incontinentiemateriaal weg. Daarom werkt ’s Heeren Loo aan een wasbare variant. Na een eerste succesvolle pilot tekent de gehandicaptenzorgorganisatie een contract met Priovention.

Rijnstate start onderzoek naar arts die zelf doneerde aan spermabank

december 16, 2024
Een Rijnstate-arts heeft wensmoeders in de jaren tachtig vermoedelijk met zijn eigen sperma geïnsemineerd. Dat meldt het ziekenhuis. Rijnstate stelt daarom een onafhankelijk onderzoek in en heeft een melding gemaakt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

SJG Weert en VGZ sluiten meerjarencontract

december 16, 2024
Het ziekenhuis Sint Jans Gasthuis in Weert (SJG Weert) en Coöperatie VGZ hebben een meerjarencontract afgesloten. Met de samenwerking willen het streekziekenhuis en de verzekeraar de zorg toegankelijk houden.

JHB Group wil drie thuiszorgaanbieders overnemen

december 16, 2024
JHB Group wil via zijn dochteronderneming JHB Zorg drie thuiszorgaanbieders overnemen. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Grote potentie van digitale inhalatoren wordt onvoldoende benut

december 16, 2024
Digitalisering in de astmazorg kan de kwaliteit van de zorg verbeteren en duizenden euro’s besparen. Toch worden digitale inhalatoren nog niet optimaal benut. Dat blijkt uit onderzoek van Susanne van de Hei, die deze week op het onderwerp promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Vivent stelt twee nieuwe toezichthouders aan

december 16, 2024
Aad Koster en Minke van Steenis gaan als toezichthouders bij Vivent aan de slag. Op 1 januari 2025 volgen ze Pink van Veen en Erik Vermeulen op in de raad van toezicht (rvt).

PFZW belegt 50 miljoen euro in Nederlands zorgvastgoed

december 16, 2024
Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) leent 50 miljoen euro uit aan Aedifica. Met de lening werkt het pensioenfonds mee aan de financiering van tien woonzorglocaties in Nederland.

Philips-topman: Agema lijkt weinig happig op samenwerking

december 16, 2024
Philips-topman Roy Jakobs hekelt de samenwerking met Den Haag. De bestuursvoorzitter van het gezondheidstechnologiebedrijf zegt aan de Haagse deur te kloppen, maar dat Fleur Agema, minister van Volksgezondheid, nog niet open doet.

RVS: geef gezonde supermarkt een bonus

december 15, 2024
Het huidige overheidsbeleid voor een gezonde voedselomgeving is onvoldoende. Bij ongewijzigd beleid stijgt het percentage overgewicht door van 50 procent nu naar 64 procent in 2050. Om het tij te keren adviseert de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) supermarkten die een betere voeding voor burgers stimuleren een financiële bonus te geven.

NVZ: overleg met Agema over bezuinigingen heeft niks opgeleverd

december 13, 2024
Het overleg tussen de zorgbranche en zorgminister Fleur Agema over nieuwe bezuinigingen op de zorg heeft niets opgeleverd. Dat meldt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Ad Melkert vrijdag na het gesprek.

Dwangmiddel tentbed vaker ingezet in ziekenhuis

december 13, 2024
De Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) en de ziekenhuizen willen de inzet van dwangmaatregelen bij patiënten terugdringen. Desondanks stijgt het gebruik van het één na zwaarste dwangmiddel: het tentbed, waarin een patiënt wordt opgesloten. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur onder tientallen ziekenhuizen.

HVO-Querido verwelkomt nieuwe toezichthouder

december 13, 2024
Hendrik Verschuur is toegetreden tot de raad van toezicht (rvt) van HVO-Querido. De arts zal zich met name bezighouden met de inhoudelijke kant van de zorg, zo laat de organisatie weten.

Science vindt middel tegen hiv-besmetting doorbraak van het jaar

december 13, 2024
Het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Science heeft het hivmiddel lenacapavir uitgeroepen tot wetenschappelijke doorbraak van het jaar.

NZa: Zorg en verzekeraars zijn verder met contracten voor 2025

december 13, 2024
Zorgverzekeraars hebben meer contracten met zorgaanbieders afgesloten dan vorig jaar rond deze tijd. Daardoor zijn er meer instellingen waar de zorg volgend jaar volledig wordt vergoed, constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Agema ‘heel erg bezorgd’ over bezuiniging op specialistische zorg

december 13, 2024
Minister Fleur Agema (Volksgezondheid) is “heel erg bezorgd” over de bezuinigingen op haar begroting waar de Tweede Kamer mee heeft ingestemd.

Onderzoek: nauwelijks diversiteit onder artsen en verplegers

december 13, 2024
De gemeenschap van artsen, verpleegkundigen, apothekers en andere geregistreerde zorgverleners is totaal niet divers.

Tekort medische hulpmiddelen groeit snel, meldt Agema

december 13, 2024
Het aantal meldingen van tekorten aan medische hulpmiddelen, waaronder medicijnen, groeit erg snel.

Meerderheid hulpverleners agressief bejegend, toont onderzoek CNV

december 13, 2024
Onder hulp- en dienstverleners is 73 procent al uitgescholden of bedreigd door burgers, patiënten of cliënten. 

Grote steden blij met extra geld voor verhogen vaccinatiegraad

december 13, 2024
Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (de G4) zijn blij met de extra financiële steun die is vrijgemaakt om de vaccinatiegraad in steden te verhogen. De Tweede Kamer stemde gisteren voor het vrijmaken van 7 miljoen euro voor kleine campagnes in stadswijken om kinderen te laten inenten.

NVZ, FMS, V&VN en ZKN: ‘Bezuinigingen bemoeilijken IZA’

december 12, 2024
NVZ, FMS, V&VN en ZKN zijn “overvallen door de abrupte bezuinigingen” van 315 miljoen euro op zorgprofessionals. Met deze ingreep worden de onderhandelingen over uitbreiding en voortzetting van het IZA “ernstig bemoeilijkt”.

Tijdelijke import geneesmiddelen hielp 300.000 mensen

december 12, 2024
Meer dan de helft, zo’n 180.000 mensen, kreeg salbutamol aerosol. Dat middel wordt gebruikt bij astma of COPD. In Nederland zijn ongeveer 550.000 mensen die dit voorgeschreven krijgen. Verder ontvingen zo’n 65.000 mensen prednisolon uit het buitenland. Dit is een ontstekingsremmer die mensen onder meer gebruiken tegen reuma en jicht. In strijd met de wet […]

‘Melvin Samsom verliet Saudi-Arabië na beschuldiging van corruptie’

december 12, 2024
Melvin Samsom, oud-bestuurder en huidig adviseur in de Nederlandse zorg, is Saudi-Arabië ontvlucht nadat zijn werkgever daar hem beschuldigde van gerommel met aanbestedingen. Dat schrijft het weekblad EW.

Logistieke innovatie ontzorgt de zorg

december 12, 2024
De wereld van logistiek is continu in beweging, ook in de zorgsector. Een goed georganiseerde supply chain kan het verschil maken voor effectievere zorgverlening. De afgelopen jaren is logistiek in de zorg veranderd van een ondersteunende functie naar een strategische pijler.

Utrechtse SEH’s en ambulancezorg verbeteren digitale gegevensuitwisseling

december 12, 2024
Het St. Antonius ziekenhuis, UMC Utrecht, Diakonessenhuis en de RAVU verbeteren hun samenwerking. Door tijdens het ambulancetransport al aankomsttijden en patiëntinformatie te delen, kan SEH-personeel zich beter voorbereiden.

NZa verwacht dat zorgkantoren meer regie nemen bij passende zorg

december 12, 2024
Zorgkantoren verzetten veel werk, maar kunnen niet goed inzichtelijk maken in hoeverre zij cliënten aan passende zorg helpen. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een nieuw rapport. De autoriteit verwacht dat zorgkantoren meer regie nemen bij de uitvoering van hun taken.

Podcast Voorzorg: Hoogleraar Tijn Kool: Hoe krijgen we onze zorg passend?

december 12, 2024
Kool denkt dat de sleutel voor een toekomstbestendige zorg ligt in een grootschalige mentaliteitsverandering onder zorgprofessionals en patiënten, zodat Nederlanders er meer en meer in zullen slagen om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezondheid. Dit wel onder een voorwaarde: dat de overheid actief beleid gaat voeren waarin de gezondheid van onze bevolking voorop staat. En de verlaging van het eigen risico schaart hij daar niet onder.

Cao-onderhandeling gehandicaptenzorg wordt scherper

december 12, 2024
De derde onderhandelingsronde voor de nieuwe cao gehandicaptenzorg is achter de rug. “De thema’s wogen zwaarder en de scherpte nam toe, zonder dat de goede intenties daaronder leden”, vat de werkgeversdelegatie van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) het overleg samen.

Medewerkers UMC Utrecht klagen over Kerstpakket

december 12, 2024
Veel medewerkers van UMC Utrecht zijn niet blij met het Kerstpakket dit jaar. Dat blijkt uit reacties van personeel op het intranet. 

Bijna honderd zorgmedewerkers ontslagen wegens medicijndiefstal

december 12, 2024
Zeker 95 zorgmedewerkers zijn in de afgelopen jaren ontslagen omdat ze medicijnen hadden gestolen van hun werkplek. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) namen ze de medicatie mee omdat ze overbelast waren door hoge werkdruk en wisselende diensten, en soms kampten met privéproblemen. Volgens hen komt het meenemen van medicijnen vaak voor, zonder dat zorginstellingen dit weten.

Ksyos stelt nieuwe directieleden aan

december 12, 2024
Joop Arends start als medisch directeur van Ksyos, een digitaal ziekenhuis dat laag-complexe medisch specialistische zorg biedt. David Smits is aangesteld als directeur tech en design.

Medewerkers HVO Querido slapen op straat als statement tegen toenemende dakloosheid

december 12, 2024
Acht collega’s van het Mobiel team van HVO Querido slapen volgende week een nacht op de straat. Daarmee willen ze aandacht vragen voor het toenemend aantal mensen dat dakloos raakt en op straat terecht komt.

Europa steekt 10 miljoen in uitwisseling IC-data

december 12, 2024
De Europese Commissie heeft 10 miljoen euro uitgetrokken voor INDICATE: een initiatief dat gegevens van de intensive cares tussen Europese ziekenhuizen moet laten stromen. Het project staat onder leiding van Michel van Genderen, internist-intensivist bij het Erasmus MC.

Kabinet kort 315 miljoen op specialisten en zorgopleidingen

december 12, 2024
Het kabinet-Schoof bezuinigt 315 miljoen euro op zorgprofessionals. Via de maatschappen worden de vrijgevestigde specialisten jaarlijks 150 miljoen gekort. Zorgpersoneel moet voortaan ook ongeveer de helft van de bijscholing en nascholing zelf betalen. Dat levert het kabinet 165 miljoen euro per jaar op.

Zorgorganisaties willen btw voor detachering terug

december 12, 2024
ActiZ, de Nederlandse ggz, NFU, NVZ en VGN hebben in een brief aan de Tweede Kamer grote zorgen geuit over de gevolgen van de handhaving van de Wet DBA. Ze vragen aan het kabinet om volgend jaar geen boetes uit te delen en om de 21 procent btw die ze moeten betalen voor gedetacheerden terug te sluizen naar de zorgsector.

Kabinet bezuinigt op training medisch personeel

december 11, 2024
De coalitie en vier oppositiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de begroting van onderwijs. Dat zei CDA-leider Henri Bontenbal woensdagavond na overleg tussen de fractieleiders. Al eerder werden ze het eens om bijna 750 miljoen euro minder te bezuinigen. Ze moesten het alleen nog eens worden over hoe dat moest worden betaald. Dat geld wordt onder meer gevonden bij VWS.

Nederlanders onvoldoende op de hoogte van zorgverzekering

december 11, 2024
Nederlanders weten vaak weinig over hun zorgverzekering. Dat ontdekte Zorgverzekeringwijzer.nl. De vergelijkingssite onderwierp 2.600 mensen aan een kennisquiz en velen hadden de belangrijkste vragen fout. Meer dan een kwart dacht dat je met een naturapolis volledig vrije zorgkeuze hebt. De overige respondenten dachten dat het juiste antwoord een combinatiepolis was, aldus de onderneming. Vooral jongvolwassenen weten hier weinig over.

Nivel: veel meer kinderen met luchtwegklachten naar huisarts

december 11, 2024
Het aantal kleine kinderen dat met klachten aan de luchtwegen naar een huisarts wordt gebracht, neemt de laatste weken snel toe. Sinds eind oktober is het aantal kinderen van 4 jaar en jonger met een acute infectie ongeveer verdubbeld, meldt onderzoeksinstituut Nivel.

Dit zijn de tien beste ziekenhuizen volgens patiënten

december 11, 2024
Ziekenhuizen scoren gemiddeld een 8 als rapportcijfer. Dat blijkt uit een rondgang van Zorgwijzer, gebaseerd op cijfers van de website Ziekenhuischeck.nl.