Skip to main content

Extern nieuws

Skipr Skipr helpt beslissers in de zorg om hun koers te bepalen. Altijd het meest actuele zorgnieuws zodat u de juiste beslissingen neemt.

Drie nieuwe toezichthouders bij ZoZijn

september 6, 2024
Gehandicaptenzorgorganisatie ZoZijn heeft sinds 1 september drie nieuwe toezichthouders. Dat meldt de instelling met meer dan 150 locaties, vooral in Gelderland. De organisatie richt zich met name op kinderen.

Ellen Vedel wordt bestuurder IrisZorg

september 6, 2024
Op 1 november treedt Ellen Vedel toe tot de raad van bestuur van IrisZorg, een organisatie voor verslavingszorg in Gelderland, Overijssel en Flevoland.

Ina Wijma nieuwe bestuurder voor Accolade Zorg

september 6, 2024
Ina Wijma is per 1 september gestart als nieuwe bestuurder bij Accolade Zorg. 

Meer mensen krijgen Ozempic van huisarts om af te vallen

september 6, 2024
Huisartsen schrijven vaker het diabetesmedicijn Ozempic voor aan mensen die hiermee hopen af te vallen. Van alle mensen die het middel vorig jaar kregen, ontving 1,4 procent het vanwege obesitas. In 2019 kreeg niemand het middel om die reden.

Ziekenhuis gemiddeld iets dichterbij

september 6, 2024
Nederlanders wonen gemiddeld 4,8 kilometer van het dichtstbijzijnde ziekenhuis of de meest nabije buitenpoli vandaan, althans in 2023 over de autoweg gemeten. Dat is 400 meter dichterbij dan in 2008, stelde statistiekbureau CBS vast. Het komt volgens de organisatie doordat er wat meer buitenpoli’s zijn.

Agema doneert mpox-vaccins als Tweede Kamer dat wil

september 6, 2024
Minister Fleur Agema (Volksgezondheid) blijft erbij dat zij geen mpox-vaccins wil doneren aan Afrikaanse landen waar deze ziekte veel rondgaat. Maar als een meerderheid in de Tweede Kamer haar vraagt de vaccins toch te sturen, dan zal zij dat doen. “Zo werkt dat in een democratie.”

HagaZiekenhuis lijdt zwaar verlies, akkoord met banken

september 6, 2024
HagaZiekenhuis heeft vorig jaar een verlies geleden van 20,3 miljoen euro. Dat is voor de sector een van de grootste verliezen van de laatste jaren. Na langdurige gesprekken met banken en zorgverzekeraars is een akkoord bereikt over een ‘verbeterplan’ HagaVooruit!

’s Heeren Loo-regiodirecteur wordt bestuurder Elver

september 6, 2024
Saskia Emmerik start per 18 november als de nieuwe bestuurder van Elver. Zij volgt hiermee Irma Harmelink op die na zeven jaar bij de gehandicaptenzorgorganisatie stopte.

Roep om overal zelfde tarief voor gehandicaptenparkeerkaart

september 6, 2024
Experts noemen het absurd dat mensen met een lichamelijke beperking in de ene gemeente veel meer betalen voor een gehandicaptenparkeerkaart dan in de andere. De tarieven variëren van gratis tot ruim 300 euro, blijkt uit een analyse van het ANP.

Agema wil ‘sprinkhanen en graaiers de zorg uit helpen’

september 5, 2024
Maar een totaal verbod op private equity in de zorg komt er wat haar betreft niet. VWS minister Agema wil niet dat private equity partijen zich kunnen verrijken aan zorg, maar wel de weg openhouden voor private investeerders die iets toevoegen.

Podcast Voorzorg: Jos de Blok en Nico Moleman over wat er mis is in de ggz

september 5, 2024
De gefragmenteerde organisatie van de ggz, waarbij diagnoses de bekostiging bepalen, is niet houdbaar. Als veel ggz-aanbieders zoals BuurtzorgT zouden werken, zonder managers met zelfsturende teams, zou dat, met minder middelen en personeel, leiden tot betere zorg. “Meer geld voor wachtlijsten leidt alleen maar tot nog meer problemen, omdat de structuur in de ggz niet verandert.”

Illya Soffer vertrekt komend voorjaar als directeur van Ieder(in)

september 5, 2024
Illya Soffer vertrekt komend voorjaar als directeur bij Ieder(in) na een periode van maar liefst tien jaar.

Celstraf voor hennepkweker die ook zorgdiploma had vervalst

september 5, 2024
De rechtbank Overijssel veroordeelt een 39-jarige man uit Enschede tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De man misbruikte identificerende persoonsgegevens van anderen en maakte hij gebruik van een vervalst zorgdiploma, waardoor hij onbevoegd in de zorg kon werken. Ook maakte hij zich schuldig aan onder meer grootschalige hennepteelt en de diefstal van elektriciteit.

Ziekenhuis Amstelland na acht jaar uit bijzonder beheer

september 5, 2024
Ziekenhuis Amstelland is na een periode van acht jaar uit bijzonder beheer bij de Rabobank geraakt. Het ziekenhuis is erin geslaagd om een aantal opvolgende jaren een positief resultaat te laten zien en succesvol afspraken na te komen.

‘Alert’ tegen reclame voor schoonheidsprikken door onbevoegde zorgverleners

september 5, 2024
De Reclame Code Commissie waarschuwt tegen via Facebook aangeprezen cosmetische injecties die door onbevoegde zorgverleners worden gezet. 

Organisaties informeren slachtoffers datalekken onvoldoende

september 5, 2024
Slachtoffers van een datalek krijgen vaak onvoldoende informatie van de organisatie waar het lek zit.

Van Krieken nieuwe vicevoorzitter ZonMw

september 5, 2024
Han van Krieken is de nieuwe vicevoorzitter in het bestuur van financieringsorganisatie ZonMw. Ook is hij lid van het dagelijks bestuur. Van Krieken volgt Huib Pols op, wiens tweede bestuurstermijn bij ZonMw recent is afgelopen. 

‘Jeugdzorgmedewerker besteedt slechts 19 minuten per week aan cliënt’

september 5, 2024
Jeugdzorgmedewerkers zijn zo veel tijd kwijt aan zaken zoals administratie en randzaken dat ze gemiddeld slechts 19 minuten per week overhouden om aan een cliënt te besteden.

‘Meer Zeeuwen in Belgische ziekenhuizen’

september 5, 2024
Steeds meer patiënten uit Zeeuws-Vlaanderen belanden in België in het ziekenhuis. Dat bericht de Belgische krant De Morgen, die spreekt over een sterke toename die wordt veroorzaakt door krapte in het Nederlandse zorgsysteem.

Agema krijgt geen betere prijs voor dure medicatie tegen uitgezaaide prostaatkanker

september 4, 2024
Ondanks pogingen om tot een financieel arrangement te komen, heeft Agema geen akkoord bereikt met leverancier Bayer. Dit betekent dat darolutamide, merknaam Nubeqa, voor deze indicatie in de ‘sluis’ blijft en niet wordt opgenomen in het basispakket. Sinds 2015 worden nieuwe behandelingen met intramurale geneesmiddelen, die een hoog financieel risico vormen, in de zogenoemde pakketsluis […]

‘Aanpak zzp’ers kan continuïteit zorg in gevaar brengen’

september 4, 2024
Directeur Jurriën Koops van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) verwacht volgend jaar chaos en veel rechtszaken als het handhavingsmoratorium van de wet DBA tegen schijnzelfstandigheid eindigt. “We horen van onze leden dat strikte handhaving leidt tot een tekort aan personeel. Dat kan de continuïteit van de zorg in gevaar brengen.”

Medicijnwaakhond: mpox zeldzaam en meestal mild, geen zorgen

september 4, 2024
Van het virus mpox, ook apenpokken genoemd, dook eind vorig jaar een nieuwe variant op in de Democratische Republiek Congo. In de afgelopen periode heeft het zich verspreid naar andere landen in Afrika, waaronder Kenia en Rwanda. Reizigers hebben het virus ook opgelopen en meegenomen naar Zweden en Thailand. In Nederland zijn nog geen gevallen […]

Bestuurder laat tegenstanders nieuwbouw huidige ziekenhuis zien

september 4, 2024
Bestuurder Otwin van Dijk van Slingeland Ziekenhuis heeft tegenstanders van de nieuwbouw een rondleiding gegeven door het huidige ziekenhuis. Afgelopen week stroomde er water in het ziekenhuis na heftige stortbuien. 

Mijlpaal thuismonitoring Noordwest: duizend gebruikers

september 4, 2024
Bij ziekenhuis Noordwest gebruiken meer dan duizend patiënten thuismonitoring.

Diakonessenhuis wil opiatengebruik van patiënten verminderen

september 4, 2024
Het Diakonessenhuis onderzoekt of opiatengebruik verminderd of voorkomen kan worden. Het ziekenhuis stuurde vorig jaar meer dan 3500 patiënten naar huis met opiaten.

Nieuwe toezichthouder GAZO richt zich op inclusiviteit

september 4, 2024
Dina Bousbaa is per 1 september 2024 toegetreden als lid van de raad van toezicht van de stichting Gezondheidscentra Amsterdam Zuidoost en Diemen (GAZO).

Muziek voor verpleeghuisbewoners met dementie zorgt voor minder stress

september 4, 2024
Muziekinterventies zijn veelbelovende behandelingen en worden verkozen boven gedragsmedicatie, die bekendstaan om beperkte werkzaamheid en het risico op bijwerkingen. De afname van stress door muziek kan ook fysiologisch bewezen worden. Dat staat in het proefschrift van Naomi Rasing van UMC Groningen.

NESTOR wordt nationale databank voor erfelijke kanker

september 4, 2024
Academische ziekenhuizen en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) zijn een database aan het bouwen voor onderzoek naar erfelijke kanker. 

Nieuwe toezichthouders bij Pro Persona

september 4, 2024
Erwin Duits en Astrid Veldhuizen-van ’t Hul treden per 1 september toe tot de raad van toezicht van Pro Persona Holding.

Wietske Vrijland nieuwe voorzitter raad van bestuur OLVG

september 4, 2024
Wietske Vrijland wordt de nieuwe voorzitter raad van bestuur van OLVG. Zij volgt per 1 januari 2025 Rob Dillmann op die de rol van voorzitter een jaar ad interim vervulde. Vrijland is opgeleid tot chirurg en momenteel bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en voorzitter van Santeon.

Agema moet onwil om mpox-vaccins te doneren uitleggen tijdens spoeddebat

september 3, 2024
Minister Fleur Agema (Volksgezondheid) moet in de Tweede Kamer uitleggen waarom ze geen mpox-vaccins wil sturen naar Afrikaanse landen waar het mpox-virus om zich heen grijpt. Een Kamermeerderheid wil een deel van de Nederlandse vaccinvoorraad inzetten om de uitbraak te bedwingen, maar Agema houdt die liever achter de hand. De Kamer wil daarover snel met de PVV-vicepremier in debat.

Jan Groothuis benoemd tot hoogleraar revalidatiegeneeskunde

september 3, 2024
Revalidatiearts Jan Groothuis is benoemd tot hoogleraar revalidatiegeneeskunde aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit. Daarnaast is hij benoemd tot hoofd van de afdeling revalidatie van het Radboudumc. 

Nieuwe techniek bij darmoperaties zorgt voor minder complicaties

september 3, 2024
In acht Nederlandse ziekenhuizen is, onder leiding van het LUMC, een speciale kleurstof gebruikt tijdens darmoperaties, waarmee het risico op complicaties wordt verminderd.

Raad van State wijst kabinetsplan eigen bijdrage Wmo af

september 3, 2024
De Raad van State verwerpt de wetswijziging voor invoering van een eigen bijdrage in de Wmo. Dit plan van het vorige kabinet voorzag in afschaffing van het abonnementstarief. Het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet vraagt om het voorstel niet in te dienen bij de Tweede Kamer.

Winnaar Jeroen Meijerink Award duurzame zorg bekend

september 3, 2024
De eerste Jeroen Meijerink Award is gewonnen door Bertine Lahuis, voorzitter van de raad van bestuur van het Radboudumc. Lahuis ontving de prijs uit handen van Nicole Meijerink, de weduwe van de markante arts die van duurzame zorg zijn levenswerk maakte.

IGJ verlengt verscherpt toezicht bij Goed en Welzorg

september 3, 2024
De IGJ heeft het verscherpt toezicht bij Goed en Welzorg verlengd. De thuiszorgaanbieder krijgt 5 maanden om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Ziekenhuis St. Antonius zet AI-gedreven opnamevoorspeller in op SEH

september 3, 2024
Medewerkers op de spoedeisende hulp (SEH) van de St. Antonius ziekenhuizen In Utrecht en Nieuwegein krijgen sinds deze week hulp van een algoritme dat het aantal verwachte opnames voorspelt. Dat moet de doorstroom in het ziekenhuis bevorderen en de werkdruk verlagen.

Nieuwe directeur-bestuurder voor Drentse zorgaanbieder ZZWD

september 3, 2024
Het Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe (ZZWD) benoemt Gemma Bruins als nieuwe directeur-bestuurder van ZZWD. Zij gaat op 1 november aan de slag in die functie.

Convenant moet medisch-generalistische zorg toegankelijk houden

september 3, 2024
Het nieuwe Convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ) moet de medisch-generalistische zorg toegankelijk houden voor kwetsbare ouderen, mensen met een beperking en ggz-cliënten.

Nexus gaat Autoscriber in epd integreren

september 3, 2024
NEXUS Nederland gaat samenwerken met tech-onderneming Autoscriber. De software van Autoscriber om gesprekken tussen zorgverleners en patiënten automatisch gestructureerd vast te leggen, wordt geïntegreerd in het elektronisch patiëntendossier (epd) van NEXUS.

Verloop in zorg kost organisatie tot €30.000 per medewerker

september 3, 2024
De conclusie van het onderzoek is scherp: de kosten van de wisseling van zorgpersoneel kunnen oplopen tot €30.000,- per medewerker (1 fte). Gemiddeld gaven VVT-instellingen in de regio Utrecht in 2021 zo’n 13% van hun totale personeelskosten uit aan inhuur van personeel (bron). Voor gehandicaptenzorgorganisaties was dat 10%. Wanneer een zorgprofessional uit een organisatie vertrekt, […]

Teun Toebes wint Gouden Kalf met Human Forever

september 3, 2024
Zorgvernieuwer Teun Toebes en filmmaker Jonathan de Jong winnen het Gouden Kalf voor best bezochte bioscoopfilm en documentaire 2024.

EY: Sterke organisaties in zorg sterker, zwakke zakken verder weg

september 2, 2024
De financiële verschillen tussen zorginstellingen worden steeds groter. Goed draaiende organisaties zijn vorig jaar nog beter gaan presteren. Bij zwakkere instellingen zijn de cijfers verslechterd.

Rampenplan ziekenhuis Slingeland na wateroverlast

september 2, 2024
Ziekenhuis Slingeland in Doetinchem heeft het rampenplan in werking gesteld na noodweer. Door wateroverlast na zware regenval is de SEH dicht.

Nivel: forse oversterfte tijdens de COVID-19-pandemie onder ongevaccineerden

september 2, 2024
Tijdens de COVID-19-pandemie was er sprake van forse oversterfte onder ongevaccineerde mensen en juist ondersterfte onder gevaccineerde mensen.

Werkgeversorganisaties: meer banen voor mensen met beperking

september 2, 2024
Werkgevers kunnen meer doen om hun werkplek toegankelijk te maken voor mensen met een arbeidsbeperking, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Met een actieverklaring willen de werkgeversorganisaties knelpunten op de werkvloer wegnemen, zodat de arbeidsmarkt inclusiever wordt.

Medicijnautoriteit CBG schorst vergunningen van tientallen medicijnen

september 2, 2024
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, de medicijnautoriteit CBG, heeft de handelsvergunningen van tientallen generieke ofwel merkloze medicijnen geschorst. Dit komt doordat het CBG twijfel heeft over de onderzoeken die zijn gedaan voor de toelating ervan. Er zijn voor alle medicijnen vervangers beschikbaar.

Meer euthanasiemeldingen van patiënten onder de 30 jaar

september 2, 2024
Het aantal euthanasiemeldingen dat de RTE in de periode 2020-2023 heeft ontvangen, waarbij het euthanasieverzoek voortkwam uit lijden dat het gevolg was van een psychische stoornis, is toegenomen van patiënten jonger dan 30 jaar. In 2023 ging het om 22 patiënten jonger dan 30 jaar, in 2020 om vijf patiënten.   Meer dan tien jaar Karremans […]

VieCuri doorstaat eerste toets en vraagt 11 miljoen aan transformatiegelden

september 2, 2024
Het transformatieplan van ziekenhuis VieCuri in Venlo is door de ‘snelle toets’ gekomen. Met dit plan wil VieCuri onder andere veel zorgverlening digitaliseren.

Post-covid netwerk officieel van start

september 2, 2024
Het Post-COVID Netwerk Nederland (PCNN) gaf zaterdag in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) het startsein voor samenwerking.

VGN voorziet Kamerleden van protesthoedjes met Prinsjesdag

september 2, 2024
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) biedt Tweede Kamerleden de mogelijkheid om op Prinsjesdag een hoedje te dragen dat is gemaakt door mensen met een beperking. Op deze manier vraagt de brancheorganisatie aandacht voor de doelgroep in het politieke debat en in de maatschappij. 

Cardiologen volgen richtlijnen beter met speciaal programma voor digitale consulten

september 2, 2024
Digitale consulten bieden cardiologen meer gelegenheid om bij patiënten met hartfalen de nieuwste richtlijnen onder de aandacht te brengen. Dat leidt tot zorgverbetering, concludeert cardioloog Mark Schuuring van Medisch Spectrum Twente.   

Kamermeerderheid: ‘Minister, stuur mpox-vaccins naar Afrika’

september 1, 2024
Nederland moet wel pokkenvaccins doneren aan de Afrikaanse landen waar het mpox-virus heerst. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wil voorlopig vasthouden aan de huidige voorraad in Nederland van 100.000 vaccins. Het RIVM adviseert een deel van de vaccins in Nederland juist wel te doneren.

Forse stijging verkeerde beddenproblematiek

augustus 31, 2024
Bijna 50.000 vooral oudere patiënten lagen het afgelopen jaar onnodig lang in het ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers van de stichting Dutch Hospital Data. 

VRE-bacterie gevonden op twee afdelingen HMC Westeinde

augustus 30, 2024
HMC meldt dat in de vestiging Westeinde op twee verpleegafdelingen de VRE-bacterie is aangetroffen bij een klein aantal patiënten. 

2,3 miljoen coronaprikken ingepland

augustus 30, 2024
Ongeveer 13.000 mensen hebben in de afgelopen dagen zelf een afspraak gemaakt voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Daarnaast waren 2,3 miljoen inentingen vooraf al ingepland.

Zorgloon stijgt, maar minder hard dan nationaal gemiddelde

augustus 30, 2024
Binnen de sector Zorg en Welzijn is het mediane bruto uurloon gestegen van 24,4 euro in 2022 naar 25,8 euro in 2023. Een stijging van 5,7 procent, blijk uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ter vergelijking, in heel Nederland steeg het bruto uurloon met 6.3 procent van 22,2 euro naar 23,6 euro.

Laatste specialismen vertrekken uit Adrz-vestiging Zierikzee

augustus 30, 2024
Vanaf 1 september 2024 kunnen patiënten uit Schouwen-Duiveland voor de specialismen interne geneeskunde, hematologie, oncologie, nefrologie, maag-, darm- en leverziekten, neurologie en cardiologie terecht in Borrendamme in Zierikzee. Adrz is dan volledig vertrokken uit de Victoria Kliniek in de Zeeuwse stad. 

Actie voor betere cao apotheekmedewerkers

augustus 30, 2024
Apotheekmedewerkers gaan maandag stiptheidsacties houden voor 8 procent meer loon in het lopende jaar en betere arbeidsomstandigheden. Zo gaan ze heel precies pauzeren en zullen ze de apotheken ook niet eerder onbetaald openen of later sluiten, melden FNV en CNV.

IZA-plan ‘De Buurt als ecosysteem’ kan van start

augustus 30, 2024
Zorgverzekeraars Coöperatie VGZ en Zilveren Kruis hebben het IZA-plan ‘De Buurt als ecosysteem voor maatschappelijke gezondheidszorg’ goedgekeurd.

Longkankerpatiënten ervaren betere kwaliteit van leven door zelfmonitoring

augustus 30, 2024
Door zelf hun symptomen te monitoren, ervaren longkankerpatiënten een betere kwaliteit van leven. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC – Cancer Center Amsterdam. 

KNMT benoemt nieuwe directeur

augustus 30, 2024
Met ingang van 1 september is Mirjam Bijnsdorp de nieuwe directeur van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). Ze vervulde de functie al een jaar ad interim. 

Oud-minister Conny Helder naar toezichtsraad RegMed XB

augustus 30, 2024
Oud-VWS-minister Conny Helder zal per 1 september aantreden als de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van RegMed XB. Dit is een publiek-private samenwerking op het gebied van gentherapie en (stam)celtherapie

Bloedprikrobot mag de zorgmarkt op

augustus 29, 2024
Het Utrechtse bedrijf Vitestro heeft een CE-markering gehaald voor het eigen geautomatiseerde bloedafnameapparaat. Het voldoet aan de Medical Device Regulation (MDR) en mag zodoende de Europese zorgmark op.

Steeds grotere contracten voor zorgmedewerkers

augustus 29, 2024
De gemiddelde contractgrootte van zorgmedewerkers blijkt de afgelopen acht jaar ieder jaar toe te nemen. Dat blijkt uit cijfers van Vernet.

Zorgmedewerkers worstelen met reageren op discriminatie

augustus 29, 2024
Discriminatie en racisme komen regelmatig voor op de zorgwerkvloer en is voor zorgprofessionals een belangrijke reden om de zorg te verlaten. Movisie heeft in beeld gebracht hoe discriminatie te herkennen is en hoe je passend kan reageren als het gebeurt.

Agema doneert nu geen mpox-vaccins

augustus 29, 2024
Nederland doneert tot zeker begin volgend jaar geen vaccins tegen het mpox-virus aan landen in Afrika. Dat heeft VWS-minister Fleur Agema besloten, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. De circa 100.000 doses die Nederland op voorraad heeft, wil de minister bewaren voor “nationale paraatheid”.

NZa tikt zorgkantoren op de vingers vanwege zorgplicht VV4-cliënten

augustus 29, 2024
Het ontbreekt zorgkantoren aan een concrete visie op het verlenen van zorg thuis aan cliënten in de ouderenzorg. Cliënten met de laagste indicatie (VV4) ontvangen steeds vaker zorg in de eigen omgeving, maar zorgkantoren kunnen nog niet duidelijk maken of die zorg “verantwoord en passend” is, aldus de toezichthouder. 

Zorginstituut wil minder zorg en meer ‘samenredzaamheid’

augustus 29, 2024
Zorginstituut Nederland vindt dat buurt, mantelzorgers, vrienden, familie en ouderen in principe voor elkaar moeten zorgen. Pas in allerlaatste instantie moeten ouderen een beroep hoeven doen op zorgverlening. Om dit mogelijk te maken moet de wet Langdurige Zorg stevig worden hervormd

Interim bestuursvoorzitter voor Zorggroep De Opbouw

augustus 29, 2024
De raad van toezicht van Zorggroep De Opbouw heeft Daniëlle Santen benoemd als bestuursvoorzitter op interim basis.  Zij is gestart per 19 augustus en neemt per 2 september de taken en verantwoordelijkheden van Yvonne van Stiphout over. Samen met Ronald Bik vormt zij per die datum de Raad van Bestuur van Zorggroep De Opbouw.

Clinics van Alrijne breidt behandelaanbod uit

augustus 29, 2024
Artsen van de focuskliniek van Alrijne gaan nu ook staar behandelen. Clinics van Alrijne belooft een eerste afspraak binnen drie weken. 

Diabetesorganisaties bundelen krachten in campagne

augustus 29, 2024
Diabetes+, Diabetesvereniging Nederland en Dexcom lanceren vandaag (donderdag) de campagne ‘24/7 Diabetes’. Ze vragen daarmee aandacht voor de ziekte en de impact ervan.

ActiZ: ‘Benut doe-vermogen om vergrijzing in goede banen te leiden’

augustus 28, 2024
“Alleen samen én met een gedegen visie en plan van aanpak kunnen we de vergrijzing in goede banen leiden. Gebruik daarbij vooral ook het doe- en innovatievermogen van ondernemers en zorgorganisaties.”

Huisartsen fietsen marathon om beroep op de kaart te zetten

augustus 28, 2024
Acht huisartsen fietsen vanaf woensdag een estafettemarathon van bijna 2000 kilometer om hun beroep op de kaart te zetten. Ze fietsen om de beurt in tweetallen op een tandem langs de grenzen van Nederland.

Ouderenorganisaties Noord-Holland willen fusie

augustus 28, 2024
De ouderenzorgorganisaties Stichting Wonen en Zorg Purmerend (SWZP) en De Zorgcirkel hebben dinsdag een intentieverklaring ondertekend om te komen tot een fusie. De beoogde fusiedatum is 1 januari 2025.

St. Antonius: in twee jaar op alle afdelingen mantelzorgers

augustus 28, 2024
St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gaat binnen twee jaar op alle verpleegafdelingen gezinsleden, familie en vrienden inzetten om te zorgen voor patiënten. Deze mantelzorgers besparen de verpleegkundigen gemiddeld drie kwartier per dag. Dat is 10 procent van hun werktijd.

Geen problemen bij ziekenhuizen door storing

augustus 28, 2024
Ziekenhuizen hebben geen last van de grote computerstoring die meerdere organisaties woensdag heeft getroffen.

Zorg en welzijn blijft ‘vrouwensector’

augustus 28, 2024
Het aantal banen in de gezondheids- en welzijnszorg was in 2023 bijna verdubbeld ten opzichte van 1995, tot ruim 1,8 miljoen. De zorg telde daarmee de meeste banen in Nederland.

Orthopeden in Alrijne opereren met nieuwe ROSA robotarm

augustus 28, 2024
In ziekenhuis Alrijne wordt sinds een aantal weken door orthopeden bij het plaatsen van een nieuwe knie gebruik gemaakt van de ROSA robot. Met de ROSA robotarm kan een orthopeed een nieuwe knie zo plaatsen dat deze nauwkeurig past bij de patiënt.

Landelijke storing in alarmeringssysteem hulpdiensten

augustus 28, 2024
Een storing treft momenteel het alarmerings- en communicatiesysteem van de hulpdiensten. Ze vallen terug op noodscenario’s, waardoor er geen gevolgen zijn voor de alarmering en inzet van de hulpdiensten. 

Weinig onderzoek naar verpleging en verzorging binnen ggz en gehandicaptenzorg

augustus 27, 2024
Onderzoek dat zich richt op verpleging en verzorging vindt voornamelijk plaats binnen ziekenhuizen, wijkverpleging of verpleeghuizen. Binnen sectoren zoals de ggz en gehandicaptenzorg vindt maar in beperkte mate plaats onderzoek.

Nieuwe klem voorkomt storingen van piepende infusen

augustus 27, 2024
Met de uitvinding van patiënt Rob Emke worden verpleegkundigen in het HagaZiekenhuis minder vaak gestoord door piepende infuuspalen. 

Vakbond FDV: ‘Eerstelijns fysiotherapeuten werken vanaf vandaag voor nop’

augustus 27, 2024
In de eerstelijn werkzame fysiotherapeuten verdienen op jaarbasis gemiddeld 65 procent van het jaarsalaris van een collega in de tweedelijn. Reden voor actie, aldus fysiovakbond FDV.

Amphia neemt Centrum Bijzondere Tandheelkunde over van ETZ

augustus 27, 2024
Per 3 september neemt het Bredase Amphia Ziekenhuis het Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT) van het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) over. Dat meldt ETZ. 

Isala-bestuur niet gerust op nabijgelegen nieuwbouwproject

augustus 27, 2024
Ontwikkelaars willen in de wijk rond het Isala in Zwolle de komende jaren zo’n zeshonderd woningen bouwen. Het bestuur van het ziekenhuis zet echter enkele vraagtekens bij de plannen, zo blijkt uit een brief aan de gemeente. Dat meldt De Stentor. 

Nieuw zorgprogramma gaat tienduizenden ziekenhuismedewerkers trainen met VR en AI

augustus 27, 2024
Een alliantie bestaande uit de AFAS Foundation, Radboudumc, Maastricht UMC+ en Vereniging Arts en Leefstijl lanceert het programma Beter Gezond. Daarmee willen ze dertigduizend zorgprofessionals in 42 ziekenhuizen trainen in leefstijlgesprekken, gebruikmakend van onder meer VR en AI.

Nieuwe bestuurder Informatiebeleid bij de Nederlandse ggz

augustus 27, 2024
De leden van de Nederlandse ggz hebben Quirijn Lok per 1 september benoemd als nieuwe bestuurder voor een termijn van vier jaar. Hij krijgt de portefeuille Informatiebeleid, waaronder bijvoorbeeld de beschikbaarheid en de uitwisseling van gegevens tussen zorgaanbieders vallen. 

Mensen kunnen afspraak maken voor najaarsprik tegen corona

augustus 27, 2024
Enkele miljoenen Nederlanders kunnen vanaf dinsdag online een afspraak maken voor een nieuwe inenting tegen het coronavirus. Mensen van 60 jaar en ouder, een van de doelgroepen, ontvangen een uitnodiging op de deurmat. De prikronde moet de afweer van mensen tegen covid-19 in de herfst en winter verhogen.

KPN Health-topman vertrekt naar adviesbureau

augustus 26, 2024
Vinood Mangroelal verlaat KPN Health en wordt managing director van adviesbureau IG&H. Daar zal hij de afdeling health technology bestieren.

Health Cloud Initiative neemt leverancier epd voor fysiotherapeuten over

augustus 26, 2024
SpotOnMedics, leverancier van EPD-software voor fysiotherapeuten, wordt onderdeel van Health Cloud Initiative (HCI). Deze aanbieder van zorgverlenerssoftware heeft de aandelen overgenomen van VvAA.

Kaljouw (VVD) tegen kabinetsplan afschaffen eigen risico

augustus 26, 2024
Marian Kaljouw, woordvoerder zorg van de VVD-fractie in de Eerste Kamer, vindt het kabinetsplan om het eigen risico grotendeels af te schaffen een slecht idee: “Dat moeten ze niet doen. Ik zou het zeker houden zoals het nu is.” Desondanks verwacht fractievoorzitter Edith Schippers dat de gehele VVD-fractie, inclusief Kaljouw, voor het plan stemt.

Reade en Sint Maartenskliniek gaan nauwer samenwerken aan digitale reumazorg

augustus 26, 2024
Ziekenhuis Sint Maartenskliniek en Reade, expertisecentrum voor revalidatie en reumatologie in de regio Amsterdam, hebben een intentieverklaring getekend om nauwer samen te gaan werken. Samen willen ze een kennis- en zorgnetwerk vormen om de digitale reumazorg voor patiënten in heel Nederland verder te verbeteren.

Akkoord huisartsenzorg: nieuw functieprofiel Doktersassistent C is een feit

augustus 26, 2024
Er wordt een nieuw functieprofiel met bijbehorende hogere salarisschaal toegevoegd aan de Handleiding Functiewaardering Huisartsenzorg. Het gaat om Doktersassistent C. Dat is de uitkomst van cao-onderhandelingen. De Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) is verheugd met deze uitkomst.

Zorgbestuurder gaat jaar de cel in wegens fraude

augustus 26, 2024
De rechtbank in Arnhem heeft een 27-jarige man uit Apeldoorn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. De man pleegde als zorgbestuurder valsheid in geschrifte door vier jaar lang arbeidsovereenkomsten, jaaropgaves, salarisspecificaties, betalingsbewijzen en facturen te vervalsen.

Franciscus introduceert app voor kinderen die naar het ziekenhuis moeten

augustus 26, 2024
Kinderen die naar het Franciscus Gasthuis & Vlietland moeten, kunnen gebruik maken van de nieuwe app Hospital Hero. Die is ontwikkeld voor kinderen en hun ouders om het ziekenhuisbezoek minder spannend te maken.

NHG herziet richtlijn voor pijnbestrijding bij plaatsen spiraal

augustus 25, 2024
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) gaat de richtlijnen voor pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraal opnieuw bekijken. De herziening komt nadat het NHG eerder deze week had aangegeven de richtlijn juist niet aan te passen. De berichtgeving hierover heeft “veel losgemaakt de afgelopen dagen”, wat heeft geleid tot het plannen van een herziening, aldus een woordvoerder van NHG.

A.S.Z. Ziekenhuis en Comarch verlengen samenwerking voor hybride zorgpad

augustus 23, 2024
A.S.Z. Ziekenhuis en Comarch verlengen hun samenwerking om hybride zorgpaden in de hartfalenkliniek te implementeren.

Ziekenhuis Curaçao heeft geen financiële steun bij VWS aangevraagd

augustus 23, 2024
Het ziekenhuis van Curaçao zit in financiële problemen. Volgens Curaçao Medical Center (CMC) is het huidige budget niet genoeg voor de groeiende zorgvraag en er is meer geld nodig. Het ziekenhuis heeft een brief gestuurd naar de regering van het eiland, maar ook naar het Nederlandse ministerie van VWS, meldt Curacao.nu.

Gelre plaatst tijdelijk mobiele CT-scanner in Zutphen

augustus 23, 2024
Het Gelre in Zutphen heeft sinds maandag een trailer op de parkeerplaats van het ziekenhuis staan, met als functie het maken van CT-scans.

Vakbonden dreigen met acties in apotheken

augustus 23, 2024
Vakbonden CNV en FNV dreigen met acties in de apotheken. Er dreigen acties in de apotheken. De bonden stuurden de werkgeversdelegatie daarover zojuist een ultimatum.